Jak długo można przechowywać mięso
napisał/a:
black_rose
2008-03-07 08:33
Dostałam ostanią od matki straszliwy zapas różnych mięsków i wędliny. Z chęcią bym to zamroziła wszystko, bo sądząc po ilości, to starczy mi na pół roku ;) Tylko ile mięso może leżeć w zamrażalce?
No i czy w ogóle mrożenie wędliny ma sens?
No i czy w ogóle mrożenie wędliny ma sens?
napisał/a:
ikaruska
2008-03-11 12:18
wedlin raczej sie nie zamraza ale probuj, miesko wiem ze niestety sie i tak popsuje nawet jesli jest zamrozone- chyba ze w moim przypadku byla to wina starej lodowki
napisał/a:
agXaja
2008-03-12 10:11
Ja zamrażam mięso od dawna i nie mam z nim żadnego problemu. A nawet łatwiej je potem obrabiać. Ale nie należy trzymać dłużej niż pół roku.
napisał/a:
nieves123
2008-12-18 11:05
ja tez mroze i dlugo trzymam mrozone. nie sadze zeby cos sie z tym dzialo. kiedys jak nie bylo miecha to moja mama mrozila i sie mialo dluzej niz pol roku. jedyny problem ze czasem niektore mieso jak zamroze. na przyklad jakies kotlety surowe to potem juz nie smakuje tak samo.
napisał/a:
panidomu
2009-11-24 16:02
Ważne żeby przy zamrażaniu przestrzegać kilku zasad:
Ważne! Ciecz rozszerza się
Aby zamarzająca ciecz miała dość miejsca na rozszerzanie się, nie należy do pełna nalewać płynnych potraw do naczyń.
Zamykaj hermetycznie
Do zamrażania żywności najlepiej nadają się plastikowe pojemniki i woreczki, które powinny być hermetycznie zamykane. Na każdym pojemniku umieść karteczkę z informacją, co zawiera i kiedy zamroziłaś produkt.
Nie zamrażaj już zamrożonego
Najważniejsza zasada: raz rozmrożonego produktu nie wolno powtórnie zamrażać! Grozi to poważnym zatruciem pokarmowym.
Nie zamrażaj ciepłych potraw
Nie należy wstawiać do zamrażalnika ciepłych potraw, ponieważ intensywnie parują i zamrażalnik pokrywa się grubą warstwą lodu.
http://www.poradypanidomu.pl/artykuly/dobre-rady/pani-domu-radzi-zamrazanie/3.html
Ważne! Ciecz rozszerza się
Aby zamarzająca ciecz miała dość miejsca na rozszerzanie się, nie należy do pełna nalewać płynnych potraw do naczyń.
Zamykaj hermetycznie
Do zamrażania żywności najlepiej nadają się plastikowe pojemniki i woreczki, które powinny być hermetycznie zamykane. Na każdym pojemniku umieść karteczkę z informacją, co zawiera i kiedy zamroziłaś produkt.
Nie zamrażaj już zamrożonego
Najważniejsza zasada: raz rozmrożonego produktu nie wolno powtórnie zamrażać! Grozi to poważnym zatruciem pokarmowym.
Nie zamrażaj ciepłych potraw
Nie należy wstawiać do zamrażalnika ciepłych potraw, ponieważ intensywnie parują i zamrażalnik pokrywa się grubą warstwą lodu.
http://www.poradypanidomu.pl/artykuly/dobre-rady/pani-domu-radzi-zamrazanie/3.html
napisał/a:
final
2010-01-20 14:02
W żadnym wypadku nie powinno się wkładać do zamrażalnika ciepłych, a już nie mówię o gorących daniach. W sumie jak się zamrozi mięso, to można je naprawdę długo trzymać, nawet kilka miesięcy byleby nie zamrażać ponownie już rozmrożonego.