Domowe fast-foody

napisał/a: Lorka 2008-03-05 11:30
Czyli jak przenieść popularne dania z fast-foood'ów do domu, żeby było smacznie i trochę zdrowiej :) Mam na myśli np. domową pizzę albo kebaba. Uwielbiam takie jedzonko, ale wolę zrobić to na swój sposób - bez ogromnej ilości tłuszczu i z mięskiem wiadomego pochodzenia :)

Robicie sobie w domu takie dania? Macie wypróbowane przepisy?
caprio
napisał/a: caprio 2008-03-05 13:36
Oczywiście:) Robię pizze, frytki (choć one mniej kaloryczne raczej nie wychodzą;)), czasem nawet hot dogi. A ostatnio kupiłam przyprawę kebab, ale jeszcze jej nie wypróbowałam.
napisał/a: Lorka 2008-03-05 13:45
A jakie ciasto do kebaba?
caprio
napisał/a: caprio 2008-03-06 23:31
megna napisal(a):A jakie ciasto do kebaba?


A jeszcze nie wiem;). Może da się kupić takie bułki jak są w prawdziwych kebabach? Albo zamiast bułki np frytki? Ja na tej mojej przyprawie mam przepis na sałatkę kebab, jeśli chcesz, to mogę go napisać.
napisał/a: JAD 2009-02-26 10:15
Ja kupuje bulki na hamburgery i kotlety (albo sama robie jak mam czas) do tego pomidor ogorek cebulka ketchup majonez i pycha w sam raz na wieczorna domowke dla gosci lub seans filmowy :) polecam tez kroazki (w ksztalcie pizzy) przekrajamy je na pol i mamy fundament knyszy :P lekko pieczemy w piekarniku i ladujemy co sie da pomidory kukurydze kapuste pekinska itp. SMACZNEGO
napisał/a: klimma 2009-08-24 19:19
Mój chłop dałby się zabić za fastfoody. Nazywa je potwornościami, czyli wszystko, co jest serwowane w restauracjach typu MCDonalds czy Pizza Hut- to zeżre :)
Jeśli robię obiad a la pizza hut- kupuję panierkę pikantną kamisa, wystarczy zmoczyć nóżkę, obtoczyć w panierce i na głęboki tłuszcz. Oczywiście- frytki do tego obowiązkowe :D

Jeśli chodzi o hamburgery- też kupuję gotowe bułki, zazwyczaj w Lidlu. Do tego mięso wołowe mielone. Do mięsa dodaję soli, pieprzu i smażę w małej ilości tłuszczu na patelni. Trzeba tylko wolno podgrzewać patelnię, bo wołowina ma to do siebie, że jest nieokiełznana ;) W bułkę wsadzam cebulę, plaster pomidora, czasem żółty ser i obowiązkowo ketchup McDonalds z Develey'a. I to jest zestaw, który mój facet zjada w kilka sekund. ;)

Jeśli macie jakieś fajne przepisy na ciasto do pizzy- w sensie jak zrobić i w jakiej temperaturze piec, żeby wyszła taka, jak z pizzerii- to proszę o przepis.
Cikitusia
napisał/a: Cikitusia 2009-08-24 20:02
Ja też uwielbiam pizze i kebaba..... Niestety o gotowaniu mam marne pojęcie i jestem w tej dziedzinie totalnym beztalenciem, więc.... pozostaje mi jedzenie w restauracjach i Mcdonaldach
napisał/a: klimma 2009-08-24 20:57
A propos kebaba- macie jakiś pomysł jak uzyskać smak drobiowego kebaba z zapleczu domowej kuchni? Nie wiem dlaczego, ale w kebabach mięso zawsze jest soczyste. Na patelni nigdy mi takie nie wychodzi, nawet, jeśli pokroję mięso cieniutko i smażę tylko chwilę.
napisał/a: jejdi_magbet 2009-08-25 11:25
Nie wychodzi soczyste, dlatego, że mięso na kebab nie jest smażone tylko pieczone (opiekane na roznie). Dlatego najlepiej jets takie mięsko udusic albo jesli sie komus chce :) zawinąc w rękaw do pieczenia i do piekarnika. kurczak ma to do siebie, że szybko wysycha, wiec trzeba sie pilnować zeby nie piec za dlugo.
napisał/a: klimma 2009-08-25 15:53
Dzięki za podpowiedź.
Małe pytanie, bo nie raz spotykam się z określeniem "rękaw do pieczenia", albo skarpeta do pieczenia. Co to jest? Gdzie to można dostać? Na mój mały rozum to nie jest zawiniątko z folii aluminiowej...
napisał/a: jejdi_magbet 2009-09-03 11:12
rekaw do pieczenia to taka przezroczysta folia. kupisz w kazdym supermarkecie w dziale z foliami spozywczymi
clementynka
napisał/a: clementynka 2009-09-03 22:36
a ja robię domowej roboty dipy do frytek. ostatnio wymyśliłam dip warzywny meksykański - w blenderze zmiksowałam małą paprykę, pomidora bez skórki, dodałam koncentratu trochę i przyprawy do dań meksykańskich oraz kilka pociętych na drobno listków bazylii - wyszło super. najlepiej smakuje taki dip z frytkami łódeczkami mc caina, bo fajnie sie nabiera :)