Domowe lody

nawiaa
napisał/a: nawiaa 2013-10-29 15:38
Czy znacie jakieś sprawdzone przepisy na pyszne lody domowej roboty?

Będę wdzięczna, i moi domownicy też ;), za pomoc!
napisał/a: anow0885 2014-01-15 12:10
Tu na stronce http://puellanova.pl/przepisy-na-lody-lody-domowej-roboty-zrob-je-sama/ znajdują się ciekawe przepisy na lody :) przetestowane przeze mnie i polecam, dobre wychodzą
stazzja
napisał/a: stazzja 2014-07-22 15:32
Sama nie znam tych przepisów, ale podbiję wątek, bo pora akurat taka na jedzenie pysznych lodów ;)
napisał/a: mania06 2014-08-04 12:12
Lody domowej roboty są wspaniałym sposobem na dobrą zabawę czy umilenie czasu sobie i swoim bliskim. Podałam przepis na wspaniałe lody waniliowe w wątku Przepis na lody? Są pyszne, wypróbujcie a sami się przekonacie, że było warto poeksperymentować w kuchni!
napisał/a: iamklaudka 2014-08-06 20:59
Dla mnie najlepsze domowe lody to sorbety owocowe. Zwłaszcza jeśli mamy owoce, które już nie do końca wyglądają, np. maliny. Pychota!
napisał/a: asia445 2015-01-12 11:58
domowe lody
Rzeczy, których potrzebujesz:
2/3 szklanki cukru pudru, szklanka mleka (tłustego 3,2%), 6 żółtek, 2 szklanki śmietany kremówki, laska wanilii (opcjonalnie, jeśli chcesz zrobić lody waniliowe, a nie śmietankowe)
1
Mleko podgrzewamy na wolnym ogniu. Dodajemy do niego cukier i mieszamy. Jeśli chcemy zrobić lody waniliowe, to po rozpuszczeniu się cukru dodajemy laskę wanilii. Aby aromat był mocniejszy, przecinamy ją wzdłuż na dwie lub więcej części. Całość podgrzewamy ciągle mieszając (inaczej mleko się przypali), aż do czasu zagotowania.
2
Po zagotowaniu zdejmujemy mleko z ognia i wyciągamy laski wanilii (zapach przeszedł już do mleka).
3
W osobnej miseczce ubijamy żółtka i stopniowo dodajemy mleko.
4
Całość przelewamy do garnka i podgrzewamy na malutkim ogniu, aby masa zrobiła się gęsta (powinna zacząć przywierać do łyżki). Aby mieszanina nie przypaliła się, musimy ciągle ją mieszać.
5
Teraz odstawiamy całość na bok w celu ostygnięcia. Aby nie zrobił się kożuszek, trzeba garnek czymś przykryć (folia, pokrywka itp). Gdy masa ostygnie, dodajemy do niej śmietanę kremówkę i dokładnie mieszamy.
6
lody domowej roboty
Gdy składniki połączą się w całość, wkładamy masę do lodówki do czasu, aż się schłodzi, a następnie przekładamy do zamrażalnika na około 6-7h.
napisał/a: roberta18 2015-01-20 20:53
Domowe lody waniliowe (bez maszynki)
Wreszcie udało mi się zrobić lody lepsze od tych sklepowych :) Zabrakło mi tylko w domu laski wanilii ale następnym razem naprawię ten karygodny błąd :) Na bazie tych lodów, po dodaniu owoców, czekolady, bakalii itp. można robić wiele różnych smaków. Na początek polecam klasyczną wersję.

Składniki:
- 300ml śmietanki kremówki 30%
- 2 jajka
- 100g cukru (może być brązowy)
- 1 łyżka wody
- 1 laska wanilii
Sposób przygotowania:

Przygotowujemy sobie 3 miski. Skorupki jajek trzeba sparzyć wrzątkiem. W pierwszej misce ubijamy śmietanę, w drugiej białko z połową cukru, a w trzeciej żółtko z wodą i pozostałą częścią cukru. Wydrążamy laskę wanilii i dodajemy zawartość do masy. Do miski z żółtkiem dodajemy po trochu ubitej piany z białek i ubitą śmietanę. Delikatnie mieszamy ze sobą składniki dokładając po troszku. Konsystencja musi pozostać puszystą masą. Tak przygotowane lody wkładamy do zamrażarki i konsumujemy po minimum 4 godzinach. Nie trzeba ich miksować w między czasie. Konsystencja pozostaje puszysta, bez kryształków lodu. Nie przechowujemy ich zbyt długo ze względu na obecność świeżych jajek.
napisał/a: wurodziesila 2015-10-19 12:37
Już brzmi pysznie...szkoda że pogoda się zepsuła
napisał/a: darita3 2015-11-02 15:28
szkoda, że jest tak zimno. Zjadłabym sobie lody czekoladowe
napisał/a: pinekq 2016-03-22 18:13
jeszcze troche za wczesnie na lody, ale kto co lubi
napisał/a: ms-k4r0line_ 2016-06-01 15:35
Kiedyś dodawałam do domowych lodów zwykły dżem, ale ostatnio odkryłam Naturalnie Owocowe - duży wybór smaków i idealna konsystencja do lodów. Polecam gorąco! ;)