Domagam się przepisu na chłodnik :)

napisał/a: Knowa 2012-09-21 18:24
Ale nie byle jaki. Jadłam tak zarąbisty chłodni na Słowacji, że usiłuję teraz gdzie się da odtworzyć ten przepis, sama nie byłam w stanie. Może ktoś pomoże, kto wie. Cechy tego cuda:
- na burakach
- sporo czosnku
- mocny akcent ogórkowy
- niewiele koperku, zero rzodkiewki
- niezidentyfikowana ostrość - nie od pieprzu, nie od papryki (imbir?)
Jak sobie przypomnę nazwę restauracji, a najpierw nazwę miejscowości w której się ona znajduje, pewnie wyślę maila z zapytaniem.
Wiem, że to już nie ta pora roku, żeby robić chłodniki, ale jednak:D
napisał/a: malwinka90 2013-02-25 15:52
Niestety nie znam dokładnego przepisu na ten chłodnik ale mam swój wypróbowany :) http://wrzacakuchnia.pl/przepisy/zupy/chlodnik/
napisał/a: paulliina 2014-10-22 11:11
Przyłączam się do pytania, bo również szukam chłodnika idealnego! ;)
napisał/a: marllena88 2014-11-18 12:32
ja też szukam ;)
napisał/a: polka00 2015-01-03 16:34
Chodnik klasyczny

1 litr kefiru lub maślanki
1 pęczek botwinki
1 pęczek rzodkiewek
6 ogórków gruntowych
1 pęczek koperku
1 pęczek szczypiorku
cukier
sól
pieprz

Botwinkę umyj, osusz, listki i łodyżki posiekaj, a buraczki obierz i pokrój w kostkę. Przełóż do garnka, zalej niewielką ilością zimnej wody i gotuj, aż buraczki będą miękkie - około 15 minut. Rzodkiewkę i ogórki umyj i osusz, a następnie pokrój w niewielką kostkę. Koperek i szczypiorek umyj, osusz i posiekaj. Do dużej miski lub garnka przełóż przygotowane warzywa, dodaj ugotowane buraczki wraz z wodą, w której się gotowały, zalej kefirem, dopraw solą, pieprzem i niewielką ilością cukru. Wstaw do lodówki na 2-3 godziny, aby chłodnik się schłodził, a smaki przegryzły.


Uczyń swoje wnętrza genialnymi z http://genialnewnetrze.blox.pl/2015/02/Pora-na-porzadki-w-szafie.html. Niech wreszcie będzie przepięknie i normalnie!
napisał/a: polka00 2015-01-03 16:35
Chłodnik ogórkowy

1 litr maślanki
8 ogórków gruntowych
1 ząbek czosnku
1 pęczek koperku
1/2-1 pęczek mięty
sól
pieprz

Ogórki umyj, obierz i zetrzyj na tarce o grubych oczkach. Oprósz solą, odstaw na 15 minut, aż puszczą sok. Koperek umyj, osusz i posiekaj. Następnie ogórki odciśnij, przełóż do garnka, wymieszaj z maślanką, dodaj przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku i posiekany koperek, dopraw solą i pieprzem. Wstaw do lodówki na 2-3 godziny, aby chłodnik się schłodził, a smaki przegryzły.


Czegoś brakuje Twojej kuchni, ale nie wiesz czego? Potrzebne Ci nowe gadżety! Znajdziesz je na http://umeblowane.blogx.pl/2015/02/24/gadzety-do-kuchni/. Niech uderzy Cię potęga technologii.
napisał/a: malyssia 2015-03-04 18:15
Chłodnik z ananasa z winem musującym

Fantastyczny na upalne dni.

1 duży ananas
1 kieliszek musującego wina*
1 papryczka chili (może być pozbawiona pestek)
kilka listków świeżej mięty
sok z 1 cytryny
odrobina soli
wiórki kokosowe

Wiórki uprażyć
Ananasa obrać i pokroić w kostkę.
Zmiksować z chili, miętą i sokiem z cytryny, doprawić solą
Przetrzeć przez sito (niekoniecznie, ja miałam ochotę się pobawić)
Schłodzić.
Wlać wino, wymieszać
Podawać z wiórkami
iwonakot86
napisał/a: iwonakot86 2015-07-15 13:45
napisał/a: gadzina 2015-07-15 14:24
Ja robiłam tak :
gotowałam botwinkę pokrojoną w małej ilości wody. Chłodziłam
Dodałam kefir lub jogurt naturalny (wg uznania)
starte ogórki, rzodkiewkę, pokrojone jajko
do tego dużo koperku i pietruszki.
Schłodzić jeszcze przez 2 h
napisał/a: bartekmichno 2015-08-07 17:24
ja robie tak samo :)
napisał/a: rosirosi 2016-08-03 22:29
Uwielbiam chłodniki :) Macie jakieś fajne patenty na wykorzystanie do nich pomidorów? Do tej pory przygotowywałam gaspacho w różnych wersjach, ale już mi się powoli nudzi. Chyba ugotuję coś takiego https://www.przepisy.pl/przepis/chlodnik-pomidorowy-5 . Zastanawiam się tylko, czy ta śmietana będzie do końca pasować? Ile można przechowywać taką zupę? Czy za każdym razem trzeba ją zagotowywać i chłodzić na nowo?
napisał/a: windeika 2017-02-14 12:54
Skoro chłodnik to po co podgrzewać? :confused: