Kuchnia wegetariańska

napisał/a: nika81 2007-01-19 08:59
Tak mają się połączyć w jeden prostokąt. No raczej grubsze, żeby się nie porozwalały. Mam nadzieję, że wam wyjdzie ta rolada, bo naprawdę pyszna jest

[ Dodano: 2007-03-10, 21:14 ]
Co tu taka cisza? :)
Wrzucam swój przepis na makaron za szpnakiem, może ktos skorzysta.

Porcaj na dwie osoby-dość duża

pół torebki szpinaku mrożonego
pół paczki makaronu-kokardki
2 ząbki czosnku
sól, pieprz, odrobina gałki muszkatołowej
ser pleśniowy, nieduży krążek
1 łyżka masła

Ugotować makaron. W garczku rozpuścic masło i dodać szpinak, jak się rozpuści i odparuje woda to dodać czosnek i pokrojony w kostke ser. Jak się ser troszkę rozpuści, bo nie całkiem go rozpuszczamy to wrzucić makaron i doprawić przyprawami. Wymieszać troszke potrzymać na gazie i gotowe. Smacznego :)

[ Dodano: 2007-03-10, 21:23 ]
A wrzucę jeszcze jeden prosty przepis :)

Makaron (dowolny rodzaj)
Jajka
Cebula
Bazylia i inne przyprawy jakie kto lubi

Makaron ugotować. Rozgrzać patelnie z olejem i wrzucić cebulke jak ktoś lubi to razem z czosnkiem. Zasypać bazylia. Zeszklić cebulkę i wrzucić makaron, dodać przyprawy, wbić jajka. Można całość posypać startym żółtym serem.
Nie podawałam dokładnych proporcji, bo ja dodaje tak na oko
Jeśli ktoś woli to można to zrobić na słoninie lub dodać jakis boczek czy kiełbaskę ale wtedy już nie będzie wegetariańskie.
Polecam ten makaron, niby brzmi banalnie, ale naprawdę jest dobry a poza tym szybki i tani
napisał/a: reni123 2007-04-13 13:50
mam przepis na pyszny tort serowy (z serka żółtego, pikantny), jak go znajdę to wklepię
napisał/a: devil_doll 2007-10-04 16:34
Ja mam przepis na pyszne wegańskie leczo
Składniki:

Oczywiście POMIDORY(to zależy, tak na oko ok. 6 sporych, a jak są małe to z 8),
PAPRYKA(najlepiej po jednej czerwonej, zielonej i żółtej to będzie ładnie i kolorowo:) ),
MARCHEWKA(ja daję dużo - ok. 6 takich sporych) ale najlepiej to tak ze 4 jak są duuuże, a 6 jak mniejsze,
1 PIETRUSZKA,
kawałek SELERA,
40-50 dkg PIECZAREK(kwestia smaku ja nie dodaje )
1 KABACZEK,
szklaneczka CIECIERZYCY
2-3 CEBULE,
CZOSNEK(jak kto lubi, ja daję 2 albo 3 ząbki),
SÓL,
PRZYPRAWY(pieprz, kminek, kurkuma, itd. jak kto lubi)
TŁUSZCZ(olej, a najlepiej oliwka z oliwek:) )

- pomidorki sparzyć, pokroić i wrzucić do gara na malutki ogień co by się rozgotowały, dodać do nich pokrojony drobno czosnek, pieprz i sól
- marchewkę, pietruszkę, selera obrać i pokroić w kostkę(marchewkę w większą, a pietruszkę i selera w taką malutką. Można też zetrzeć na tarce-jest mniej roboty)
- pieczarki umyć i pokroić w plasterki lub zetrzeć na tarce
- cebulkę pokroić w kostkę
- na oliwkę wrzucić cebulkę aby się zeszkliła, potem dodać pieczarki, marchewkę, pietruszkę, selerka no i doprawić(solą, pieprzem, kminkiem ...). No i niech się dusi na małym ogniu
- z papryczek wydłubać tę niejadalną część i pokroić je nie tak drobno(bo skórka się potem zwija..)
- jak już warzywka, co się duszą na patelni trochę zmiękną(po ok 15-20 min.) dodać papryczkę i niech się podusi z resztą tak jeszcze z 15 min (ja dodaję kurkumy to wszystko ma strasznie fajny kolor..)
- kabaczka i dynię obrać, usunąć pestki i pokroić w sporą kostkę(mniej więcej o boku 2cm;) )
- gdzieś osobno na patelni albo w garnku dać troszkę oliwy, cebulkę no i jak sie zeszkli dodać kabaczka i dynię..i niech się duszą z 10 min.(no tak orientacyjnie.Po prostu, żeby się nie rozpaprały..tylko były dość miękkie..)
- warzywka z patelni jak już będą w miarę miękkie wrzucić do duszących się pomidorów, kabaczka i dynię też wrzucić i podusić jeszcze trochę (tak z 15min)
-no i gotowe
smacznego

