Domowe naleweczki

napisał/a: ja_goda1 2012-08-25 10:44
To fakt, sama myślałam, że zrobić nalewkę nie jest łatwo, a poszło raz dwa, bez żadnych problemów:). Na następny rok nalewkowy kupię sobie takie fajne butelki, już w internecie znalazłam kilka stron gdzie takowe sprzedają.
napisał/a: ~mamamia 2012-08-25 19:20
Ja opanowałam dwa przepisy - na malinową i wiśniową, ale największy problem mam z butelkami - skąd to brać? Do tej pory zbierałam jakies po wódce, ale nie wygląda to za fajnie - wszystkie inne.

A tak z ciekawości wiecie dlaczego w niektórych przepisach owoce najpierw zalewa się spirytusem a w innych zasypuje cukrem?
napisał/a: ~aneta 2012-08-26 22:09
butelki można kupić w sklepie - ale o dziwo nie jest to tania impreza :/ lepiej chyba w większym, naczyniu zbiorczym przechowywać plus kilka butelek "pokazowych"

co z tymi aroniami, ma ktoś pomysł, jak sie do nich zabrac?
napisał/a: ja_goda1 2012-08-27 09:18
Ja zrobiłam w zwykłych butelkach po wódce, wcześniej je obmyłam i wyczyściłam z naklejek. W planach mam za to kupienie jakiejś ładnej karafki :).
napisał/a: ~aneta 2012-08-27 12:43
tak jest najprościej, ale te butelki po wódce często mają jakieś napisy itp. :/ dlatego ładna karafka przy nalewce jest na wage złota :)
ponawiam pytanie o przepis na aronię, może ktoś w końcu coś trafi
napisał/a: ~gość 2012-08-29 08:26
Ja też miałam po wódce, ale każda inna. Na szczęście bez tłoczeń. Poza tym kupiłam dwie butelki w koszach na wiśniową, ale każda kosztowała 16 zł więc to trochę za dużo. Najbardziej podobają mi się takie butelki apteczne, kwadratowe, ale też ok 10 zł za sztukę. No ale może to tylko inwestycja na pierwszy raz później można korzystać z tych samych :) A co do aronii, to zaraz czegoś poszukam, sama jestem ciekawa.
damulka
napisał/a: damulka 2012-08-29 09:06
Ja swoją nalewkę najpierw robiłam w takim sporym słoju, gdzie zmieściłam 1,5 litra płynu + owoce, a potem rozlałam do butelek po "nalewkach babuni" ;) dodałam własną etykietkę w miejsce tej która była przyklejona i prezentuje się całkiem nieźle.
napisał/a: ~aneta 2012-08-29 13:34
w końcu znalazłam przepis na aronię:

1 kg aronii
0,5kg cukru
1,5L spirytusu 60%
1 laska wanilii
kawałek suszonego imbiru

zaraz ruszam z produkcją :)
napisał/a: pieknaimloda 2012-08-29 15:13
~aneta napisal(a): w końcu znalazłam przepis na aronię:

1 kg aronii
0,5kg cukru
1,5L spirytusu 60%
1 laska wanilii
kawałek suszonego imbiru

zaraz ruszam z produkcją :)


brzmi nieźle,
mam aronię - do tej pory jako ozdobę działki...
napisał/a: ~tomek 2012-08-29 23:32
w końcu jakiś rozsądny przepis na aronię, dzięki, bo inne to jakieś z liściami wiśni ??!! a tu krótko i na temat :) tylko ten spirytus to rozrobiony lepiej dawać, czy ten gotowy może byc?
napisał/a: ~mamamia 2012-08-30 08:23
Ja wydębiłam troszkę inny od znajomej, która jak się okazało tez jest miłośnikiem nalewek od kilku lat. Nic się nie chwaliła :)

1 kg owoców - bez szypułek
1 l spirytusu 60-70%, więc myślę, że ten gotowy jak najbardziej się sprawdzi
0,5 kg cukru

w tym roku też robiła z imbirem i wanilią, ale mówi, że najbardziej smakuje jej sama.

Do tego zdradziła mi sposób na te przymrozki po których trzeba zbierać owoce. Ona zbiera je wcześniej i wrzuca do zamrażaliki (wcześniej tylko myje i suszy).

Owoce zasypuje na tydzień cukrem, później zalewa spirytusem i odstawia na trochę dłużej niż inne bo na 4 tyg. Później dopiero odcedza i przelewa do butelek. Poleca próbowanie po pół roku.
napisał/a: ja_goda1 2012-08-30 09:46
Pomysł z dodaniem wanilii bardzo mi się podoba :D. Lubię wszystko co waniliowe. Z tym, że tej aronii to ja u siebie na pewno nie znajdę :(. Pozostaje mi stara, dobra śliwka węgierka ;).