Dania z ryb

napisał/a: kwiatuszka 2010-02-16 16:28
RYBA W ZALEWIE POMIDOROWEJ
Składniki:

* 1 kg ryby (filety, bądź tuszki pokrojone w dzwonka
* 1-2 cebule
* 3 ogórki konserwowe
* 1 czerwona papryka

Zalewa:

* 2 szkl. wody
* 1/2 koncentratu pomidorowego
* 6 łyżek ketchupu
* 6 łyżek cukru
* 6 łyżek octu
* 1/2 szkl. oleju
* łyżka vegety
* pieprz, liść laurowy, ziele angielskie

Rybę posolić i posypać pieprzem, obtoczyć w jajku i mące, usmażyć i odstawić. Warzywa pokroić w cienkie, krótkie paski i odstawić. Składniki przeznaczone na zalewę, wymieszać i zagotować. Usmażoną rybę układać warstwami z surowymi warzywami. Zalać gorącą zalewą. Spożywać najlepiej na drugi dzień
napisał/a: File07 2014-02-25 18:17
Kilka przepisów na dania z łososia wędzonego tutaj [reklama usunięta]
napisał/a: marcelakon 2014-03-06 16:42
Ja uwielbiam łososia pieczonego z czosnkiem oraz solę po francusku (na nią podaje przepis, pochodzi ze strony Kwestia Smaku)

Składniki, 2 porcje:
• 1/2 szklanki mleka
• 1/2 szklanki mąki
• 400 g filetów z soli bez skóry i ości
• 2 x 35 g masła
• sok z 1/2 małej cytryny
• 2 łyżki drobno posiekanej natki pietruszki
• sól i pieprz

Dodatki:
• ćwiartki cytryny do serwowania
• ziemniaki z wody

Wykonanie:
Wlać mleko do płaskiego naczynia, mąkę wsypać na płaski talerz. Filety oprószyć solą oraz pieprzem. Zanurzać kolejno w mleku, a następnie obtoczyć w mące.
Na średnim ogniu na patelni rozpuścić jedną część masła, gdy zacznie się pienić sklarować, czyli usunąć z wierzchu pianę. Rybę smażyć z dwóch stron przez około 1 - 2 minuty z każdej strony, aż się zrumieni. Zdjąć z patelni i ułożyć na talerzach.
Ręcznikiem papierowym wytrzeć patelnię z pozostałego tłuszczu. Zmniejszyć ogień i roztopić drugą połowę masła, a jak zacznie się pienić sklarować. Wlać sok z cytryny i wymieszać. Sosem polać filety, posypać natką pietruszki. Solę podawać z ćwiartkami cytryny oraz ugotowanymi ziemniakami.
napisał/a: michalll 2014-04-16 16:34
Tu masz przepis na Sandacza z grilla z Broil King
http://grillujgotuj.pl/przepisy,31,101,sandacz-z-grilla.html
Napisali, że czas przygotowania 15 min. ale pewnie zejdzie trochę dłużej.
Pamiętajcie zawsze żeby układać rybę na ruszcie skóra do dołu
napisał/a: agamini 2014-05-07 10:26
Ja uwielbiam pstrąga z glilla, mmm pycha do tego śwież sałata i pieczone ziemniaczki. A pstrąga smaruje masłem czosnkowym wkładam do środka rozmaryn, solę, pieprzę i zawijam w folię aluminiową, następnie na glilla:) Polecam zamawianie rybek z tej stronki [mod:reklama usunięta] Mają zawsze świeże bo prosto ze stawu:)
napisał/a: stasimo1 2015-06-29 11:32
Na rybę muszę mieć ochotę ale jeżeli już to łosoś to piękna sprawa. Do tego suplementy naturalne z [mod:reklama usunieta] i jest dzień udany.
napisał/a: marmolada 2015-07-01 12:08
Uwielbiam ryby i są czestym gościem na moim talerzu. Ostatnio z ryb smażonych przeszłam na zapiekane, jednak to nie ten sam smak. A macie jakieś oryginalne przepisy na śledzie - tylko świeże.