Co zrobić ze śliwkami?

napisał/a: ~ulaw 2009-08-21 14:43
Mam sporo śliwek na działce, macie pomysły co można zrobić ze śliwek?
napisał/a: ~tartinka 2009-08-21 15:29
Ja lubię śliwki w kompocie, smażone powidła. Świetne są też śliwkiw otccie.
napisał/a: ~morelka 2009-08-26 10:13
moja mam robi w ocie, z kminkiem-pychota mają taki ostro-słodki smak(oczywiście tylko dla tych którzy lubią kminek:))
do tartinki: jeżelimasz ochotę mogę spytać o ten przepis.
napisał/a: ~tartinka 2009-08-26 11:47
z kminkiem nie znam, więc bardzo proszę, z przyjemnością wypróbuję
napisał/a: bas87ja 2009-08-28 10:49
Smażone powidła domowym sposobem są o wiele lepsze, niż te ze sklepów,jak dla mnie zbyt czasochłonne, ale moja mama robi, więc kilka słoikówzawsze mi się dostaje.

Kompoty ze śliwek też się przydają,zwłaszcza te z białych śliwek (nie znam fachowej nazwy) mi smakują.Szkoda, że kompoty to teraz rzadkość, pracujące kobiety z reguły niemają już czasu na wekowanie. Co byśmy zrobiły bez naszych mam czybabć...
napisał/a: ~kaszebe 2009-09-10 08:50
Można również przefermentować z dodatkiem szlachetnych drożdżywinnych a następnie przedestylować. Wyjdzie pyszna, mocna śliwowica.Akurat na nadchodzące jesienne i zimowe dni :)
napisał/a: ~kaszebe 2009-09-10 08:53
Można również zrobić nalewkę ze śliwek:
Śliwowica:Receptura

Śliwki razem z pestkami utłuc w moździerzu na jednolitąmasę. Przełożyć do dużego słoja, zalać spirytusem, zamknąć iodstawić w ciepłe miejsce na 4-5 dni. Codziennie potrząsać słojemOstatniego dnia nie potrząsać, natomiast ostrożnie zlać nalewkę iprzefiltrować przez bibułowy filtr do kawy lub kilkakrotnie złożonągazę aptekarską. Śliwkową masę zalać przegotowaną ciepłą wodą,wymieszać energicznie potrząsając i odstawić
na 2 dni. Uzyskany płyndokładnie przefiltrować, dodać do zlanego uprzednio alkoholu, dokładniewymieszać
i odstawić przynajmniej na pół roku.

Po pół roku mamypowstaje przepyszna śliwowica