EKOlogia w kuchni
napisał/a:
jente8
2009-01-25 11:49
Ja ekologiczną żywność biorę z upraw moich rodziców - równie ekologicznych pomidorów, ziemniaków czy truskawek nigdzie nie znajdę... Wiem dobrze czy i czym są nawożone i opryskiwane i żaden przedrostek "bio" czy "eko" w sklepie temu nie dorówna
napisał/a:
~gość
2009-01-25 12:46
to tak jak ja :) za domem mam ogródek z malutkim sadem :P więc:
zgadzam się w 1000000% :D od nas często przyjeżdżają znajomi z miasta i ile zerwą tyle mogą sobie wziąć :D
zgadzam się w 1000000% :D od nas często przyjeżdżają znajomi z miasta i ile zerwą tyle mogą sobie wziąć :D
napisał/a:
Mirelka7
2009-01-25 13:12
"Terminem żywność ekologiczna określa się żywność, której sposób wytwarzania jest zgodny z zasadami zawartymi w rozporządzeniu Rady (EWG) 2092/91 w sprawie produkcji ekologicznej produktów rolnych oraz znakowania produktów rolnych i środków spożywczych z późniejszymi zmianami i oznacza między innymi żywność produkowaną bez użycia nawozów sztucznych i chemicznych środków ochrony roślin, przy zachowaniu żyzności gleby oraz różnorodności biologicznej"
Często myli się ten termin z Żywnością Zdrową i to już jest nawet niezgodne z prawe.
Ministrem Rolnictwa stworzył usta eo rolnictwie ekologicznym oraz wyznaczył instytucje, które odpowiedzialne są za nadawanie certyfikatów żywności ekologicznej. Nie wszyscy bowiem mają szansę na uprawę za domem, zwłaszcza jeśli mieszka w bloku na Woli (Warszawa), jak na przykład ja.
Często myli się ten termin z Żywnością Zdrową i to już jest nawet niezgodne z prawe.
Ministrem Rolnictwa stworzył usta eo rolnictwie ekologicznym oraz wyznaczył instytucje, które odpowiedzialne są za nadawanie certyfikatów żywności ekologicznej. Nie wszyscy bowiem mają szansę na uprawę za domem, zwłaszcza jeśli mieszka w bloku na Woli (Warszawa), jak na przykład ja.
napisał/a:
AmantWszechCz
2009-02-02 16:04
Gdześ doszły do mnie pogłoski ze nie bedzie można sprawdzić pod konic roku czy naprawde żywność jest ekologoczna i do tego bez ostrzeżenia dokładać materiał zmodyfikowany genetycznie : .A ogólnie-najgroźniejszymi zanieczyszczeniam w żywności są zwykle środki ochrony roślin .Z nawozów tak naprawdę zdecydowanie groźne są tylko związki azotu a potasu albo magnezu mogą być zupełnie nieszkodliwe .Związki fosforu też są nieco podejrzane ale w niedużej ilości nie powinny zaszkodzić .Najgroźniejsze są poza środkami ochrony roślin zanieczyszczenia z fabryk itp. i ewentualnie z kopalni jak jest dużo szczególnie groźnych związków metali ciężkich np. ołowiu albo rtęci albo kadmu .Jeżeli ktoś chce koniecznie stosować coś takiego to polecam siarczan miedziowy do niszczenia grzybów.Mogą być pewne nadmiary w warzywach tych związków ale w najgorszym wypadku najwyżej by nie można było sprzedać .Natomiast czytałem że wiele roślin odstrasza robactwo-np. bylica piołun