Kulinarne szaleństwa

napisał/a: mnpszmer 2012-10-13 16:08
Zazi napisal(a):KarolciaK, Walentina
http://gotowaniecieszy.bl...telce-piwa.html
odnosnie tego przepisu, robilas to? ta butelka jest tak bardzo schowana w tym kurczaku, ona sie tak schowa w nim, bo pewno wystawala wczesniej wiecej..no i na czym go postawic, on sie piekl tak na zdjeciu postawiony? i pisza zeby nie piec na termoobiegu a ja wszystko pieke na tym wiec sama nie wiem jak go piec..
ja pieklam na termobiegu i byl ok. pamietaj ze butelka musi wystawac aby podczas pieczenia to piwko go oblewalo, a nie wplywalo do srodka tylko. ja tez bede robic tego kurczaka ale z tego przepisu http://www.uwielbiamgotowac.com/2011/08/kurczak-na-butelce-piwa.html normalnie czesto robie kurczaka na tej samej blaszce z ziemniakami, marchewka i cebula, a teraz chce tak sprobowac.aha a na butelce tez robilam, ale wlasnie bez tych ziemniakow, a teraz chce zobaczyc z nimi i wlasnie zamarynowalam kurczaka :) pytalas jak stawiac wiec ja stawiam na naczyniu zaroodpornym.
napisał/a: KarolciaK 2012-10-13 16:27
Zazi napisal(a): jeszcze ser zolty zawin w to, to juz w ogole odlot albo tarty, nawet na tym kupionym ciescie sa super i pamietam jak zrobilam z porami, po Twojej namowie na pory i bylo supersmaczne

ostatnio jak robilam te parowki to posypalam na wierzchu serem
Zazi napisal(a): to pamietam jak mi pisalas ale jeszcze nie robilam, reszte sprawdze dzieki!

mi to bardzo smakuje
Zazi, w poslubionych Ci chyba podalam przepis na tego kurczaka?
Zazi napisal(a): odnosnie tego przepisu, robilas to? ta butelka jest tak bardzo schowana w tym kurczaku, ona sie tak schowa w nim, bo pewno wystawala wczesniej wiecej..no i na czym go postawic, on sie piekl tak na zdjeciu postawiony? i pisza zeby nie piec na termoobiegu a ja wszystko pieke na tym wiec sama nie wiem jak go piec..

robilam go 2 razy.kurczaka normalnie nadziewasz na ta butelke ,czubek butli troche wystaje.ja wyjmuje wszystko z piekarnika i stawiam go normalnie na dole piekarnika,da blaszcze,zeby sciekalo na ta blaszke wszystko (mozesz sos wtedy z tego zrobic)
napisał/a: Zazi 2012-10-13 17:41
Walentina napisal(a):ja pieklam na termobiegu i byl ok. pamietaj ze butelka musi wystawac aby podczas pieczenia to piwko go oblewalo, a nie wplywalo do srodka tylko. ja tez bede robic tego kurczaka ale z tego przepisu http://www.uwielbiamgotow...telce-piwa.html normalnie czesto robie kurczaka na tej samej blaszce z ziemniakami, marchewka i cebula, a teraz chce tak sprobowac.aha a na butelce tez robilam, ale wlasnie bez tych ziemniakow, a teraz chce zobaczyc z nimi i wlasnie zamarynowalam kurczaka :) pytalas jak stawiac wiec ja stawiam na naczyniu zaroodpornym.

dziekuje bardzo za cenne rady, wlasnie mnie kusi zeby zrobic tak kurczaka i pewno w tygodniu zrobie
KarolciaK napisal(a):ostatnio jak robilam te parowki to posypalam na wierzchu serem

tez fajnie
KarolciaK napisal(a):mi to bardzo smakuje

wlasnie zrobilam na obiad i tyle co zjedlismy pychota powiem Ci tyle ze nie mialam tego polecanego przez Ciebie majonezu
KarolciaK napisal(a):Zazi, w poslubionych Ci chyba podalam przepis na tego kurczaka?

tak, tylko nie chcialam tam meczyc dziewczyn
KarolciaK napisal(a):(mozesz sos wtedy z tego zrobic)

ja i sosy dzieki za rady
napisał/a: ~gość 2012-10-13 18:25
sa juz są moje pierogi!! fota talerza Ł. zapakowane w folie bo musialam cieple przywiesc z domu rodzinnego do naszego mieszkania Mama mnie pochwalila,ze super ciasto zrobilam i ogolem pychota,ale wcale nie ma malo roboty okolo 2.5h je robilam.Duzo sobie zamrozilam
Nie ma rzeczy niemozliwych

[ Dodano: 2012-10-13, 18:26 ]
a ta wielka cebule juz dosmazyl sobie Ł.
napisał/a: KarolciaK 2012-10-13 18:52
Zazi napisal(a): wlasnie zrobilam na obiad i tyle co zjedlismy pychota powiem Ci tyle ze nie mialam tego polecanego przez Ciebie majonezu

a scielo sie z tym innym majonezem? bo wlasnie nie wiem czemu musi byc ten majonez babuni.wszyscy z pl mowili ze musi byc z tym i koniec ciesze sie ze smakowalo ja to jak M siostra miala zrobione w pl to nie moglam sie powstrzymac i tyle zjadlam ze az mi glupio bylo
Zazi napisal(a):
tak, tylko nie chcialam tam meczyc dziewczyn


