Desery

napisał/a: a_grestowa 2013-02-11 13:15
Ale ochoty mi narobiłaś!!! A wiecie co? Za mną od paru dni chodzą lody ZAPP z Algidy.. Pamiętacie je jeszcze? Aż mi się tęskni do wakacji.. Na facebooku czytałam pytanie, czy ludzie chcą, aby wróciły, więc chyba nie tylko ja tęsknię :) Dodawałam do nich odrobinę mięty i świeżo zrobioną czekoladę. To był ulubiony deser dzieciaków na działce!
napisał/a: Dorota225 2013-02-13 10:14
aaaaaaaaaaaa.... i po co ja tu weszłam... teraz będę myśleć tylko o karmelowym smaku lodów zapp :rolleyes:
napisał/a: aniellina 2013-02-15 21:24
a_grestowa napisal(a):Ale ochoty mi narobiłaś!!! A wiecie co? Za mną od paru dni chodzą lody ZAPP z Algidy.. Pamiętacie je jeszcze? Aż mi się tęskni do wakacji.. Na facebooku czytałam pytanie, czy ludzie chcą, aby wróciły, więc chyba nie tylko ja tęsknię :) Dodawałam do nich odrobinę mięty i świeżo zrobioną czekoladę. To był ulubiony deser dzieciaków na działce!


A jak robisz czekoladę?
Ja z dzieciństwa pamiętam placek drożdżowy z truskawkami albo brzoskwiniami, polany gęstym syropem truskawkowym. Czasami dodaję serek waniliowy, albo kupuję gotową polewę i dodaję do niej syrop pomarańczowy, mieszam i gorąca polewą po ciepłym placku. Pyszne.
napisał/a: anijaa 2013-02-19 13:18
Ja uwielbiam jabłecznik lub śmietanowiec + kawa
napisał/a: a_grestowa 2013-02-21 22:34
Dorota225 napisal(a):aaaaaaaaaaaa.... i po co ja tu weszłam... teraz będę myśleć tylko o karmelowym smaku lodów zapp :rolleyes:


nie martw się! jak powrócą - urządzimy wielkie Zapp-szamanie przy kompie i będziemy pisać na forum jak nam dobrze hi hi :P
napisał/a: Dorota225 2013-02-22 17:37
a powrócą???? to super wiadomość, tak na początek weekendu? kiedy wrócą? tak dawno już ich nie jadłam :/
napisał/a: dynamite 2014-06-21 11:20
ja z kolei nie przepadam za słodyczami, ale od czasu do czasu mam ochotę na jakiś dobry deser, powiem wam, że te https://www.facebook.com/MerciChefPolska/app_128953167177144 są dla mnie bardzo dobre, nie za słodkie, ale też ciekawe połączenie smaków.
tirlitirli
napisał/a: tirlitirli 2014-07-17 11:38
To ja polecę coś szczególnego i przepysznego w smaku :)
Pavlova malinowa to moje ulubione ciacho :)
polecam przepis Pavlova malinowa
napisał/a: Frutella 2014-10-05 11:26
Ja się zakochałam w jednym z deserów gotującego tatusia http://www.bakusiowo.pl/deser-w-5-minut-czyli-owoce-zapiekane-pod-koglem-moglem/ , nie dość, że wygląda cydnie to i smakować musi nieziemsko. Stanowczo do wyprobowania
napisał/a: polka00 2015-01-03 16:30
Drożdżowa gwiazda z nutellą
********************************* drożdżowa gwiazda




Składniki na drożdżową gwiazdę:

2 żółtka
1 jajko
100 g masła
40 g cukru
1 łyżka ekstraktu z wanilii
1 1/2 miarki mleka
500 g mąki
15 g drożdży
szczypta soli
200 g nutelli

Wykonanie:

Żółtka, jajko, masło, mleko i cukier umieścić w naczyniu ********************************* i wymieszać czas 2 min/temp. 50 stopni/obr.5 Następnie dodać drożdże, mąkę i sól. Wyrobić ciasto czas 3 min/poz. *********************************/Interwał. Ciasto zostawić do wyrośnięcia na ok. 2 godziny (można krócej ale trzeba dodać więcej drożdży ok 30 g). Następnie ponownie wyrobić ciasto dodając ekstrakt z wanilii czas 1 minuta/poz. *********************************/Interwał.

Ciasto dzielimy na 4 części, z każdą część wałkujemy w okrąg. Pierwszą część przekładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Smarujemy nutellą, i tak samo z drugą i trzecią warstwą. Ostatnią warstwę kładziemy i już nie smarujemy nutellą. Na środku koła odciskamy lekko szklanką okrąg, który będzie nam pomocny w wycinaniu. Okrągłe ciasto kroimy na pół, później połówki na połówki tak żeby było 16 nacięć. Następnie jak poniżej wykręcamy do dwa kawałki i końce lekko podwijamy.

Piec w nagrzanym piekarniku 180 stopni przez 20 minut, góra-dół.


Jesteś meblomanem? Musisz stale zmieniać coś w swoim domu? Szukaj pomysłów na http://meblomania.blog.pl/2015/03/10/pora-na-dobre-akcesoria-do-kuchni/. Daj nowe życie starym meblom.
napisał/a: asia445 2015-01-12 11:53
Przepis na Podpalane owoce z lodami
czas: 10 minut
liczba porcji: 2
Składniki

ok. 200 g owoców mrożonych lub świeżych
1/2 szklanki wody lub to, co z rozmrożonych owoców
2 łyżki cukru
1 łyżka miodu
lampka czerwonego słodkiego wina
2 łyżeczki mąki ziemniaczanej
lody do podania

Moje porady

jak zrobić lody

Przepis na podpalane owoce
Krok 1
Na patelni podgrzewam cukier i miód, aż do skarmelizowania. Wrzucam owoce, chwilę przesmażam (jeśli gdzieś karmel się zbryluje, to nie przejmujcie się tym).
Przepis na podpalane owoce
Krok 2
Dodaję alkohol, podpalam, jak przestanie płonąć, to dodaję wodę lub sok z owoców, podgrzewam, a potem mąkę ziemniaczaną rozrobioną z 3 łyżkami wody. Mieszam i podgrzewam, aż będzie szkliste, ale nie zgęstnieje za mocno. Dobrze, gdy ma konsystencję owoców w żelu. Podaję natychmiast z lodami. Smacznego.
napisał/a: pjerunr 2015-01-14 13:54
Ja ostatnio szaleję za pieczonymi owocami. :) Moje ulubione to jabłka pieczone. Uprażyłam migdały i razem z rodzynkami dodałam je do dżemu brzoskwiniowego Stovit i nadziałam jabłka. Można też dodać cynamon i będą wtedy jabłuszka pięknie pachniały. :) Pychota!