Krówki

napisał/a: Klusia 2007-04-15 20:41
Podaję Wam przepis na krówki :D jest banalnie prosty ale za to jaki słodziutki...
Mam nadzieję, że się przyda !

0,5 szkl. cukru
1/4 szkl. śmietanki słodkiej (12%)

Cukier wrzucamy do rondelka i podgrzewamy do całkowitego rozpuszczenia...
gdy już stanie się szklisty odstawiamy garnuszek na bok i po trochu dolewamy słodkiej śmietanki...intensywnie przy tym mieszając... śmietanki można dodać wg uznania...
tak powstałą masę znów podgrzewamy aż do zagotowania...

a potem to już można jeść jeść jeść

bardzo dobrze smakują do tego banany w cieście naleźnikowym smażone na masełku...
polecam :D
napisał/a: Kaira86 2007-04-15 20:54
Kluszeczka, fajny jest ten przepis znałam go wcześniej...a właśnie mi się przypomniało że mam przepis na wyśmienitą babkę z krówek

Babka krówka

2 jajka
2/3 szklanki cukru
1,5 szklanki maki tortowej
szczypta soli
1 lyzeczka proszku
150 gramow kruchych krowek
1/3 szklanki mleka
150 gramow margaryny

Utarzeć te jajka z cukrem na puch, masa ma miec prawie bialy kolor i konsystencje pianki az,
margaryne rozpuscić i ostudzić i dopiero dać, potem mąka bach, mleko, proszek, sol, miksujemy
krowki rozgnieść (kruche krowki a nie te ciągnące sie) i wmieszać w masę

Piec w 180C. Wlozyc do nagrzanego juz piekarnika. Rosnie i peka rumiane. Piekę na oko, nie wiem ile czasu (okolo godzinki).
napisał/a: Kaira86 2007-04-15 20:55
babka krówka
napisał/a: kasia_b 2007-04-15 20:58
Kaira86 ale mi narobiłaś smaka - a weekend się skończył więc do następnego trzeba czekać na ciasto
napisał/a: wiolisia 2007-04-15 21:00
krówki sa pychotka-najwięcej rodzai można kupić na odpustach-do wyboru do koloru
napisał/a: Kaira86 2007-04-15 21:00
kasia_a, ale po co czekać ciasto robi się w parę minut a þóźniej siup do piekarnika i samo się piecze ale polecam naprawdę pyszne ciasto
napisał/a: Klusia 2007-04-15 21:07
Kaira86, ale mi się teraz chce tej babeczki... ja uwielbiam krówki :P jutro ją wypróbuję i dam znać jak wyszła..dziękuję za przepis
napisał/a: Kaira86 2007-04-15 21:11
Kluszeczka napisal(a):jutro ją wypróbuję i dam znać jak wyszła..dziękuję za przepis

koniecznie napisz!mi się zawsze udaje (w końcu to babka) i wszystkim smakuje więc Tobie też na pewno posmakuje
napisał/a: Sara1 2007-04-15 21:45
mi na widok krówek aż buzia się cieszy...
uwielbiam kruche krówki
Kaira86, jak będę miała chwilkę, to spróbuję przepisu i dam znać jak wyszło
napisał/a: marteczka3 2007-04-15 23:36
dlaczego ja tu nie mam piekarnika ;(
krowki uwielbiam, a przepis Kairy wydaje sie byc co najmniej genialny )moze nawet moja nielubiaca slodyczy rodzine udaloby sie do takiego ciasta przekonac )
w kazdym razie dzieki i sprobuje jak tylko wroce do domu i bede miec wolna chwile na pieczenie )
ale smak na krowki mi tez przyszedl, na szczescie wzielam troche z Polski i moge sie najesc )
napisał/a: Kinia 2007-04-16 14:36
Super a ja ostatnio z algidy kupiłam lody krówkowo-śmietankowe bardzo polecam, bo są dobre
napisał/a: marteczka3 2007-04-16 22:17
mmmm mniammm musze sprobowac :)
przypomnialo mi sie jak kiedys z wujkiem zjedlismy caly kilogram lodow TOFFI Carte d'Or, ktore Ciocia przygotowala dla gosci na imieniny :) pomijam, ze na przyjeciu nie za bardzo bylismy w stanie zjesc cokolwiek, a deser byl jakis sklecony napredce, ale lody do dzis uwielbiam. sa wlasciwie jak krowki, tak samo wciagaja :)