Co ugotować na romantyczną kolację?

napisał/a: bluebell1 2007-07-18 16:10
Polecam:
Na przystawkę: melon z szynka parmeńską, lub rucola z mocarella panierowana zmielonymi pestkami dyni ... :)
Główne danie: makaron ze szpinakiem, suszonymi pomidorkami oliwkami i kaparami jakiś rodzaj sera pecorino (jest łagodniejszy od parmezanu) koniecznie farfalle!!! :)
Na deser: sałatka owocowa z musem malinowym

[ Dodano: 2007-08-24, 13:13 ]
dobra dziewczyny a to Wy nie przygotowujecie romantycznych kolacji ? :P czekam i czekam na jakieś propozycje :P
napisał/a: dagmara30 2008-01-27 19:49
A ja polecam gotowca: ostatnio podalam kurczaka po indyjsku z frosty, jest pyszny, swietnie przyprawiony (curry zawiera cynamon ktory jest afrodyzjakiem:P ) Do tego mi pasuje biale polslodkie wino, np muscat albo lzejsze chardonnay A zaleta gotowego dania jest to, ze sie nie urobie i mam duzo czasu zeby zadbac o siebie, zrelaksowac sie i zrobic na bostwo:)))
napisał/a: ~gość 2008-06-18 18:45
zapiekany naleśnik z mięsem i warzywami :D
pyszny i łatwy w przygotowaniu :)
do tego winko i jest zabawa :D
napisał/a: Iria 2008-06-19 14:46
Moim zdaniem na romantyczne kolacje we dwoje zawsze sprawdzają się zapiekanki. Zwłaszcza, gdy czekamy na przybycie lubego/lubej.
Zapiekanki można przygotować wcześniej i zaraz przed przyjściem włożyć do piekarnika, a gotowe długo utrzymują ciepło, więc nie ma obawy, że szybko wystygną.

Najbardziej polecam lasanię. Jest pyszna, można łączyć ją z bukietem sałat lub pieczywem czosnkowym/ziołowym. Każdemu smakuje (bo kto nie lubiłby kuchni włoskiej??). Najlepsze jest jednak to, że wydaje się strasznie trudna w przygotowaniu i temu, który się nie zna, napewno wydamy się po jej zaserwowaniu prawdziwymi kuchennymi mistrzami :)

Robiłam już kilka wresji lasagne. Gdy mam więcej czasu, przygotowuję sos z prawdziwych pomidorów, makaron wcześniej blanszuję itd.

Jeśli jednak ktoś nie lubi/umie gotować, a chce zaskoczyć ukochanego/ukochaną to mam sprawdzony, prosty przepis na lasagne :)


PROSTA LASAGNE

I sos pomidorowy:

400-500 g mięsa mielonego
3-4 łyżki koncentratu pomidorowego
cebula
czosnek
sól, cukier, pieprz i przyprawy włoskie do wyboru
olej

Mięso, cebulę i rozgnieciony ząbek czosnku podsmażamy na łyżce oleju. Solimy i pieprzymy oraz dodajemy łyżkę koncentratu.
W osobnej misce robimy sos z trzech łyżek koncentratu i 1-1,5 szklanki wody. Dodajemy szczyptę soli, pieprzu oraz przyprawy włoskie. Sos z miski przelewamy na patelnię i mieszamy razem z mięsem (jeśli jest zbyt gęsty dolewamy wody, jeśli zbyt rzadki dodajemy jeszcze trochę koncentratu). Całość doprowadzamy do wrzenia, próbujemy i żeby sos nie był zbyt kwaśny dodajemy ok. 1 małą łyżeczkę cukru.

II sos beszamelowy:

3 łyżki masła
mąka
mleko
sól, pieprz, gałka muszkatołowa
(nie znam dokładnych porporcji, ale na opakowaniu makaronu lasagne zawsze jest przepis na ten sos)

Masło roztapiamy na patelni. Dodajemy mąkę (powoli!!), najlepiej po łyżeczce, cały czas mieszając. Makę dodajemy do momentu, aż razem z masłem stworzą bardzo gęstą masę. Jednym słowem robimy zasmażkę.
Do gotowej zasmażki dodajemy mleko (ok. 1 szkl.), ale powoli i po trochu. Cały czas mieszamy tak, aby sos się zagęścił i nie powstały grudki.
Solimy, pieprzymy i dodajemy szczyptę gałki muszkatołowej.

Naczynie szklane lub ceramiczne smarujemy margaryną. Na dnie rozsmarowujemy trochę sosu beszalemowego i układamy równomiernie suche płaty makaronu. Następnie znów rozsmarowujemy trochę sosu beszamelowego, połowe sosu pomidorowego i układamy kolejną warstwę makaronu (między sosem pomidorowym a makaronem może znaleźć się trochę sera żółtego). Znów sos beszamelowy, reszta sosu pomidorowego, płaty makaronu. Ostatnią warstwę smarujemy resztą beszamelu i posypujemy serem żółtym lub mozarellą.

PYCHA!!

