Kakao: zdrowe i pyszne...
napisał/a:
Annais
2014-02-25 23:22
Ostatnio namiętnie kolekcjonuję przepisy z kakao, robiłam już z chili, cynamonem - do picia a z dań, to naleśniki z kakao, znacie jakieś inne ciekawe przepisy?
napisał/a:
HellNo_Kitty
2014-02-26 08:38
Z góry przepraszam, że nie podam żadnego przepisu, bo niezbyt często sama gotuję... ale chciałam tylko zwrócić uwagę, że zamiast "zwykłego" kakao lepiej kupić SUROWE KAKAO (nie fermentowane), które zawiera mnóstwo minerałów i jest stokroć zdrowsze!!! Polecam wyszperać wiecej informacji o nim w Google, już nie będziesz chciała używać zwykłego kakao!
:)
:)
napisał/a:
FantomMarty
2014-02-28 15:25
HellNo_Kitty - a co to jest to niefermentowane, bo pierwszy raz słysze o takim.
U nas się pije po prostu MixFixa z pudełka, a jak robię murzynka, to wtedy biorę jakieś ciemne kakao w proszku, ale z tego nie robię już wersji do picia, bo mi to nie smakuje.
Jak mam chętkę na czekoladę, to jem czekoladę - wtedy już ciemną, ale kakao to dla mnie zawsze było coś słodkiego i "mlecznego".
U nas się pije po prostu MixFixa z pudełka, a jak robię murzynka, to wtedy biorę jakieś ciemne kakao w proszku, ale z tego nie robię już wersji do picia, bo mi to nie smakuje.
Jak mam chętkę na czekoladę, to jem czekoladę - wtedy już ciemną, ale kakao to dla mnie zawsze było coś słodkiego i "mlecznego".
napisał/a:
Annais
2014-02-28 15:57
Fajne przepisy, dzięki, ja ostatnio robiłam budyń domowy i dodałam właśnie rozpuszczalnego kakao - wyszło super i nie za słodkie akurat w sam raz. pycha.
napisał/a:
krzemykowa
2014-03-16 20:25
A ja żadnego nie mogę, alergia:(((
napisał/a:
Annais
2014-03-25 12:30
Oj, to szkoda, bo kakao jest takie pyszne, wiesz, że ja czasem zamieniałam jak w przepisie było kakao to dawałam własnie rozpuszczalne - z żyrafką, i się sprawdzało, nawet przy Murzynku (tylko jaśniejszy był) a jak w cieście jest go niewiele) też nie możesz jeść? Pytam z ciekawości, bo zupełnie nie wiem jak to jest z alergiami.
napisał/a:
Like_a_virgi
2014-03-27 15:43
Chyba nie mozna, ale mam ciekawostkę, ze murzynka można zrobić z kakao instant i to w mikrofali - mój młodszy brat wypróbował taki cudaczny pomysł - ciasto w 15 minut razem z "pieczeniem". A co za kakao z żyrafką? jakieś specjalne?
napisał/a:
Annais
2014-03-28 11:54
Specjalne - bo ulubione (to Kruger) tak nazywamy je w domu np. "Żyrafkę chcesz na ciepło czy na zimno" - jeden z okrzyków porannych
napisał/a:
anjabro
2015-04-24 17:08
Jestem dziwna, bo nie lubię kakao?
napisał/a:
malinka567
2015-08-13 11:50
Uwielbiam kakao! Ostatnio pijam surowe kakao Surovital http://www.sklepzezdrowiem.pl/surowe_kakao_sproszkowane.html :)
napisał/a:
martita8888
2015-08-18 12:30
Ja bardzo lubię z kanapkami z dżemem albo z tostami :)
napisał/a:
FantomMarty
2016-01-12 09:22
To moje ostatnie odkrycie, to krem truskawkowy do pieczywa. Kubek kakao, dwie bułki z tym i jest nieziemskie śniadanie. :)