Gofry
napisał/a:
Anula22.12
2008-02-03 12:48
tak jest już ten temat w dziale Desery i inne słodkości
napisał/a:
MonikaDaria
2008-11-27 20:25
Znalazłam w koncu super przepis na gofry - Gofry biszkopotowe. Pierwsze jakie mi naprawdę smakują, lekkie kruche i nie "jadą" jajecznicą ;) Wyszły nawet w słabej gofrownicy
Przepis jakby któraś chciała:
5 żółtek miksujemy z 6 łyżkami mineralnej gazowanej i 1/2 szklanki cukru. Dodajemy pianę ubita z białek, aromat waniliowy lub cytrynowy (wg uznania) niepełną szklankę mąki pszennej, płaską łyżeczkę sody oczyszczonej i miksujemy ok 4 minut. Ciasto przypomina odrobinę kogel-mogel. Przy wyjmowaniu są gumowe, ale za chwilkę robią się kruchutkie i delikatne.
Pyszności Smacznego
Przepis jakby któraś chciała:
5 żółtek miksujemy z 6 łyżkami mineralnej gazowanej i 1/2 szklanki cukru. Dodajemy pianę ubita z białek, aromat waniliowy lub cytrynowy (wg uznania) niepełną szklankę mąki pszennej, płaską łyżeczkę sody oczyszczonej i miksujemy ok 4 minut. Ciasto przypomina odrobinę kogel-mogel. Przy wyjmowaniu są gumowe, ale za chwilkę robią się kruchutkie i delikatne.
Pyszności Smacznego
napisał/a:
ania19901
2009-01-03 08:37
O matko jakie pysznosci:) az slinka leci... Trzeba zaopatrzyc sie w gofrownice.
napisał/a:
WAFLEX
2009-12-10 10:01
Polecam wafle do lodów:
[reklama usunięta]
[reklama usunięta]
napisał/a:
MonikaDaria
2009-12-10 10:18
Bezbłędna reklama Już lecę sobie kupić
napisał/a:
Misiaq
2009-12-13 15:17
A czy możecie polecić dobrą gofrownicę, bo chcemy zmienić. Z naszej wychodzą trochę za cienkie (z takiego samego ciasta u teściowej wychodzą wyrośnięte i pulchniutkie, z naszej takiej spłaszczone)
napisał/a:
MonikaDaria
2009-12-13 20:24
misiaq, bo masz za słabą gofrownicę (za małą moc) Firma czy kolor nie mają znaczenia kup co ci się spodoba ale o mocy nie mniejszej niż 1200 W a najlepiej 1400, tylko że taka trochę kosztuje ;)
napisał/a:
Misiaq
2009-12-13 20:33
Taką mamy i sporo kosztowała
Mi się wydaje, ze problem polega na tym (porównuję do tej, którą ma teściowa), że po zamknięciu górnej klapy, zostaje bardzo mała przestrzeń i te gofry nie mają gdzie urosnąć. Jak oglądaliśmy gofrownice w MediaMarckie to wydaje mi się, ze wszystkie mają takie małe przestrzenie i że gofry z nich będą płaskie. Najchętniej kupiłabym taką jak ma teściowa, ale ta jest przedpotopowa i chyba nie znajdę takiej w sklepie
Mi się wydaje, ze problem polega na tym (porównuję do tej, którą ma teściowa), że po zamknięciu górnej klapy, zostaje bardzo mała przestrzeń i te gofry nie mają gdzie urosnąć. Jak oglądaliśmy gofrownice w MediaMarckie to wydaje mi się, ze wszystkie mają takie małe przestrzenie i że gofry z nich będą płaskie. Najchętniej kupiłabym taką jak ma teściowa, ale ta jest przedpotopowa i chyba nie znajdę takiej w sklepie
napisał/a:
MonikaDaria
2009-12-13 20:40
Spróbuj nie zamykać tego "cypelka" jak masz. Ja tak robię i jak ciasto rośnie to samo mi podnosi pokrywę :D
A pewnie mówisz o czymś takim
http://www.allegro.pl/item842944502_gofrownica_profesjonalna_dezal_301_od_reki.html
Dobrze poszukasz to znajdziesz ;)
Tu trochę tańsza ;) http://www.allegro.pl/item844091192_gofrownica_waffle_maker_podwojna_1200w_okazja.html
A pewnie mówisz o czymś takim
http://www.allegro.pl/item842944502_gofrownica_profesjonalna_dezal_301_od_reki.html
Dobrze poszukasz to znajdziesz ;)
Tu trochę tańsza ;) http://www.allegro.pl/item844091192_gofrownica_waffle_maker_podwojna_1200w_okazja.html
napisał/a:
Misiaq
2009-12-13 20:43
Samo się zamyka niestety
Moniś, o coś takiego mi chodzi mniej więcej co pokazałaś, ale lubię zmawiać przez internet, jak wcześniej daną rzecz znajdę w "normalnym " sklepie i mogę dotknąć, a nigdzie takiej jak chcę nie namierzyliśmy. Na razie planujemy namówić teściową, żeby nam pożyczyła swoją
Moniś, o coś takiego mi chodzi mniej więcej co pokazałaś, ale lubię zmawiać przez internet, jak wcześniej daną rzecz znajdę w "normalnym " sklepie i mogę dotknąć, a nigdzie takiej jak chcę nie namierzyliśmy. Na razie planujemy namówić teściową, żeby nam pożyczyła swoją
napisał/a:
MonikaDaria
2010-06-17 17:10
Super przepis na gofry, właśnie pochłonęłyśmy z dziewczynkami 20 sztuk Myszek :D
Ciasto na gofry:
• 160 g mąki
• 1,5 łyżki drobnego cukru
• szczypta soli
• 50 g stopionego masła
• 2 jajka
• 270 ml mleka
Wykonanie:
Mąkę przesiać do miski, dodać cukier, sól, stopione masło, żółtka oraz 1/3 ilości mleka. Składniki wymieszać rózgą na gładką masę, dolewając stopniowo resztę mleka. Ciasto odstawić na 10 minut. W międzyczasie rozgrzać gofrownicę na maksymalną moc. Białka ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę, wymieszać ją delikatnie z ciastem. Gofry piec przez około 5 - 7 minut, nakładając niewielką ilość ciasta. W połowie czasu pieczenia gofrownicę lekko uchylić na 3 sekundy. Przed każdym kolejnym gofrem gofrownicę ponownie rozgrzać do maksymalnej temperatury. Gofry studzić na metalowej kratce, ale najlepsze (chrupiące) są zaraz po upieczeniu
Ciasto na gofry:
• 160 g mąki
• 1,5 łyżki drobnego cukru
• szczypta soli
• 50 g stopionego masła
• 2 jajka
• 270 ml mleka
Wykonanie:
Mąkę przesiać do miski, dodać cukier, sól, stopione masło, żółtka oraz 1/3 ilości mleka. Składniki wymieszać rózgą na gładką masę, dolewając stopniowo resztę mleka. Ciasto odstawić na 10 minut. W międzyczasie rozgrzać gofrownicę na maksymalną moc. Białka ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę, wymieszać ją delikatnie z ciastem. Gofry piec przez około 5 - 7 minut, nakładając niewielką ilość ciasta. W połowie czasu pieczenia gofrownicę lekko uchylić na 3 sekundy. Przed każdym kolejnym gofrem gofrownicę ponownie rozgrzać do maksymalnej temperatury. Gofry studzić na metalowej kratce, ale najlepsze (chrupiące) są zaraz po upieczeniu
napisał/a:
beatka950
2010-06-17 19:16
Moniś, super te myszki będę musiała spróbować