Dietetyczne przepisy
napisał/a:
~gość
2014-01-26 10:02
a ja dodam od siebie, że zdrowe i myślę dietetyczne są kiełki dodane do sałatek :> a bo weszłam tu szukając natchnienia na zdrowe śniadania to dodam swoje 3 grosze :P
napisał/a:
daffodil1
2014-01-27 17:53
no nie da się ukryć... ;) są zdrowe :)
napisał/a:
mała_czarna
2014-02-07 20:47
brzmi prosto, wszystko chyba nawet mam w domu, więc trzeba będzie spróbować :)
też brzmi prosto :) na zimno dobre? to bym miała przekąskę do pracy
też brzmi dobrze
Nic tylko stać w kuchni i gotować :P
napisał/a:
daffodil1
2014-02-07 20:52
nie wiem nie jadłam na zimno ;) ale wolę te owsiane chyba ;)
jak się stoi to się chudnie :D
jak się stoi to się chudnie :D
napisał/a:
mała_czarna
2014-02-07 20:55
najważniejszy argument
napisał/a:
margaret3
2014-02-07 23:08
Dacie przepis Jak taka dobra
napisał/a:
daffodil1
2014-02-08 00:28
margaret, http://odczarujgary.pl/salatka-brokulowa-z-feta-i-platkami-migdalow/
a żeby pasowało do tematu to polecam zrobić sos czosnkowy na bazie jogurtu naturalnego :)
a żeby pasowało do tematu to polecam zrobić sos czosnkowy na bazie jogurtu naturalnego :)
napisał/a:
mała_czarna
2014-02-08 15:29
Ja w tym tyg zamierzam wypróbować:
http://www.z-pamietnika-dietetyka.pl/2012/06/witajcie-dzis-potrawa-ktora-aczy-w.html
http://www.z-pamietnika-dietetyka.pl/2012/06/witajcie-dzis-potrawa-ktora-aczy-w.html
napisał/a:
daffodil1
2014-02-11 18:01
i jak? :)
Ja podrzucam naszą dzisiejszą propozycję na kolację :)
Ja podrzucam naszą dzisiejszą propozycję na kolację :)
napisał/a:
shattered
2014-02-17 12:24
Dzisiaj na onecie znalazłam:
Batonik musli hand made (autorstwa TrickyLu)
Składniki:
• Miód pszczeli 45 g (3 płaskie łyżki)
• Płatki żytnie 20 g
• Płatki owsiane zwykłe 20 g
• Orzechy laskowe 30 g
• Orzechy włoskie 20 g
• Orzechy pistacjowe 10 g
• Rodzynki suszone 10 g
Wykonanie:
1. Orzechy uprażyć, miód podgrzać w garnku. Następnie do płynnego miodu dodać płatki żytnie, owsiane i uprażone orzechy (ewentualnie inne dodatki) . Składniki połączyć ze sobą. Masa musi być gęsta, w przeciwnym razie dodać odrobinę płatków.
2. Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia i uformować batonik. Przestygniętą masę włożyć do lodówki na ok. 1 godzinę.
3. Gotowy baton pokroić na mniejsze kawałki.
Bardzo lekkie trufle z twarogu (autorstwa pistacjowata)
Składniki:
• Ser twarogowy chudy 150 g
• Kakao naturalne 10 g (1 płaska łyżka)
• Słodzik 1 g
• Aromat waniliowy 1 g
Wykonanie:
1. Twaróg utrzeć z kakao, słodzikiem i aromatem, uformować kuleczki, obtoczyć w kakao (można też np. w wiórkach kokosowych), wstawić do lodówki na min. godzinę.
Ciasteczka owsiane z suszonymi owocami (autorstwa annaooo)
Składniki:
• Otręby pszenne 12 g (3 płaska łyżka)
• Płatki owsiane 20 g (2 płaskie łyżki)
• Mąka pszenna 10 g (1 płaska łyżka)
• Białko jaja kurzego 35 g (1 szt.)
• Proszek do pieczenia 2 g (0,5 łyżeczki)
• Śliwki suszone z pestką 40 g (2 szt.)
