Flaki

napisał/a: millo1 2010-06-10 12:56
poratujecie mnie dobrym i najlepiej prostym przepisem na flaki? będę robić po raz pierwszy, nie wiem, jak sie do tego zabrać, jak przyprawić. zresztą nie lubię flaków a mam nakaz zrobienia i aż mi się słabo robi jak myślę, że muszę...
napisał/a: ~gość 2010-06-10 13:07
yghyghhhhhh...
łeeeee

dobra,

podstawą dobrych flaków jest podobno dobry rosół i z tym jestem w stanie się zgodzić.
Tak więc przygotuj po prostu dobry, długo gotowany na małym ogniu bez przykrycia rosołek


tu masz
- flaki
- ze dwa udka kurczaka,
- kawałek wołowego taki ze 30-40 dkg,
- 4 marchewki,
- 2 pietruszki,
- seler,
- por,
- kawałek kapusty włoskiej
- listek laurowy,
- fajnie byłoby jakbyś miała świeży lubczyk
- kilka ziarnek ziela angielskiego,
- gałka muszkatołowa (lepsza jest ta w kulce, przy scieraniu jest wspaniały aomat)
- pieprz,
- kostki drobiowe
- 2 łyżki masła,
- majeranek obowiązkowo
- trochę mąki


Ugotowac flaki...(Suche flaki gotuje się cztery razy zmieniając wode po zagotowaniu). Z kurczaka, wołowego i warzyw, listka laurowego i kilku ziaren ziela angielskiego gotuje się pyszny rosołek (3 litry) na wolniutkim ogniu, około 2 godzin, bez przykrycia. Zostaw sobie tylko marchewki- ich nie gotuj. Następnie wyjmujemy mięso i warzywa. Na tarce ścieramy troszke marchewki na grubuch oczkach i rozdrabniamy mięsko. Wszystko dodajemy do przedzeconego przez sitko wywaru. Wkładamy wyparzone i ugotowane flaki. Na patelni rozpuszczamy masło zwykłe (koniecznie), wsypujemy mąkę tak aby zrobic dobrą zasmażkę. Dodajemy ja do zupy mieszając. Potem dodajemy do wywaru świeżo zmielony pieprz i świezo startą gałkę muszkatołową. Potem wsypujemy majeranek i mieszamy dokladnie.
napisał/a: millo1 2010-06-11 14:31
dzięki za poświęcenie ;)
mam odczucia do flakow podobne do Twoich...
a jakby tak zamiast tych wszystkich przypraw dodać po prostu vegety do flaków, bo widziałam ostatnio taką w sklepie?
napisał/a: ~gość 2010-06-11 14:46
milo nie wiem, ale mnie takie przyprawy psują smak.
Kupiłam kiedyś wegetę do bigosu i zepsuła mi smak całego bigosu...a na bogosie to co jak co ale się znam
Sama wegete dodaje do wszystkiego, tutaj też możesz. Ale świeżo starta gałka muszkatołowa robi swoje
Ale możesz przeciez zrobić jak Ci wygodniej... gadasz z maniakiem kulinarnym
clementynka
napisał/a: clementynka 2010-06-12 22:24
u mnie w domu flaki jem tylko ja i mąż - młodsze pokolenie odmawia konsekwentnie ich spróbowania, bo twierdzą, że sama nazwa już odrzuca ja przyprawiam flaki standardowo gałką muszkatołową, solą, pieprzem, odrobiną chilli, listkiem laurowym. kilka razy faktycznie doprawiałam tą Vegetą do flaków i też były ok - miały bardziej wyrazisty smak. myślę, że ważnym składnikiem jest właśnie chilli - tylko trzeba uważać z ilością :)
napisał/a: ABCKuchni_pl 2012-03-02 14:09
Flaki niestety czesto nie są docenianie. Wiele osób ich nie lubi choc nigdy nie próbowało. Może ta nazwa:)
Jak sie je dobrze doprawi to wychodzi na prawde wykwintne danie.