Kebaby

napisał/a: tajla 2008-10-30 20:21
Robił ktos w domu ??
albo taki zestaw ??
miesko, sałatka i sos ?
i jak sie ten sos robi ktory jest w zestawie czy kebabie ???
napisał/a: MonikaDaria 2008-10-30 20:48
Ja robię. Albo w bułce wcześniej zgrilowanej w grillu elektrycznym albo z frytkami. A sosy zalezy kto jakie chce. Osobiście nie lubię czosnku to robię taki majonezowy z ketchupem i ostrą papryczką, a czosnkowy - czosnek, majonez, śmietana. Mięsko piękę w niewielkich kawałkach w orzyprawie do kebaba a potem kroję cieniutkie kawałeczki
napisał/a: tajla 2008-10-31 11:27
Moniś, dzieki wielki e. Wszystko kumam;) a z ta buła........ ni emam
Moniś napisal(a):grillu elektrycznym
:(
Moze ja w piekarniku jakos ;/
napisał/a: MonikaDaria 2008-10-31 12:13
No w piekarniku będzie tylko chrupiąca nie zgrilowana, ale spróbuj, powinna wyjść


Acha czasem jak nie mogę dostać bułki do kebaba to kupuję spody do pizzy takie drożdżowe i przed upieczeniem przekrawam tylko kieszonkę w środku ;)
napisał/a: tajla 2008-11-16 11:45
Moniś napisal(a):spody do pizzy
aha
a miesko jakie ?
napisał/a: Iria 2008-11-17 12:45
tajla napisal(a):sos

ja robię czosnkowy: 1-2 ząbki czosnku (zależy jak lubisz) sprasowane dodajesz do kilku łyżek majonezu i tyle samo łyżek jogurtu naturalnego. Wszystko dokładnie mieszasz, w zasadzie nie trzeba dodawać innych przypraw, ale możesz posolić i popieprzyć do smaku.

tajla napisal(a):miesko

ja nie lubię żadnego mięsa oprócz kurczaka, więc robię tak: kroję pierś z kurczaka w drobną kostkę, wrzucam na patelnię i dodaję DUŻO przyprawy Gyros.
To wszystko :)

tajla napisal(a):sałatka

za każdym razem inna... czasem Coleslaw, czasem po prostu kapusta pekińska z marchewką i jabłkiem, a czasem tylko kapusta biała lub czerwona.

Taki gyros/kebab podaję z frytkami, ale dobrze smakuje też w bułce typu "pita" (można kupić w marketach) lub w tortilli (tzw. durum doner) :)
napisał/a: MonikaDaria 2008-11-17 14:28
Ja tak jak Iria wolę drobiowe, bo jest soczyste a inne wysycha, a do tego przyprawa która tam musi być "kebab-gyros" utwardza mięsko


Sałatka jak w dobrej knajpie każdej po trochę i goóreczek, cebulka pomidorek w cieniutkich plasterkach ;)


Iria ja Pity nie lubię bo za sucha i mało ciasta, szybko mi przecieka bo lubię dużo sosików może dlatego stosuje czasem te spody do pizzy bo są pulchne i nawet jak się opiecze to zostaje dość sporo bułeczki
napisał/a: ~gość 2008-11-18 08:20
Ja identycznie jak Iria robie. Czasem nawet nie daje bulki.
A sos robie z 6 lyzek ostrego keczupu i 6 lyzek majonezu.
napisał/a: tajla 2008-11-18 19:18
Iria napisal(a):DUŻO przyprawy Gyros

mam w domu taka
Kebab _ Gyros z Prymatu
mnoze być?
no ja tez kurczaka tylko :)
Iria napisal(a):Taki gyros/kebab podaję z frytkami,
koniecznie
Iria napisal(a):tajla napisał/a:
sałatka

za każdym razem inna... czasem Coleslaw, czasem po prostu kapusta pekińska z marchewką i jabłkiem, a czasem tylko kapusta biała lub czerwona

czyli tu mozna kombinowac :)
Magda_86 napisal(a):A sos robie z 6 lyzek ostrego keczupu i 6 lyzek majonezu.

no ja bym wolała taki sos
aczy te wasze kebaby maja taki smak jak te kupione ??
Iria napisal(a):pita" (można kupić w marketach)
:)
dzieki dziewczyny
napisał/a: MonikaDaria 2008-11-18 19:44
tajla napisal(a):mam w domu taka
Kebab _ Gyros z Prymatu


Najlepsza

tajla napisal(a):aczy te wasze kebaby maja taki smak jak te kupione ??

Jak te kupione co mi najbardziej smakowały, bo nie każdy jaki kupiłam był dobry




I ja właśnie zaraz będę kebaba jadła, ale z frytkami nie w bułce :)
napisał/a: samsam 2008-11-18 20:22
Kurcze, ale mi smaka narobiłyście \ Juz wiem, co jutro będzie na obiad Jak znajdę wszystkie składniki oczywiście
\Mam samą przyprawę gyros, nawet nie wiedziałam, ze jest kebab.
Bułek do kebabu na naszej wiosce na pewno nie znajdę ale spróbuję zrobić z tymi spodami od pizzy.

Tylko Moniś, wytłumacz mi jeszcze raz z tą kieszonką
napisał/a: MonikaDaria 2008-11-18 20:27
Sylwia przyprawa czy kebab czy gyros to ten sam skład więc sie nie przejmuj.

Co do buły. Kupujesz spód od pizzy taki pulchniutki zwykły drożdżowy, przecinasz na pół a potem w środku robisz kieszonkę rozcinając tą bułe nie przekrawając do końca boków. Zapiekasz a potem gorącą faszerujesz czym chcesz w tą kieszonkę. Z jednego spodu masz dwa kebaby. Tylko nie przesadź z wielkością, wystarczą małe spody ;)