Cukinia – jak ją wykorzystać w kuchni?

napisał/a: panim 2014-09-19 12:35
Ostatnio się dowiedziałam że warto zrobić cukiniową lazanie - zamiast płatów makaronu daje sie po prostu pokrojoną wzdłuż w plastry cukinię
napisał/a: cytryna99 2014-09-19 13:06
Pasztet z cukinii polecam! mniaaam :D
marmon
napisał/a: marmon 2014-10-15 13:03
Polecam placuszki z cukinii!:)
napisał/a: smerfetkaaa8 2014-10-18 12:25
Osobiście za cukinią nie przepadam, ale u mnie w domu królują często placuszki z cukinii oraz grillowana cukinia - cała rodzina za nimi przepada.
napisał/a: mat45 2014-11-05 09:48
Racja placuszki z cukini są pyszne. Należą do moich ulubionych dań. Wiadomo też że leczo bez cukini nie ma tego czegoś więc jest niezbędne
napisał/a: gadzina 2014-11-05 12:22
Ja z cukini robię leczo oraz placki ziemniaczane z dodatkim.
Nadziewaną mięsem mielonym, i zapiekaną z serem.
Robię też z przyprawami na grillu
halszkaWu
napisał/a: halszkaWu 2014-11-07 12:49
Ja najbardziej lubię po prostu cukinię z grilla. Mamy w domu taki elektryczny i naprawdę trudno jest się oprzeć używaniu go :D
napisał/a: majka87a 2014-12-19 21:08
Cukinia jest świetna na surowo. Stosuję ją głównie do sałatek, ale czasami ją obieram i zjadam w całości :)
napisał/a: fashi0n 2014-12-29 00:41
oj z grilla jest cudowna :)
napisał/a: trisz 2015-02-03 15:45
Zdecydowanie. Ja lubię też faszerowaną cukinię :)
napisał/a: crycry 2015-02-24 11:12
Leczo z cukinii - SKŁADNIKI:

1 cukinia
2 czerwone papryki
2 cebule
2 pomidory
30 dag dowolnej kiełbasy
2 łyżki przecieru pomidorowego
2-3 szklanki bulionu warzywnego lub drobiowego
sól,pieprz
olej do smażenia

Leczo z cukinii - PRZYGOTOWANIE:

1.Dowolną kiełbasę kroimy w niewielką kostkę ,następnie przesmażamy na odrobinie oleju i przekładamy do garnka. 2.Pomidory sparzamy i obieramy ze skórki,następnie kroimy i przekładamy do kiełbasy. 3.Pozostałe warzywa myjemy,osuszamy,obieramy i kroimy na mniejsze części,przesmażamy na niewielkiej ilości oleju i dajemy do garnka. 4.Całość zalewamy bulionem gotujemy do miękkości wszystkich składników. 5.Pod koniec dodajemy przecier pomidorowy i przyprawiamy do smaku solą i pieprzem.
napisał/a: smerfetkaaa8 2015-02-24 18:52
Mi cukinia smakuje tylko w postaci zblenderowanej - nie lubię struktury tego warzywa i z grilla czy z patelni mi nie smakuje.