Jaki miód lubicie ? Płynny, kremowany czy skrystalizowany???

napisał/a: malinka20 2008-03-06 14:37
Ja lubie miod plynny, malinowy, z pasieki mojej kuzynki. Najlepiej z pyszna buleczka :)
napisał/a: Karolcio3l 2008-03-30 13:59
Witam!

Postaram się wytłumaczyć w krótki sposób jaka jest różnica pomiędzy kremowanym a rozpuszczonym miodem. Miód kremowany jest to miód który zaraz po wywirowaniu z ula poddaje się procesowi mechanicznemu tj. mieszadło miesza go i miodek nie krystalizuje na "Kamień" gdzie tworzą się ostre kryształy lecz jest konsystencji masła lub kremów czekoladowych!!!! Nie ma kryształów i nie wycieka z pieczywa jak miód płynny. NIGDY nie był rozgrzewany dlatego jest w 100% taki jak pszczółki go wytworzyły. Miód kremowany dzięki swojej konsystencji doskonale rozprowadza się po pieczywie nie tworząc tzw "kamiennych kryształów" i rozpływa się w ustach!!!

Proszę pamiętać że ten proces stosuje się dla miodów wczesnych tj. rzepakowy i wielokwiatowy, gdzie znajduje się dużo glukozy która przyśpiesza proces krystalizacji. Jeżeli miód płynny nie krystalizuje się równomiernie to znaczy że został PRZEGRZANY!!! i nie zawiera praktycznie żadnych właściwości leczniczych!!! Dlatego należy się dwa razy zastanowić przed zakupem jeżeli chcemy zajadać się PRAWDZIWYM pszczelim przysmakiem a nie efektem termicznej obróbki...

Jeżeli są jakieś pytania to chętnie odpowiem w miarę dostępnej wiedzy :)

Pozdrawiam wszystkich smakoszy pszczelich przysmaków;)
napisał/a: ~gość 2008-04-01 16:21
ja uwielbiam płynny sąsiadka mojego dziadka ma pszczółki, więc zawsze dostajemy od niej parę wiaderek świeżego miodziku

najlepszy na świeżutkim chlebku albo w herbatce, zamiast cukru
napisał/a: repcak1 2008-05-08 09:59
płynny ! :) najlepsze dla mnie połączenie to: świeża bułka, masło wyjęte prosto z lodówki, co by było twarde a więc trzeba dość grubo położyć płat masła bo rozsmarować się nie da, i na to dużo płynnego miodu - niebo w gębie :D
napisał/a: Madziulka1 2008-05-09 08:27
ojej a ja nienawidze miodu moj maz wrecz uwielbia bo nawet do herbaty dodaje. ( ostatnio schowalam mu do szawki ale znalazl i znow slodzi miodem herbate )
napisał/a: Kaira86 2008-05-09 22:55
żaden nie cierpie miodu jedynie co to przemycony w plackach zjem
napisał/a: Madziulka1 2008-05-09 23:35
Kaira86, to jest nas dwie :)
napisał/a: Belay 2008-05-15 14:03
Generalnie bardzo rzadko używam miodu - kiedyś częściej go stosowałam. Aktualnie mam jednak jakiś "miodowy okres", więc znowu się pojawił w domu miód w płynnej postaci, koniecznie gryczany.

Do herbaty nie używam bo mi nie smakuje. Na przeziębienie mleko z czosnkiem, miodem i masłem obowiązkowo :) najczęściej na kromce świeżego chleba razowego z masłem.

I czasem używam miodu do ust, zamiast balsamu
napisał/a: BoCiAnK 2008-12-09 18:43
Witam
Miód powinien być składnikiem diety codziennie spożywanych posiłków
zawiera on właściwości lecznicze
Miodu nie powinno się podgrzewać celem dekrystalizacji w większej jak 36stC
tak samo nie powinno sie dodawać do zbyt gorących napojów jak mleko ,herbata bo staje się wtedy tylko słodzikiem

Po więcej informacji na temat leczniczych produktów pszczelich
zapraszam na [reklama usunięta]
napisał/a: eska1 2008-12-11 20:34
Świeży!
HIT: świeża pszenna bułeczka cieniutko posmarowana masełkiem i na to miód.. Mmm...
napisał/a: ania19901 2009-01-03 08:06
Nie lubie miodu... bleee jedyne do czego go dodaje to placki:)
napisał/a: sunflower_94 2009-06-01 19:58
ja też uwielbima tak jak repcak i eska – płynny z bułeczką i masłem pycha!! w zasadzie lubie każdy, ale gryvczany jest chyba naljepszy! mniam..aż mi się jeśc zachciało chyba pójdę sobie zaraz zrobić jedną