Desery z kawą
napisał/a:
maczek8
2009-10-19 01:23
Teraz to ja częściej w sumie Plusssz Up'a z guaraną i tak piję niż kawę, ale może faktycznie sobie spróbuję czegoś nowego :) Ale na serio pierwsze słyszę o jakichś niskodrażniących itp. I żeby cholesterol obniżała? Zaintrygowałaś mnie :D
napisał/a:
Dorota225
2009-10-19 16:02
no właśnie, co to właściwie znaczy, że niskodrażniąca?
ja jakiś czas temu zrezygnowałam z jednej kawy na rzecz plusssza up, bo naprawdę kawę to w siebie mogłam wlewać litrami
ja jakiś czas temu zrezygnowałam z jednej kawy na rzecz plusssza up, bo naprawdę kawę to w siebie mogłam wlewać litrami
napisał/a:
kotania
2009-10-20 21:45
Mrożona kawa z gorącymi malinami i bitą śmietaną. Albo lody kawowe z malinami, też na gorąco. Coś wspaniałego. Kawy najlepiej nie słodzić, wtedy całość a lepszy smak. Szkoda, że sezon na mailny już się skończył.
napisał/a:
maczek8
2009-10-23 10:24
Gorące maliny? Ale jak to? :D Bo aż mi ślinka pociekła :D
Dorota - no ja też zrezygnowałam na rzecz guarany z plusssz up'a, choć do śniadania nadal sobie nie wyobrażam (chyba, że jem w biegu) nie wypić kawki ;)
Dorota - no ja też zrezygnowałam na rzecz guarany z plusssz up'a, choć do śniadania nadal sobie nie wyobrażam (chyba, że jem w biegu) nie wypić kawki ;)
napisał/a:
kropla
2009-10-23 12:36
Oj, Maczek, maczek, Astra nie obniża cholesterolu, za dobrze by było :) Nie podnosi jego poziomu po prostu, bo po innych kawach niestety tak jest, ze mamy więcej tego LDL czyli złego.
napisał/a:
aleksia1
2009-10-23 19:34
Nie no ta kawa jest normalnie z kofeina.Ale nie posiada składników drazniacych,przez co jest delikatniejsza.
A jak jest u Was rano z kawka?
napisał/a:
Dorota225
2009-10-25 12:39
kawka rano obowiązkowo, z ekspresu ciśnieniowego, z mlekiem i z pianką... ale to tak na co dzień, bo jeśli faktycznie potrzebuję pobudzenia to mi niestety nie wystarczy i wtedy muszę wypic plusssz up z guaraną, żeby mi dał kopa
napisał/a:
bajaderka
2009-10-26 14:51
ja znam fajny przepis na tort z kawą :rolleyes:
Tort Cappuccino
Składniki:
Ciasto:
3 jajka
3 łyżki gorącej wody
125 g cukru pudru
2 łyżeczki Cukru wanilinowego
60 g mąki tortowej
60 g mąki ziemniaczanej
1 łyżeczka Proszku do pieczenia
Masa:
1 opakowanie Tortu jogurtowego Dr. Oetkera
400 ml mleka
2 Jogurty o smaku brzoskwiniowym
2 łyżki cukru pudru
2 opakowania Śmietan-fixu Dr. Oetkera
500 ml śmietanki (30 % tłuszczu)
2 łyżeczki kawy cappuccino
Dekoracja:
100 g startej czekolady mleczno - kawowej
Sposób przygotowania:
Tortownicę o średnicy 24 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Oddzielić żółtka od białek. Żółtka utrzeć na puszystą masę z cukrem pudrem, cukrem wanilinowym i gorącą wodą. Białka ubić na sztywno, obie masy połączyć, wymieszać z przesianymi mąkami i proszkiem do pieczenia. Ciasto wyłożyć do formy, piec około 30 minut.
Wystudzone ciasto przekroić na dwie części.
Piekarnik gazowy: temperatura 170° C (powinien być podgrzany)
Piekarnik elektryczny: temperatura 170° C (powinien być podgrzany)
Tort jogurtowy przygotować wg przepisu na opakowaniu. Na dolną część biszkoptu nałożyć przygotowaną masę, rozsmarować, przykryć drugą częścią ciasta. Śmietanę ubić na sztywno, pod koniec ubijania dodać śmietan-fix wymieszany z cukrem pudrem i kawą cappuccino. Wierzch i boki tortu posmarować masą oraz posypać startą czekoladą.
Tort Cappuccino
Składniki:
Ciasto:
3 jajka
3 łyżki gorącej wody
125 g cukru pudru
2 łyżeczki Cukru wanilinowego
60 g mąki tortowej
60 g mąki ziemniaczanej
1 łyżeczka Proszku do pieczenia
Masa:
1 opakowanie Tortu jogurtowego Dr. Oetkera
400 ml mleka
2 Jogurty o smaku brzoskwiniowym
2 łyżki cukru pudru
2 opakowania Śmietan-fixu Dr. Oetkera
500 ml śmietanki (30 % tłuszczu)
2 łyżeczki kawy cappuccino
Dekoracja:
100 g startej czekolady mleczno - kawowej
Sposób przygotowania:
Tortownicę o średnicy 24 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Oddzielić żółtka od białek. Żółtka utrzeć na puszystą masę z cukrem pudrem, cukrem wanilinowym i gorącą wodą. Białka ubić na sztywno, obie masy połączyć, wymieszać z przesianymi mąkami i proszkiem do pieczenia. Ciasto wyłożyć do formy, piec około 30 minut.
Wystudzone ciasto przekroić na dwie części.
Piekarnik gazowy: temperatura 170° C (powinien być podgrzany)
Piekarnik elektryczny: temperatura 170° C (powinien być podgrzany)
Tort jogurtowy przygotować wg przepisu na opakowaniu. Na dolną część biszkoptu nałożyć przygotowaną masę, rozsmarować, przykryć drugą częścią ciasta. Śmietanę ubić na sztywno, pod koniec ubijania dodać śmietan-fix wymieszany z cukrem pudrem i kawą cappuccino. Wierzch i boki tortu posmarować masą oraz posypać startą czekoladą.
napisał/a:
Dorota225
2009-10-26 15:10
brzmi i wygląda pysznie :)
napisał/a:
maczek8
2009-10-28 01:41
ja niestety potrzebuję i tego i tego bo po prostu w tygodniu nie umiem się wyspać... więc do śniadania/II śniadania jest naprzemiennie kawka (słodka z mlekiem) z plusssz up'em :) cóż poradzić... życie:rolleyes:
napisał/a:
kropla
2009-10-28 09:31
I nie łomocze Ci po takim śniadaniu serducho? :)
Mnie by chyba od razu wyskoczyło gdybym tak napiła się innej kawy i plusszzza :p
Mnie by chyba od razu wyskoczyło gdybym tak napiła się innej kawy i plusszzza :p
napisał/a:
Dorota225
2009-10-29 17:53
hmm.. może maczek ma niskie ciśnienie to dopiero takiej dawce kawy i plusssza up jej dochodzi do normy.... :P