• Żurawina z dodatkiem wiśni, suszona 18 g (1 płaska łyżka)
• Słodzik 2 g
• Miód pszczeli 3 g (0,5 łyżeczki)
Wykonanie:
1. Płatki owsiane, mąkę, otręby pszenne i proszek do pieczenia wsypać do miski.
2. Dodać białko i rozpuszczony w łyżce ciepłej wody słodzik(3 tabletki).
3. Pokroić śliwki(oczywiście już bez pestek) i żurawinę.
4. Dodać pokrojone owoce do miski i dodać miód. Wszystko wymieszać.
5. Nakładać łyżeczką na pokrytą papierem do pieczenia blachę.
6. Wstawić do piekarnika(180st.) na około 15min.
Miodowy twarożek z jabłkiem (autorstwa TEREZA1976)
Składniki:
• Twaróg wiejski lekki 100 g (10 dekagram)
• Miód pszczeli 13 g (1 płaska łyżka)
• Jabłko 60 g (1 szt.)
Wykonanie:
1. Twaróg zmieszać z łyżką miodu i pokrojonym w kostkę jabłkiem.
Kisiel z czarnych jagód (autorstwa Pyzia1980)
Składniki:
• Czarne jagody 50 g (0,5 szkl.)
• Cukier 13 g (1 płaska łyżka)
• Skrobia ziemniaczana 12 g (1 płaska łyżeczka)
• Cytryna 13 g (1 płaska łyżka)
Wykonanie:
1. W garnuszku wymieszać jagody z cukrem, sokiem z cytryny ,pół szklanki wody. Zagotować.
2. Do szklanki wlać 2-3 łyżki wody, dodać łyżeczkę skroni ziemniaczanej. Rozrobić.
3. Wlać do zagotowanej wody z jagodami, szybko wymieszać by nie powstały grudki.
4. Doprowadzić do wrzenia i gotować parę sekund aż kisiel odpowiednio zgęstnieje.
Batonik musli hand made (autorstwa TrickyLu)
Składniki:
• Miód pszczeli 45 g (3 płaskie łyżki)
• Płatki żytnie 20 g
• Płatki owsiane zwykłe 20 g
• Orzechy laskowe 30 g
• Orzechy włoskie 20 g
• Orzechy pistacjowe 10 g
• Rodzynki suszone 10 g
Wykonanie:
1. Orzechy uprażyć, miód podgrzać w garnku. Następnie do płynnego miodu dodać płatki żytnie, owsiane i uprażone orzechy (ewentualnie inne dodatki) . Składniki połączyć ze sobą. Masa musi być gęsta, w przeciwnym razie dodać odrobinę płatków.
2. Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia i uformować batonik. Przestygniętą masę włożyć do lodówki na ok. 1 godzinę.
3. Gotowy baton pokroić na mniejsze kawałki.
Bardzo lekkie trufle z twarogu (autorstwa pistacjowata)
Składniki:
• Ser twarogowy chudy 150 g
• Kakao naturalne 10 g (1 płaska łyżka)
• Słodzik 1 g
• Aromat waniliowy 1 g
Wykonanie:
1. Twaróg utrzeć z kakao, słodzikiem i aromatem, uformować kuleczki, obtoczyć w kakao (można też np. w wiórkach kokosowych), wstawić do lodówki na min. godzinę.
Ciasteczka owsiane z suszonymi owocami (autorstwa annaooo)
Składniki:
• Otręby pszenne 12 g (3 płaska łyżka)
• Płatki owsiane 20 g (2 płaskie łyżki)
• Mąka pszenna 10 g (1 płaska łyżka)
• Białko jaja kurzego 35 g (1 szt.)
• Proszek do pieczenia 2 g (0,5 łyżeczki)
• Śliwki suszone z pestką 40 g (2 szt.)
