KAWA NA WSZELAKO
napisał/a:
gwiezdna
2009-08-13 20:40
Na zimno z lodami też jest extra, ale mam na taką smaka, ale trochę późno :)
napisał/a:
mag4
2009-08-14 08:41
jezeli ktos jeszcze ma przepisy na kawę mrożoną (lub zwyczajnie na zimno) to bardzo proszę się podzielić :) Zalewałam zwyczajnie kawę zimnym mlekiem ale to nie to ;)
napisał/a:
DerXmed
2009-08-19 15:35
Frape. Z cynamonem lub kardamonem. I lodami (taki wiem) waniliowymi! Ale bez bitej śmietany;) Na wakacje nie znam nic lepszego.
Cudowana jest też kawa z likierem - advocat, migdały, kokos (mój faworyt) i cynamon. Cóż wybór jest duzy. I tylko żal, że dziennie można wypic tylko 2 filiżanki;(
Cudowana jest też kawa z likierem - advocat, migdały, kokos (mój faworyt) i cynamon. Cóż wybór jest duzy. I tylko żal, że dziennie można wypic tylko 2 filiżanki;(
napisał/a:
mag4
2009-08-21 16:21
dzięki :)
wczoraj z mężem zrobiliśmy sobie taką kawę mrożoną "po naszemu" i jestem bardzo zadowolona :)
wczoraj z mężem zrobiliśmy sobie taką kawę mrożoną "po naszemu" i jestem bardzo zadowolona :)
napisał/a:
DerXmed
2009-09-15 15:57
2 duże łyżki kawy - może być parzona
cynamon
ok. 0,5 l wody
0,75 l lodów śmietankowych
pół szklanki zimnego mleka
Przepis: gotujemy mleko z laską cynamonu, czekamy az mleko ostygnie
Zapażamy mocną kawę.
Przelewamy napar do wysokich szklanek, zalewamy ostudzonym mlekiem. Na wierzch kładziemy lody
Wersja niezdrowa ale pyszna to bonus z bitej smietany posypanej wiórkami startej czekolady;)
Cud, miód!
cynamon
ok. 0,5 l wody
0,75 l lodów śmietankowych
pół szklanki zimnego mleka
Przepis: gotujemy mleko z laską cynamonu, czekamy az mleko ostygnie
Zapażamy mocną kawę.
Przelewamy napar do wysokich szklanek, zalewamy ostudzonym mlekiem. Na wierzch kładziemy lody
Wersja niezdrowa ale pyszna to bonus z bitej smietany posypanej wiórkami startej czekolady;)
Cud, miód!
napisał/a:
aga202
2009-12-23 10:12
a jaki jest najlepszy zaparzacz do kawy zeby nie bylo fusów w kawie
ja robie latte czasem ale nie wiem czym filtrowac tra kawe zeby byla czysta
planuje kupic zaparzacz ale jakis tani wzglednie i dobry aby byl tez latwy w myciu
piszcie jakie macie wyprobowane
ja robie latte czasem ale nie wiem czym filtrowac tra kawe zeby byla czysta
planuje kupic zaparzacz ale jakis tani wzglednie i dobry aby byl tez latwy w myciu
piszcie jakie macie wyprobowane
napisał/a:
tymka1
2009-12-26 11:22
moi rodzice chwala sobie kawiarke.
