Kotlet Soute
napisał/a:
stokrotka41
2007-10-27 10:34
Chcialabym go zrobic, szukalam w necie przepisow - nie ma ;/
Zna moze ktos??
Zna moze ktos??
napisał/a:
Niebieska
2007-10-27 11:26
Kilka przepisów na kotleta saute:
Kotlet schabowy saute:
Składniki:
wieprzowina z kością (schab) 1kg
mąka przenna 15g
tłuszcz 50g
sól
pieprz
Sposób przyrządzenia:
Mięso umyć, odrąbać pokrzep (pikówkę), pozostawiając przy mięsie tylko małe odcinki kości żebrowych. Pokrajać w poprzek włókien wraz z kostką żebrową, każdą porcję lekko pobić zwilżonym w wodzie tłuczkiem, uformować owalne kotlety grubości 1 cm. Posolić, oprószyć pieprzem i mąką, smażyć na dobrze rozgrzanym tłuszczu, rumieniąc z obu stron. Podawać z ziemniakami z wody, frytkami, warzywami z wody i podprawionymi oraz sezonowymi surówkami.
Kotlet cielęcy saute
60-70 dkg cielęciny z kością,
2 dkg mąki,
tłuszcz i pieprz do smaku
Sposób przygotowania:
Mięso umyć, oddzielić kości kręgosłupa, obrać z błon, żył, pokrajać wzdłuż żeber na kotlety pozostawiając przy każdym kotlecie tylko po jednej kości żebrowej o długości 2-3 cm, z której zeskrobać błonę i resztki mięsa.
Kotlet rozbić na grubość 1 cm tłuczkiem zwilżonym wodą nadając im kształt owalny. Obwody kotletów ponacinać w kilku miejscach, aby w czasie smażenia nie kurczyły się, a po usmażeniu zachowały podobny kształt.
Posypać przyprawami i mąką, włożyć na silnie rozgrzany tłuszcz, zrumienić z obu stron, potem dosmażyć kilka minut na małym ogniu.
KOTLET SAUTE Z IMBIREM:
http://www.kuchnia.pjwstk.edu.pl/-/?przepisy,2,34,html
KOTLET SAUTE Z POMIDORAMI:
Składniki:
4 kotlety schabowe bez kości
Jarzynka, 1 łyżka
2 łyżki oleju
2 łyżki mąki
1 puszka pomidorów
papryka ostra
1 pomarańcza
400 g frytek mrożonych
Mięso opłukać, rozbić, oprószyć solą i mąką. Pomarańczę sparzyć, zetrzeć skórkę i wycisnąć sok. Frytki przygotować w piekarniku według przepisu na opakowaniu. Olej rozgrzać na patelni, kotlety smażyć po 4 minuty z każdej strony. Kotlety zdjąć, włożyć rozgniecione pomidory wraz z zalewą i skórkę pomarańczową. Wlać sok i keczup. Sos przyprawić solą i papryką, gotować 5 minut. Kotlety polać sosem, podawać z frytkami.
Porcja: 470 kcal.
Wszystkie przepisy pochodzą z internetu :D
Kotlet schabowy saute:
Składniki:
wieprzowina z kością (schab) 1kg
mąka przenna 15g
tłuszcz 50g
sól
pieprz
Sposób przyrządzenia:
Mięso umyć, odrąbać pokrzep (pikówkę), pozostawiając przy mięsie tylko małe odcinki kości żebrowych. Pokrajać w poprzek włókien wraz z kostką żebrową, każdą porcję lekko pobić zwilżonym w wodzie tłuczkiem, uformować owalne kotlety grubości 1 cm. Posolić, oprószyć pieprzem i mąką, smażyć na dobrze rozgrzanym tłuszczu, rumieniąc z obu stron. Podawać z ziemniakami z wody, frytkami, warzywami z wody i podprawionymi oraz sezonowymi surówkami.
Kotlet cielęcy saute
60-70 dkg cielęciny z kością,
2 dkg mąki,
tłuszcz i pieprz do smaku
Sposób przygotowania:
Mięso umyć, oddzielić kości kręgosłupa, obrać z błon, żył, pokrajać wzdłuż żeber na kotlety pozostawiając przy każdym kotlecie tylko po jednej kości żebrowej o długości 2-3 cm, z której zeskrobać błonę i resztki mięsa.
Kotlet rozbić na grubość 1 cm tłuczkiem zwilżonym wodą nadając im kształt owalny. Obwody kotletów ponacinać w kilku miejscach, aby w czasie smażenia nie kurczyły się, a po usmażeniu zachowały podobny kształt.
Posypać przyprawami i mąką, włożyć na silnie rozgrzany tłuszcz, zrumienić z obu stron, potem dosmażyć kilka minut na małym ogniu.
KOTLET SAUTE Z IMBIREM:
http://www.kuchnia.pjwstk.edu.pl/-/?przepisy,2,34,html
KOTLET SAUTE Z POMIDORAMI:
Składniki:
4 kotlety schabowe bez kości
Jarzynka, 1 łyżka
2 łyżki oleju
2 łyżki mąki
1 puszka pomidorów
papryka ostra
1 pomarańcza
400 g frytek mrożonych
Mięso opłukać, rozbić, oprószyć solą i mąką. Pomarańczę sparzyć, zetrzeć skórkę i wycisnąć sok. Frytki przygotować w piekarniku według przepisu na opakowaniu. Olej rozgrzać na patelni, kotlety smażyć po 4 minuty z każdej strony. Kotlety zdjąć, włożyć rozgniecione pomidory wraz z zalewą i skórkę pomarańczową. Wlać sok i keczup. Sos przyprawić solą i papryką, gotować 5 minut. Kotlety polać sosem, podawać z frytkami.
Porcja: 470 kcal.
Wszystkie przepisy pochodzą z internetu :D
napisał/a:
Ong
2007-11-04 13:18
Kotlet cielęcy saute robilam, moge doradzic, żeby smazyc mięso na jakimś maśle z ziołami, ja uzywam kerrygold. Naprawde ma zupelnie inny, lepszy, aromatyczny smak
napisał/a:
bazylissa
2007-11-30 11:25
Ja smażę kotlety saute schabowe bez kosci na oleju z masłem, Pycha