a jak ktoś lubi może zrobić sobie to
Bakłażany zapiekane z farszem
6 bakłażanów,
5 cebul,
10 ząbków czosnku,
5 pomidorów,
375 ml oleju,
sól, pieprz,
zielenina
Przepis:
Bakłażany wymyć, usunąć liście, łodygę zostawić, przeciąć na pół, posolić. Wlać na patelnię 2/3 oleju, podgrzać, włożyć bakłażany, smażyć z obu stron, zdjąć z patelni. Cebulę pokroić w cienkie plastry, ząbki czosnku podzielić wzdłuż na 3-4 części, pomidory obrać ze skóry, podzielić, oczyścić z pestek. Na patelnię po smażeniu bakłażanów wrzucić cebulę i czosnek, gdy zmiękną dodać posiekaną zieleninę, pomidory, sól i pieprz, dobrze wymieszać, smażyć jeszcze chwilę, przestudzić. Bakłażany ułożyć w szerokim naczyniu do zapiekania, nałożyć na nie farsz, wlać szklankę wody i resztę oleju. Zapiekać w średnio nagrzanym piekarniku przez godzinę. Podawać na zimno.

Tofu potrawka
2 średnie marchewki
mała puszka kukurydzy
1 spora zielona papryka
opakowanie tofu
2 średnie pomidory
ok. 120 ryżu (trochę więcej niż torebka)
przyprawy: sos sojowy, gałka muszkatołowa, imbir, curry
Przepis:
Wszystkie warzywa umyć. Marchewkę obrać i pokroić w talarki, paprykę oczyścić i w paseczki i przekroić na pół. Wrzucić na kilka minut do garnka z gotującą wodą, blanszować. Kiedy już będę prawie miękkie odlewamy wodę, wrzucamy na patelnię z rozgrzaną oliwą, dodajemy kukurydzę. Za chwilkę pokrojone tofu i uprzednio sparzone i pokrojone w spore kawałki pomidory.
Przyprawić sosem sojowym, gałką muszkatołową i imbirem. Wszystkiego po trochu, wyważyć proporcje według gustu.
Ugotować ryż na sypko (nie w torebce - proporcja ryżu do wody: 1:2), pod koniec dodając curry.

Najlepsze tofu można kupić nie w sklepie ale u Chińczyka np w ChinaTown i nie tylko , jest ono fermentowane i o wiele lepsze od zwyczajnego ze sklepu.W takim mieście jak Londyn nie będzie z tym problemu


napisał/a: ~gość 2007-11-15 01:09
Fajne te wasze dania,musze kiedys wyprobowac
napisał/a: nika81 2008-08-04 18:15
Zupa z soczewicy:
250g zielonej soczewicy
250 g pomidorów pokrojonych w kostkę
1/2 szkl. oliwy
2 marchewki pokrojone w kostkę
2 cebule pokrojone w kostkę
2 utarte ząbki czosnku
mały koncentrat pomidorowy
listek laurowy
sól, pieprz, oregano
2 łyżki octu winnego

Podsmażyć cebulę na oliwie, dodać czosnek, marchewkę, listek laurowy i opłukaną soczewicę, zalać zimną wodą i gotować pół godziny. Dodać pomidory, koncentrat, sól, pieprz, oregano, gotować 15 minut. Przed podaniem doprawić octem.
Smacznego
napisał/a: Anula22.12 2008-08-05 18:26
moja ulubiona zupa, proponuję poszukać w internecie bo jest tego dużo. Ja chodzę do Green Way jedzonko jest dobre, polecam.
playa
napisał/a: playa 2008-11-20 14:52
ja wczoraj kupilem soczwice w sosie curry. Wprawdzie to bylo kupne, ale nie moze to byc skomplikowane danie.
napisał/a: Karolinka_U 2009-05-17 11:41
PRZEPYSZNE KOTLECIKI BROKUŁOWE

