Kangur
napisał/a:
dark_salve
2009-04-15 23:28
Niedawno byliśmy z Ulą w Makro. No i w promocji było jakieś mięso z kangura. I tak się ostatnio zastanawialiśmy jak go potraktować. Jak go przygotować. Czy według jakiegoś przepisu na dziczyznę? Czy może w jakiś inny sposób? Czy zna ktoś choć jeden sposób na przyrządzenie (oczywiście proste jakieś a nie z książki kucharskie w której do przyrządzania podają takie składniki które ciężko dostać lub nawet nieznane).
Z góry dziękujemy. Im szybciej znajdziemy na kangura sposób tym prędzej będzie w stanie po niego zajechać i zjeść :D
Z góry dziękujemy. Im szybciej znajdziemy na kangura sposób tym prędzej będzie w stanie po niego zajechać i zjeść :D
napisał/a:
Karolinka_U
2009-04-15 23:51
Jak poczekasz kilka dni to podam ci przepis od wuja męża który od jakis 35 lat mieszka w Australii chyba że jakis polecany w necie znajdziesz
napisał/a:
dark_salve
2009-04-16 18:48
spoko, mogę nawet miesiąc czekać. Byle w tym przepisie nie było składników które są niedostępne lub trudno dostępne.
napisał/a:
Kinia
2009-04-16 21:06
dark_salve, a co chcesz zjeść kawałek kangura?
napisał/a:
Karolinka_U
2009-04-17 13:55
ok nie ma problemu tylko takie przepisy żeby wszystko dostać w Polsce
napisał/a:
Monini
2009-04-17 14:03
DUSZONE MIESO Z KANGURA
mięso z kangura 1,5 kg
boczek 0,5 kg
mąka 1 łyżka
cebula 4 szt
sól 1 łyżeczka
pieprz czarny 1 łyżeczka
Bardzo tłusty boczek i mięso z kangura pokroić w plastry, oprószyć solą i pieprzem, cebule pokroić na talarki. Dno rondla wyłożyć boczkiem, na nim ułożyć mięso, a na wierzchu cebule, przykryć i gotować 10 min. na silnym ogniu. Dolać trochę wody, zmniejszyć ogień i dusić ok. 2 h.
STEK Z KANGURA
Składniki:
1 kg filet z kangura
Marynata:
1/3 szklanki oliwy
1/3 szklanki octu winnego
1/3 szklanki wody
6 goździków
2 łyżeczki soli
3 listki laurowe
6 ziaren czarnego pieprzu
Sposób przyrządzenia:
Wszystkie składniki marynaty wymieszać, doprowadzić do wrzenia, gotować 5 minut na małym ogniu, schłodzić. Z mięsa wykroić steki o grubości 3 cm, usunąć błony żyły. Tak przygotowane porcję mięsa zalać przygotowaną marynatą, odstawić na dwie doby do lodówki. Piec na dobrze nagrzanym grillu lub ruszcie w piekarniku. Czas pieczenia uzależniamy od indywidualnych gustów. Podawać z pieczarkami z patelni i ulubioną sałatą
Tyle znalazlam. Dajcie znac jak sprobujecie
mięso z kangura 1,5 kg
boczek 0,5 kg
mąka 1 łyżka
cebula 4 szt
sól 1 łyżeczka
pieprz czarny 1 łyżeczka
Bardzo tłusty boczek i mięso z kangura pokroić w plastry, oprószyć solą i pieprzem, cebule pokroić na talarki. Dno rondla wyłożyć boczkiem, na nim ułożyć mięso, a na wierzchu cebule, przykryć i gotować 10 min. na silnym ogniu. Dolać trochę wody, zmniejszyć ogień i dusić ok. 2 h.
STEK Z KANGURA
Składniki:
1 kg filet z kangura
Marynata:
1/3 szklanki oliwy
1/3 szklanki octu winnego
1/3 szklanki wody
6 goździków
2 łyżeczki soli
3 listki laurowe
6 ziaren czarnego pieprzu
Sposób przyrządzenia:
Wszystkie składniki marynaty wymieszać, doprowadzić do wrzenia, gotować 5 minut na małym ogniu, schłodzić. Z mięsa wykroić steki o grubości 3 cm, usunąć błony żyły. Tak przygotowane porcję mięsa zalać przygotowaną marynatą, odstawić na dwie doby do lodówki. Piec na dobrze nagrzanym grillu lub ruszcie w piekarniku. Czas pieczenia uzależniamy od indywidualnych gustów. Podawać z pieczarkami z patelni i ulubioną sałatą
Tyle znalazlam. Dajcie znac jak sprobujecie
napisał/a:
dark_salve
2009-04-17 15:20
Monini, dzięki.
Póki co musimy czekać minimum do następnej wypłaty, bo te mięso do tanich nie należy.
I oczywiście czekam dalej na kolejne przepisy
Póki co musimy czekać minimum do następnej wypłaty, bo te mięso do tanich nie należy.
I oczywiście czekam dalej na kolejne przepisy