• Żurawina z dodatkiem wiśni, suszona 18 g (1 płaska łyżka)
• Słodzik 2 g
• Miód pszczeli 3 g (0,5 łyżeczki)
Wykonanie:
1. Płatki owsiane, mąkę, otręby pszenne i proszek do pieczenia wsypać do miski.
2. Dodać białko i rozpuszczony w łyżce ciepłej wody słodzik(3 tabletki).
3. Pokroić śliwki(oczywiście już bez pestek) i żurawinę.
4. Dodać pokrojone owoce do miski i dodać miód. Wszystko wymieszać.
5. Nakładać łyżeczką na pokrytą papierem do pieczenia blachę.
6. Wstawić do piekarnika(180st.) na około 15min.
Miodowy twarożek z jabłkiem (autorstwa TEREZA1976)
Składniki:
• Twaróg wiejski lekki 100 g (10 dekagram)
• Miód pszczeli 13 g (1 płaska łyżka)
• Jabłko 60 g (1 szt.)
Wykonanie:
1. Twaróg zmieszać z łyżką miodu i pokrojonym w kostkę jabłkiem.
Kisiel z czarnych jagód (autorstwa Pyzia1980)
Składniki:
• Czarne jagody 50 g (0,5 szkl.)
• Cukier 13 g (1 płaska łyżka)
• Skrobia ziemniaczana 12 g (1 płaska łyżeczka)
• Cytryna 13 g (1 płaska łyżka)
Wykonanie:
1. W garnuszku wymieszać jagody z cukrem, sokiem z cytryny ,pół szklanki wody. Zagotować.
2. Do szklanki wlać 2-3 łyżki wody, dodać łyżeczkę skroni ziemniaczanej. Rozrobić.
3. Wlać do zagotowanej wody z jagodami, szybko wymieszać by nie powstały grudki.
4. Doprowadzić do wrzenia i gotować parę sekund aż kisiel odpowiednio zgęstnieje.
napisał/a:
mała_czarna
2014-02-17 12:34
okej, choć wyszło mi to trochę za gęste - i takie bardziej danie miałam niż zupę :) Ale smakowało mi.
napisał/a:
Nova23
2014-07-28 10:02
Przepis na zupę brokułową z fetą i karmelizowaną cebulą - sprawdzone :P
Składniki na 4 porcje:
- brokuł
- 2 cebule, najlepiej cukrowe
- olej do smażenia
- 100g sera feta
- łyżka miodu
- łyżka masła
- 2 ząbki czosnku
- czarny pieprz
- łyżeczka słodkiej papryki
Przygotowanie:
Krok 1: Posiekaną jedną cebulę i czosnek szklimy na oleju.
Krok 2: Po chwili dodajemy różyczki brokułu i dusimy wraz z cebulą i czosnkiem.
Krok 3: Zalewamy wodą, tak by przykryć warzywa. Gotujemy do miękkości.
Krok 4: Dodajemy ser feta, blendujemy, dodajemy pieprz i słodką paprykę, dokładnie mieszamy.
Krok 5: Cebulę obieramy, kroimy na pół i odcinamy gniazdo. Rozdzielamy na pojedyncze warstwy i całe smażymy na maśle, z dodatkiem miodu, aż się zarumienią.
Krok 6: Na końcu dodajemy pieprz.
Palce lizać! :) Przepis odgapiłam od [reklama usunięta] tam też będzie zdjęcie tej zupki :)
Składniki na 4 porcje:
- brokuł
- 2 cebule, najlepiej cukrowe
- olej do smażenia
- 100g sera feta
- łyżka miodu
- łyżka masła
- 2 ząbki czosnku
- czarny pieprz
- łyżeczka słodkiej papryki
Przygotowanie:
Krok 1: Posiekaną jedną cebulę i czosnek szklimy na oleju.
Krok 2: Po chwili dodajemy różyczki brokułu i dusimy wraz z cebulą i czosnkiem.
Krok 3: Zalewamy wodą, tak by przykryć warzywa. Gotujemy do miękkości.
Krok 4: Dodajemy ser feta, blendujemy, dodajemy pieprz i słodką paprykę, dokładnie mieszamy.
Krok 5: Cebulę obieramy, kroimy na pół i odcinamy gniazdo. Rozdzielamy na pojedyncze warstwy i całe smażymy na maśle, z dodatkiem miodu, aż się zarumienią.
Krok 6: Na końcu dodajemy pieprz.
Palce lizać! :) Przepis odgapiłam od [reklama usunięta] tam też będzie zdjęcie tej zupki :)