Kulinarne szaleństwa
napisał/a:
Nadiya1
2012-10-12 15:52
No to ja też się zaliczam jako "inna" :D
napisał/a:
~gość
2012-10-12 15:54
Witamy inna ;)
Czarnamamba też zgłaszała akces :D
Czarnamamba też zgłaszała akces :D
napisał/a:
Blanka:)
2012-10-12 16:19
tego mi brakuje w moim mieszkaniu... U rodziców był spory i się przyzwyczaiłam z niego korzystać, a tu nie mogę
Jurni,
Jurni,
napisał/a:
Nadiya1
2012-10-12 16:23
A powiedzcie mi. Jak jesteście w kuchni to czujecie się jak ryba w wodzie?
Bo ja tak szczerze mówiąc, odkąd mam już swoją własną, prywatną kuchnię, swój azyl, to dopiero teraz czuję, że chcę gotować. A wcześniej to albo mama gotowała bo ja nie chciałam albo tutaj teściowa bo tak czy inaczej zawsze musiała swoje coś do obiadu dodać :P
Bo ja tak szczerze mówiąc, odkąd mam już swoją własną, prywatną kuchnię, swój azyl, to dopiero teraz czuję, że chcę gotować. A wcześniej to albo mama gotowała bo ja nie chciałam albo tutaj teściowa bo tak czy inaczej zawsze musiała swoje coś do obiadu dodać :P
napisał/a:
~gość
2012-10-12 16:27
Zdecydowanie tak, kuchnia to najważniejsze miejsce w domu :)
napisał/a:
Nadiya1
2012-10-12 16:28
I chyba największy bałagan, też tak macie ?
napisał/a:
~gość
2012-10-12 16:30
Jak gotuję, to tak. Jestem mistrzem w brudzeniu sztućców
napisał/a:
muffin1
2012-10-12 16:33
Miśka27, misia u mnie z reguły hitem na ciepło jest chilli con carne, na podgrzewaczu albo - po prostu ciepłe z gara i kazdy porcje dostaje do tego nachos i zawsze znika wszystko, a mozesz przyrządzic spokojnie dzien, dwa wczesniej
własnie mnie naszło i piecze się babka zebra
własnie mnie naszło i piecze się babka zebra
napisał/a:
Nadiya1
2012-10-12 16:33
Ja też i nie tylko sztućców
A misek, miseczek to mam kilka rodzajów- małe, średnie, duże i jak gotuję obiad to prawie każda zajęta
[ Dodano: 2012-10-12, 16:35 ]
Chili con carne było/jest hitem w Simsach
napisał/a:
muffin1
2012-10-12 16:41
a i hitem na zimno są roladki szynkowe z pastą z żółtego sera/majonezu/czosnku.
bierzesz plaster szynki(duzy,ładny) i kładziesz do niego paste, jak do naleśnika, zawijasz, zawiązujesz na kokardkę szczypiorkiem.
pasta: starty żółty ser, majonez, duuużo czosnku
moja sis ostatnio robiła takie zawiajsy: grlowane płaty cukinii zawijała z serkiem almette i tez sie wszyscy zajadali takimi "naleśnikami"
[ Dodano: 2012-10-12, 16:43 ]
w przyszłym tygodniu bede robuć zupe chilli -uwielbiam, na jesienne wieczory i nie tylko, robie cały gar, zajadamy sie tydzien - mozemy bez konca. z mięsem mielonym, selerem, mozarellą, nachosami mniam juz mi ślina cieknie
napisał/a:
Blanka:)
2012-10-12 16:46
U teściów w kuchni się źle czuję, bo jest kompletnie nie w moim stylu i nie lubię tam nic robić.
W swojej czuję się idealnie, a w domu rodzinnym też uwielbiałam gotować, moja mama ma cudowną cechę, że się nigdy w życiu nie wtrącała w to, co pichciałam
[ Dodano: 2012-10-12, 16:50 ]
Dasz przepis na tę zupę chilli?
napisał/a:
muffin1
2012-10-12 17:37
przepisów na podobne zupy jest duzo, ale uważam ze moj jest najlepszy mój mąż sądzi tak samo
Ja robię duuuzy gar, więc podwajam mięso mielone i odpowiednio pomidory itp.
ale podstawowy przepis:
ZUPA CHILLI
Składniki:
mięso mielone wieprzowe/wołowe - jakie macie 500gr.
2 puszki pomidorów
koncentrat pomidorowy
cebula 1 duza lub 2 małe
kilka ząbków czosnku
seler naciowy (łodygi zielone)
papryczki chilli - ja daję 6
przyprawy: pieprz, sól, bazylia, oregano, chilli pieprz cayenne, papryka słodka
ser żołty najlepiej mozarella
nachos
Ważne: NIE ROBI SIĘ BIULIONU mieso samo w sobie bedzie na tłuszczu i to razem potem sie ładnie gotuje wiec nie ma sensu robić biulionu.
Przygotowanie:
-mięso mielone podsmażyć na oleju/oliwie z dodatkiem bazylii, oregano, pieprzu i soli.
-na osobnej patelni podsmażyć pokrojoną w kostkę cebulę, czosnek, papryczki (razem z pestkami), seler naciowy (w paseczki około 1 cm grube). warzywa wrzucic na olej i zmazyć do zmięknięcia.
- do garnka wlać pomidory z puszek, dodać cały koncentrat pomidorowy, zalać wodą - mniej więcej 2 razy więcej wody niż mięsa. dodać mięso, warzywa. zagotować. przyprawić bazylią, oregano, pieprzem, solą, chilli -według uznania. na sam koniec zagęcić lekko mąką rozrobioną z wodą. podawać ze startym serem i nachos.