Zazi napisal(a): ja i sosy dzieki za rady

no to wszystko bedzie splywac,jak sie troche spiecze to jak juz wyjmiesz to dolejesz wody(mozesz do garnka przelac,podgrzejesz,zagescisz i bedzie gotowe

zrobilam szyszki pamietam je jeszcze ze szkoly i mnie cos naszlo zeby zrobic,wyszly boskie malo przy tym roboty a wychodzi ich sporo http://garnkinazielonych.blogspot.ie/2010/10/do-szyszek-filozofii-nie-dorabia-sie-sa.html
napisał/a: Blanka:) 2012-10-13 19:34
Cczarnula, gratulacje
Wyglądają pysznie
napisał/a: KarolciaK 2012-10-13 21:52
Cczarnula napisal(a): Nie ma rzeczy niemozliwych

ja jak robie pierogi to zazwyczaj robie za duzo farszu,no i dorabiam ciasto i wychodzi ok 80 pierogow tez mroze wtedy,
napisał/a: Zazi 2012-10-14 01:08
KarolciaK napisal(a):a scielo sie z tym innym majonezem? bo wlasnie nie wiem czemu musi byc ten majonez babuni.wszyscy z pl mowili ze musi byc z tym i koniec

a mialo sie sciac?to bylo takie jednolite, ja powiem Ci ze w ogole nie znam tego majonezu babuni i ciezko mi jest jakikolwiek pl znalezc, wiec stwierdzilam ze nie bede sie tym przejmowac bardzo mi smakowalo
KarolciaK napisal(a):pamietam je jeszcze ze szkoly i mnie cos naszlo zeby zrobic,wyszly boskie
powiem Ci ze nie widzialam tutaj takiego ryzu jeszcze, ale moze jakbym potrzebowala to znalazlabym
Cczarnula, super!a z czym te pierogi?

Zrobilam pierwsza w zyciu karpatke, tylko mialam troche przebojow z nia
napisał/a: daffodil1 2012-10-14 01:25
Zazi napisal(a):wlasnie mialam to pisac wczoraj i sie zapomnialam. Jadlam u kolezanki taka pokrojona bagietke z samym maslem czosnkowym, albo z pomidorami i mozzarella i jeszcze jedno jakies bylo i nie pamietam, ale pewno maz kojarzy, bo sie dopytywal wszystkiego
no ja robię dwa rodzaje zawsze
albo zwyczajne tak jak już pisałam masło czosnkowo-ziołowe, ser, majeranek,
albo rukola, ser mozarella, pomidor
:)

Zazi napisal(a):maz mi sprezentowal maszyne do pieczenia chleba i tam jest tez funkcja do robienia pizzy i chyba dzis znow pojde na latwizne
super patent

Zazi napisal(a):jaka nagla milosc do tesciowej
zaznaczyłam, że to jedynie miłość do zupy :D

[ Dodano: 2012-10-14, 01:25 ]
Cczarnula, wielkie gratulacje! jeszcze złapiesz bakcyla :D
napisał/a: KarolciaK 2012-10-14 10:45
Zazi napisal(a): a mialo sie sciac?to bylo takie jednolite, ja powiem Ci ze w ogole nie znam tego majonezu babuni i ciezko mi jest jakikolwiek pl znalezc, wiec stwierdzilam ze nie bede sie tym przejmowac bardzo mi smakowalo

ja w polskim sklepie kupowalam,miala se zrobic taka jakby skorupka
Zazi napisal(a):
powiem Ci ze nie widzialam tutaj takiego ryzu jeszcze, ale moze jakbym potrzebowala to znalazlabym

w polskim sklepie
Zazi napisal(a): Zrobilam pierwsza w zyciu karpatke, tylko mialam troche przebojow z nia

napisał/a: MagG 2012-10-14 10:50
no nie mogę nie było mnie weekend a sekciary nasze już zdążyły nowe miejsce dla nas znależć
to ja się też dołącze jako "inna"

niestety jeszcze w sojej kuchni buszować nie mogę bo remont wieć na razie raczej tylko będę podpatrywac co wy pichcicie

a co moich zdolność kulinarnych to ja tak jak Cczarnula
w sumie w domu jestem najmłodsza więc zawsze siostry lub mama pichciły a jak się siostry wyprowadziły to mama przeszła na emeryturę i też głównie to ona gotowała ja jedynie serwowałam jakieś proste sałatki lub sadzone

teraz już pomału w kuchni u teściów (swoją drogą nie lubię tu gotować bo jest tu wszystko nie na swoim miejscu wg mnie )gotowałam po raz pierwszy sama rosół, zupę buraczkową, meksykankę i robiłam wszelakie zapiekanki makaronowe alee to łatwizna no i nie liczę tych potraw z pomysłów na bo one też z reguły nie są trudne
tak więc ja na razie stawiam na podstawy i liczę że z czasem podejmę się trudniejszych wyzwań

Cczarnula graty pierogów

ja mam nadzieję w niedługim czasie przygotowywać już u nas imprezkę - parapetówę
napisał/a: ~gość 2012-10-14 10:51
daffodil napisal(a):Cczarnula, wielkie gratulacje! jeszcze złapiesz bakcyla
dzięęęęki

My tez mialysmy za duzo farszu,mama mowila,ze sobie dorobi ciasta ja juz nie mialam sily i zreszta chcialam wracac do męża