Karpatka - która najlepsza i cukier puder czy polewa?

napisał/a: Wika1 2009-06-02 12:24
No właśnie na pewno robicie i lubicie karpatkę. Ale która Wam najlepiej smakuje? Z jakim kremem i z cukrem pudrem czy z polewą? Macie sprawdzone sposoby, żeby nie opadła?

Ja robię ciasto wg takiego przepisu:
Szklankę wody zagotowuje z 125g masła lub margaryny, do wrzącej wody wsypuję szklankę maki i gotuje na małym ogniu do momentu utworzenia się z ciasta kuli, cały czas ucierając. Następnie studzę ciasto, dodaję 5 jajek i 1 łyżeczkę proszku do pieczenia. Miksuję, dziele na pół i piekę w 220 stopniach w nagrzanym piekarniku przez 10min., potem zmniejszam temp. do 150 stopni i piekę jeszcze 20 minut. Do tego kupuje krem budyniowy 3 minuty albo tradycyjny do karpatki z dr oetkera. Zawsze posypywałam karpatkę cukrem pudrem, ale ostatnio zostało mi pół opakowania gotowej polewy deserowej, więc polałam. Pyyychota!!!
napisał/a: iwa_ch 2009-06-03 11:39
Pychotka Uwielbiami mogłabym zjesć całą sama
Ja przeważnie robię z Dr.Oetkera z kremem budyniowym i posypuję cukrem pudrem, może kiedys poleję czekoladą .
napisał/a: ~gość 2010-02-20 11:04
mam ochotę na karpatkę :D :D :D
czekam 5 min na fajny przepis albo użyję tego wyżej
napisał/a: pirania2 2010-03-14 18:38
podbijam temat- proszę o dokładny i sprawdzony przepis jak samej zrobić smaczny krem do karpatki - wiem że jakoś z budyniu się robi) szukałam na necie, i są różne ale ludzie narzekają że się krem rozpływa, albo że za mocno masłem smakuje - więc wolałabym jakiś sprawdzony przepis - będę wdzięczna DZIĘKI
napisał/a: Misiaq 2010-03-14 20:03
pirania, jak krem robie tak:

budyń śmietankowy
1-1 ½ kostki masła lub margaryny
2 żółtka

Zrobić budyń według przepisu na opakowaniu. Masło lub margarynę ucierać, a potem połączyć z budyniem. Ewentualnie (jak ktoś lubi bardziej słodkie) dodać trochę cukru pudru (ja nie dodaje ). No ja do kremu zawsze dodaje jakieś uzupełnienie - kawałki czekolady, wiśnie z kompotu itp.
napisał/a: pirania2 2010-03-14 20:50
misiaq napisal(a):1-1 ½ kostki masła lub margaryny
ale jakiej kostki? chodzi mi o wagę, kostka 500 g czy 250 g ?

dzięki za pomoc
napisał/a: Misiaq 2010-03-14 22:24
pirania napisal(a):250 g ?
Tak
napisał/a: pirania2 2010-03-14 22:27
misiaq,
napisał/a: Misiaq 2010-03-15 21:32
Gumbassek napisal(a):gotowanie ciasta mi się kojarzyło z czymś czasochłonnym i trudnym
No właśnie nie wiem dlaczego robienie ciasta na karpatkę kojarzy się z czymś trudnym, a to jest na prawdę łatwe
napisał/a: pirania2 2010-03-15 23:17
dzisiaj jednak kupiłam kapratke do zrobienia, taką w kartoniku (proszek na ciasto i krem)
zobaczymy co mi z tego wyjdzie, nigdy tego nie robiłam....i tak się zastanawiam czy do zrobienia kremu karpatkowego potrzeba aż tyle masła !!??