Podajemy samą, z sałatą lub pieczywem czosnkowym :)
napisał/a: orka2 2008-06-19 20:52
Iria napisal(a):

Podajemy samą, z sałatą lub pieczywem czosnkowym :)

I wytrawnym winkiem :P masz racje przepyszna kolacja :D
napisał/a: Iria 2008-06-20 10:43
orka napisal(a):I wytrawnym winkiem

obowiązkowo :)
napisał/a: tajla 2008-06-26 17:14
Iria, dzieki za sos :))))))000
Ale lasani to ja nie zrobie chyba. Nigdy ni erobiłam. To sie kupuje taki specjany makaron ??
Musiomy z M. sobie taka kolacje zrobic.
napisał/a: MonikaDaria 2008-06-26 17:47
Ja uwielbiam na takie okazje Papryczki faszerowane, szczególnie że teraz zaczyna się sezon na białą paprykę najlepszą do tego :)

Papryczki faszerowane
Przepis na 10 sztuk:

10 białych papryczek średniej wielkości, takie aby łatwo się faszerowało
400 dkg mięsa mielonego
2 paczuszki ryżu
1 czerwona papryka
1 cebula
natka pietruszki
3-4 duże pieczarki

Ryż gotujemy al dente
Wszystkie warzywa kroimy w kosteczkę smażymy na oliwce, moga się bardzo mocno zarumienić
Warzywa mieszamy z ryżem i mięskiem mielonym, dodajemy posiekaną natkę, mieszamy. Przyprawiamy pieprzem i solą oraz bazylią (zamiast soli i bazylii dodaję mini kostkę Knora smażona cebulka i bazylia - piszę zamiast bo one zawierają już sól)
Papryczki w międzyczasie obcinami przy gałązce, wyciagamy ziarna i lekko w środku solimy
Faszerujemy papryczki, układamy na blaszce i pieczemy ok 1/2 godziny w połowie przekładając na druga stronę. Podajemy z pieczywem i ulubionymi sosami


Smacznego


Makaron faszerowany

Makaron muszle (musza być wielkie - w marketach można dostać takie wielkości pudełka zapałek)
Ogórki konserwowe
Czerowna papryka
Puszka kukurydzy
30 dkg szynki konserwowej lub innej chudej
1 ładny por
Majonez


Muszle gotujemy al dente, wykładamy na ściereczkę każdą osobno
Przygotowyjemy farsz z warzyw i szynki krojąc wszystko w bardzo drobną kosteczkę(poza kukurydzą)
delikatnie solimy i pieprzymy
Po kilkunastu minutach zlewamy wodę z warzyw, dodajemy łyzkę majonezu i faszerujemy nim muszle

Ukladamy na półmisku, ozdabiamy (ja robię to cytryką i wąsami z pora)


Smacznego :)

[ Dodano: 2008-06-26, 17:50 ]
tajla napisal(a):Ale lasani to ja nie zrobie chyba. Nigdy ni erobiłam. To sie kupuje taki specjany makaron ??
Lasagne jest prosta i bardzo smaczna. Ja kupuje gotowy makaron, gotowy sos Knora, robie farsz z mielonego z cebulką i pieczarkami. farsz układasz warstwami na surowym makaronie w jakimś naczyniu żaroodpornym lub brytfance aluminiowej na to wylewam sos zasypuje serem i zapiekam ok 45 minut w mocno nagrzanym piekarniku :)
napisał/a: palika 2008-07-04 10:56
A ja na poniedziałek przygotowuję takie danie

Cukinia faszerowana mięsem mielonym


-4 małe cukinie
-20 dag mięsa mielonego
-pomidor
-ząbek czosnku,
-mała cebula
-sól, pieprz

Cukinię przekroić wzdłuż na pół, wydrązyć miąższ.
Miąższ, pomidor, cebulę i czosnek drobno posiekać, wymieszać z mięsem, doprawić solą i pieprzem (względnie oregano).
Napełnić farszem połowki cukini.
Po rozgrzaniu piekarnika do 200'C wstawić cukinię i piec 20 min.
Przed końcem pieczenia można całość posypać tartym, żółtym serem.
Podawać na goraco z sosem pomidorowym

Do tego jeszcze sałatka z serem feta, lodową sałatą, papryką czerwoną, ogórkeim i pomidorkiem i palce lizać
napisał/a: Wariat 2008-07-10 09:02
WItam. Chce przygotowac na kolacje taka powiedzmy romantyczna, cos lekkiego a zarazem pozywnego, cos po czym nie zostanie niemily zapach z ust. Co podac do picia, czy wino , czy piwo, kawe herbate drink....nie mam zielonego pojecia. Dawno nie robilem takiej kolacji i kompletnie nie wiem co przygotowac, dobrze gotuje nawet bardzo dorbze, ale schabowy czy bigos to nie bardzo na kolacje. Bardzo prosze wszystkich o jakies propozyje. Z gory dziekuje za odpowiedz.
napisał/a: Iria 2008-07-11 13:13
Wariat, może jakąś zapiekankę lub makaron (np. po chińsku)? Można też jakiś lekki sosik np. biały z kurczakiem + ryż - takie potrawy można na prawdę ciekawie i ładnie podać :) Fajne jest też curry :)

No do picia to myślę, że obowiązkowo wino :)
Nie wyobrażam sobie piwa na romantycznej kolacji... :)
napisał/a: kartka 2008-07-22 18:48
witam co myslicie na temat tej potrawy :
http://www.kucharz.pl/przepis.php?id=105

na romantyczny wieczor? ale z czym to podac? z Ryzem? jakie wino proponujecie?
i na jakie owoce mozna zmienic te suszone morele i sliwki?
PILNE :P