Jogurtowa zupa na upały

napisał/a: gosiawie 2009-07-10 16:50
JOGURTOWA ZUPA NA UPAŁY

2 średnie buraki ugotowane w łupinkach
2 średnie świeże ogórki
kubek jogurtu naturalnego
kubek kefiru
kilka gałązek koperku
sól
ugotowane na twardo jajko

Ogórki umyj, obierz ze skórki, pokrój w bardzo drobną kostkę.
Buraki obierz ze skórki, zetrzyj na tarce, dodaj do ogórków.
Następnie wlej do nich kefir, dodaj jogurt, szczyptę soli, odrobinę pieprzu i umyty, drobno posiekany koperek.
Wymieszaj dokładnie wszystkie składniki, przykryj miskę pokrywką i odstaw na godzinę do lodówki.
Przed podaniem posyp drobno posiekanym jajkiem.
napisał/a: Misia7 2009-07-14 09:53
gosiawie, Badzo zdrowa zupa. Fajna alternatywa dla dzieci, które nie lubią buraczków. Można je łatwo "przemycić w tej zupie". Fajny przepis
napisał/a: Wika1 2009-07-15 09:22
Mmm brzmi zachęcająco, muszę wypróbować. Dziś taki upał i nie wiadomo co na obiad zrobić, a stać przy garach się nie chce...