Kajmak

napisał/a: ziekotka 2008-02-28 15:28
Wie ktoś jak to zrobić? Słyszałam, że to można samemu w domu zrobić, tylko jak?
napisał/a: dudek2 2008-02-28 20:58
Słyszałam o istnieniu kajmaku, ale jakoś nie mogę nawet skojarzyć, co to takiego...?
sophie_s
napisał/a: sophie_s 2008-02-29 10:30
kajmak to zageszczone skondensowane mleko o konsystencji toffi ;) uzywa sie do wafli i do mazurków.
napisał/a: kropla 2008-03-01 11:02
Najczęściej gotuje się puszkę zagęszczonego mleka słodzonego, z tym że ten proces trwa 3 godziny :rolleyes: A jedną z tradycyjnych metod jest gotowanie 1 litr mleka i 1 kg cukru. Także bardzo długo, dlatego ja jestem zwolenniczką gotowych mas, które można kupić w każdym niemal sklepie.
magwiz
napisał/a: magwiz 2008-03-30 19:07
Ja parę lat temu postanowiłam zrobić mazurka z masą kajmakową robioną metodą tradycyjną. To był pierwszy i ostatni raz!