kupili sobie tez ubijac do mleka i tata sie bawi w "kawiarenkowca" ;)
kupili sobie tez ubijac do mleka i tata sie bawi w "kawiarenkowca" ;)
napisał/a:
agnieszka20
2010-01-23 14:41
rozpuszczalna mmm:) pycha z mlekiem i cukrem brązowym :P
napisał/a:
MARLENUSZ
2010-01-23 22:05
Ja mam taka zwykla kawiarke, kiedys po promocji kupiona i bardzo sobie chwale. Ostatnio z moim skarbem robimy sobie kawe z cynamonem. Ale co gorsza, w pracy mam ekspress senseo i wszyscy pijemy za duzo kawy!!Jest b. dobra szczegolnie z czyms slodkim
napisał/a:
MonikaDaria
2010-02-28 12:24
Dla tych którzy nie mają ekspresu ciśnieniowego za to mają ochotę na pyszną kawkę - domowy przepis na Cafe Latte
Potrzebujemy:
- szklanke wysoką do Latte
- spieniarkę do mleka (dostępna w sklepach agd - koszt około 6-7 zł)
- dzbanuszek z dziubkiem lub zaparzacz do espresso
- mleko, kawa espresso
Mleko bardzo gorące ale nie wrzątek wlewamy do szklanki na około 2/3 wysokości, spieniamy mocno, za pomocą dzbanuszka wlewamy na sam środek małym strumieniem gorącą kawę. Można posypać czekoladą.
Moja kawka :)
Kawa mrożona:
Porcja zimnego espresso, mleko (pół szklanki w jakiej chcemy zrobić kawę) duża gałka lodów waniliowych (jak ktoś lubi słodkie mogą być czekoladowe) Miksujemy lub mieszamy w blenderze aż do spienienia (po rozpuszczeniu lodów możemy użyć spieniarki do mleka). Szklankę zdobimy polewą czekoladową (warto schłodzić szklankę w lodówce) i delikatnie wlewamy przygotowaną ice coffee.
Smacznego :)
Potrzebujemy:
- szklanke wysoką do Latte
- spieniarkę do mleka (dostępna w sklepach agd - koszt około 6-7 zł)
- dzbanuszek z dziubkiem lub zaparzacz do espresso
- mleko, kawa espresso
Mleko bardzo gorące ale nie wrzątek wlewamy do szklanki na około 2/3 wysokości, spieniamy mocno, za pomocą dzbanuszka wlewamy na sam środek małym strumieniem gorącą kawę. Można posypać czekoladą.
Moja kawka :)
Kawa mrożona:
Porcja zimnego espresso, mleko (pół szklanki w jakiej chcemy zrobić kawę) duża gałka lodów waniliowych (jak ktoś lubi słodkie mogą być czekoladowe) Miksujemy lub mieszamy w blenderze aż do spienienia (po rozpuszczeniu lodów możemy użyć spieniarki do mleka). Szklankę zdobimy polewą czekoladową (warto schłodzić szklankę w lodówce) i delikatnie wlewamy przygotowaną ice coffee.
Smacznego :)
napisał/a:
millo1
2010-03-01 11:09
Moniś, ładnie Ci to wyszło, nie powiem ;)
ja polecam też oprócz zwykłej kawy zbozówkę. często spotykam się ze znajomą i dziećmi jej rodziny (ma pięcioro siostrzeńców/siostrzenic) i bawimy się wszyscy w dom, czasami tego typu że siadami "na kawce" przy stoliku, każdy dostaje swoją filiżankę, to i dzieci wtedy zbożówkę dostaja i czują się jak dorosłe :)
kilka przepisów można znaleźć na stronie kawy anatol (np taka tutaj: http://www.delecta.pl/przepisy,359,Kawa-miodowo-imbirowa-.html)
ja polecam też oprócz zwykłej kawy zbozówkę. często spotykam się ze znajomą i dziećmi jej rodziny (ma pięcioro siostrzeńców/siostrzenic) i bawimy się wszyscy w dom, czasami tego typu że siadami "na kawce" przy stoliku, każdy dostaje swoją filiżankę, to i dzieci wtedy zbożówkę dostaja i czują się jak dorosłe :)
kilka przepisów można znaleźć na stronie kawy anatol (np taka tutaj: http://www.delecta.pl/przepisy,359,Kawa-miodowo-imbirowa-.html)
napisał/a:
~gość
2010-03-30 19:00
dziewczyny...co prawda ja nie pije kawy ale potrzebuje sie dowiedzieć czy jest na rynku jakaś NAPRAWDE luksusowa bardzo dobra kawa rozpuszczalna?