- główka brokuł
- 2 jajka
- 2 łyżki otrebów
- 2 puszki tuńczyka
- 2 kulki mozzarella light lub (ale może się rozciapciać) serek 0%
-sól, pieprz, oleju kapka

Brokuły gotujemy, odsączamy i studzimy, odciskamy wodę mocno, aby jak najmniej było nasączone, odsączamy mocno tuńczyka i rozkruszamy ser i wszystko ciup do miski, do tego jaja, otręby i przyprawy, melakserujemy na ciapę. Ważne aby ciapa miała konsystencję gęstą, dająca się uformułować w kotlet - wychodzi ok 15szt., które po uformowaniu kładziemy na mocno nagrzeną patelnię i od razu zmniejszamy gaz, trzymamy po jednej stronie kilka minut i przy obracaniu bardzo uważamy, coby się nie rozwaliło. Gaz malutki, a patelnia wczesniej przetarta olejem. jak się zetnie to można obracac do woli, aby miec pewnośc ze w środku się upieklo.
napisał/a: H2O 2009-05-17 11:42
Karolinka_U, Pysznosciiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiii
napisał/a: takaona1 2011-02-13 13:44
podam wam recepty, ktore bardzo lubie (na 2 osoby):

gnocchi ze szpinakiem
******************
zrobic mase z:
400g szpinaku (np. zamrozonego), drobno pokrojoic
300g sera ricotta
1 jajka
100g mąki (jak masa nie bedzie sie jeszcze dobrze kleic mozna ciut wiecej)

do masy wsypac potartego sera parmezan (nie za malo)
posolic ile kto lubi (uwaga: nie za duzo, bo parmezan jest juz slony)

zagotowas wode.
ulepic z masy male kotleciki, obwinac w mące i gotowac na malym ogniu az beda plywac.

wlaczyc piekarnic, 180°C.
do formy wlewamy juz pokrojone w kostki pomidory z puszki (albo kroimy sami jak mamy czas), mozna doprawic czym sie lubi. na pomidory kladziemy ugotowane kotleciki, posypujemy duza iloscia parmezan i do piekarnika az ser sie rostopi i leciutko zbrazowieje.


ryz z warzywami z woku
*******************
1 cebula
2 papryki (kolory jakie lubicie)
250g marchew
pol duzej brokuly albo jedna mala
swierzy imbir (korzen)
1/2 szklanki ryzu (gotujemy w szklance wody w zakrytym garnku na malym ogniu)

cebule pokroic w wieksze kostki.
odkroic 2 plasterki z imbira i pokroic na cieniutkie paluszki.
marchew pokroic na cienkie plastry.
cebule lekko podsmarzyc w woku (nie na brazowo), np. na oleju slonecznikowym.
dodac imbir i krotko razem z cebula podsmarzyc.
dodac marchew, przemieszac, dodac troszke wody aby byla para.
w miedzyczasie ugotowac ryz.
po czasie dodac do woka brokuly (pokrojone na mniejsze kawalki), söl, pieprz i jeszcze troche wody jesli wyparowala.
pokroic papryke na male plasterki/kawalki i dodac po paru minutach do reszty.
warzywa jeszcze krotko parzyc, pod koniec woda powinna wyparowac a warzywa nie powinny byc zdechle lecz pol chrupiace (chyba ze wolicie zdechle ).
wsypac ugotowany ryz do woku z warzywami, wszystko wymieszac i na talerz

smakuje swietnie ze smietana (ja klade z boku na talerz i nie mieszam od razu z reszta).
napisał/a: olaa33 2013-08-30 15:06
ja przepisow szukam zawsze na internecie, np [reklama usunięta] ,wczoraj wyszly mi przepyszne roladki z ciasta drozdzowego z nadzieniem z pieczarek, papryki, chili, pietruszki i sera żółtego, mniaam :)
napisał/a: hankalife 2017-11-10 14:30
Wspaniały przepis.Na pewno skorzystam.