Jak zrobić tartę
napisał/a:
popijmu
2016-03-07 15:12
przepis od kiwi mi sie udał, dzieki koleżanko
napisał/a:
smerfetkaaa8
2016-03-21 11:14
A częściej robicie tarty wytrawne czy na słodko? Ja ostatnio gustuję w tych pierwszych.
napisał/a:
kasia_m-123
2016-03-21 11:33
Wystarczy miec po prostu odpowiedni przepis :) Ja zazwyczaj korzystam z przepisow z blogow moje wypieki lub kwestia smaku :)
napisał/a:
martha_22
2016-07-17 11:14
Sama uwielbiam robić tego typu wypieki i ostatnio nawet sobie pomyślałam, że może by coś pokombinować i zrobić tartę z serkiem kozim Chevroux http://chavroux.pl/? Co o tym sądzicie? Uwielbiam smak tego serka, jest bardzo delikatny, a że sporo osób w mojej rodzinie ma problem ze skazą białkową, byłaby to świetna opcja. Może macie jakieś sprawdzone patenty na tartę z takim francuskim serkiem? Na pewno chciałabym częściej włączać tego typu serki do diety, ponieważ czytałam nieco o nich i okazuje się, że posiadają całe mnóstwo witamin, w tym głównie A i B, a także D i K. Co więcej są bogaty w wapń jak również, co dla mnie było sporym zaskoczeniem kwas foliowy.
napisał/a:
smerfetkaaa8
2016-07-18 09:26
Odpowiednie przepis to połowa sukcesu. W przypadku tarty przyda się też doświadczenie i wyczucie.
napisał/a:
mania06
2016-07-26 00:07
Martha_22, spróbuj może tarty z łososiem i gruszką :) Bardzo dobre połączenie, do tego z serem kozim o którym piszesz :)
Składniki na 1 tartę to:
1 świeży ser kozi Chavroux (opakowanie typu piramidka),
1,5 szklanki mąki pszennej,
0,5 szklanki mąki typu krupczatka,
5 jajek,
350g masła,
300g filetu z łososia,
2 gruszki,
300ml śmietany 12%,
czerwony pieprz mielony.
Przygotowanie:
Z mąki pszennej i krupczatki, 1 jajka i masła zagniatamy ciasto. Odstawiamy je do lodówki.
Gruszkę kroimy w plasterki, a łososia w paseczki.
4 jajka mieszamy ze śmietanką, kozim serem i czerwonym pieprzem (pieprzu dajemy według upodobania).
Ciasto wykładamy na formie do tarty. Na dnie układamy na przemian gruszkę i łososia. Zalewamy wszystko masą jajeczną. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 45 minut.
Wyciągamy i podajemy na ciepło.
Składniki na 1 tartę to:
1 świeży ser kozi Chavroux (opakowanie typu piramidka),
1,5 szklanki mąki pszennej,
0,5 szklanki mąki typu krupczatka,
5 jajek,
350g masła,
300g filetu z łososia,
2 gruszki,
300ml śmietany 12%,
czerwony pieprz mielony.
Przygotowanie:
Z mąki pszennej i krupczatki, 1 jajka i masła zagniatamy ciasto. Odstawiamy je do lodówki.
Gruszkę kroimy w plasterki, a łososia w paseczki.
4 jajka mieszamy ze śmietanką, kozim serem i czerwonym pieprzem (pieprzu dajemy według upodobania).
Ciasto wykładamy na formie do tarty. Na dnie układamy na przemian gruszkę i łososia. Zalewamy wszystko masą jajeczną. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 45 minut.
Wyciągamy i podajemy na ciepło.
napisał/a:
smerfetkaaa8
2016-08-03 10:27
Ja akurat nie lubię takich połączeń. Nie podoba mi się łosoś w tym przepisie.
napisał/a:
bajaderka
2016-10-12 14:21
Polecam pyszną tartę z budyniem, brzoskwiniami i wanilią. Robiłam ją w niedzielę, wyszła przepyszna : ) .
Skorzystałam z przepisu:
http://www.panitereska.pl/recipe-items/budyniowa-tarta-z-brzoskwiniami-i-wanilia/
Tarta bardzo smakowała mojej rodzinie.
Skorzystałam z przepisu:
http://www.panitereska.pl/recipe-items/budyniowa-tarta-z-brzoskwiniami-i-wanilia/
Tarta bardzo smakowała mojej rodzinie.
napisał/a:
tiiriasa
2016-10-18 12:08
Bo co Ty, łosoś świetnie pasuje do sera koziego!
napisał/a:
tirlitirli
2017-11-16 14:31
Też bardzo lubię tarty wytrawne :) Moja ulubiona to tarta z brokułami i szynką z przepisu z bloga pani Tereski. Jest wyśmienita i bardzo wszystkim smakuje. Idealna na niedzielny obiad :)
Ciasto:
250 g mąki pszennej
⅓ łyżeczki Proszku do pieczenia Dr. Oetkera
130 g masła
1 łyżka oleju
½ łyżeczki soli
¼ szklanki wody
Masło do wysmarowania formy
Nadzienie:
400 g brokuł (same różyczki)
250 g pieczarek
150 g szynki konserwowej
250 ml śmietany 18%
2 jajka
Przyprawy: sól, pieprz, gałka muszkatołowa
1. Mąkę przesiałam razem z proszkiem. Dodałam zimne masło, sól, olej i posiekałam nożem do uzyskania drobnej kruszonki. Dolałam wodę i zagniotłam na gładkie ciasto. Zawinęłam w folię i włożyłam do lodówki na około 30 minut, aby się schłodziło.
2. Brokuły podzieliłam na małe kawałki, wsypałam do miski i zalałam wrzącą wodą. Pieczarki oczyściłam, pokroiłam na plasterki i poddusiłam na oleju, a kiedy sok odparował, wsypałam szynkę i chwilę razem podsmażyłam. Brokuły wylałam na sito do odsączenia.
3. Formę do tarty o średnicy 26 cm wysmarowałam masłem. Rozwałkowałam ciasto i wyłożyłam nim formę, a następnie nakłułam widelcem i przykryłam papierem do pieczenia, na który wysypałam suchą fasolę. Podpiekłam wstępnie 15 minut w temperaturze 200°C. Po tym czasie zdjęłam papier z fasolą i piekłam jeszcze 10 minut. Ciasto wyjęłam z piekarnika.
4. Pieczarki z szynką doprawiłam solą i pieprzem, podobnie jak brokuły. Farsz nałożyłam na ciasto i wyrównałam łyżką. Śmietanę wymieszałam z jajkami, solą, pieprzem, gałką muszkatołową i zalałam farsz. Całość ponownie wstawiłam do pieczenia na 30-35 minut w temperaturze 200°C.