Kulinarne szaleństwa

napisał/a: daffodil1 2012-10-14 22:50
Miśka27, nieźle! nie wiedziałam, że to Twój!
będę podglądać!
kokosówka mi się podoba
napisał/a: Zazi 2012-10-14 23:09
KarolciaK napisal(a):wazne ze sie nie rozpadalo.tak pytam,bo robilam piersi na porach i dawalam zwykly majonez i to nie bylo to samo.no ale piersi na porach a pod porami to rozne przepisy wiec moze dlatego inaczej zachowywal sie majonez.

mozliwe
Hecate napisal(a): Rosół... oł noł

srednio przepadam, po przejedzeniu go 22 lata, teraz jem go pare razy w roku i mi wystarczy
Miśka27, dziekuje!
daffodil napisal(a):kokosówka mi się podoba

tez mi sie pierwsze rzucila na oczy bo paree lat temu moim ulubionym alko bylo cos ala malibu z mlekiem mniam, tylko ksztalty mi sie powiekszyly po tym i teraz juz unikam
napisał/a: daffodil1 2012-10-14 23:20
Zazi napisal(a):tylko ksztalty mi sie powiekszyly po tym
nooo mleko skondensowane zabija :P
napisał/a: Zazi 2012-10-14 23:29
daffodil napisal(a): nooo mleko skondensowane zabija :P

to bylo zwykle mleko, ale ma ono w sobie "mocy" niestety
napisał/a: daffodil1 2012-10-14 23:59
aaa to jeszcze nie tak źle :P ja bez mleka nie mogę żyć :P kiedyś 0,5 litra na śniadanie, litr na kolację to jednym haustem
napisał/a: Misiaq 2012-10-15 09:28
Ale fajnie, ze ktoś wreszcie wpadł na pomysł, żeby założyć "luźny" temat o gotowaniu
I ja od razu z problemem i liczę, ze mi pomożecie
U nas często jest na obiad chips&fish, przy czym ryba różna; leszcz, flądra, dorsz itp. i zawsze mam ten sam problem - jaką surówkę do tego dołożyć? I ponieważ nie mam żadnego pomysłu co pasuje do takiego zestawu, idę na łatwiznę i jest sałata lodowa w śmietanie albo mix sałt z winegretem czyli nuda
napisał/a: Blanka:) 2012-10-15 09:28
daffodil napisal(a): ja bez mleka nie mogę żyć
Ja też dzień bez mleka, to dzień stracony
napisał/a: Monini 2012-10-15 09:31
Misiaq napisal(a):U nas często jest na obiad chips&fish, przy czym ryba różna; leszcz, flądra, dorsz itp. i zawsze mam ten sam problem - jaką surówkę do tego dołożyć? I ponieważ nie mam żadnego pomysłu co pasuje do takiego zestawu, idę na łatwiznę i jest sałata lodowa w śmietanie albo mix sałt z winegretem czyli nuda

u nas zawsze do rybki jest surówka z kapusty kiszonej z cebulką, smakuje super
napisał/a: ~gość 2012-10-15 09:32
Misiaq, ja do ryby lubię ostrzejsze surówki:
- z kapusty kwaszonej,
- ogórek kwaszony,
- por z jabłkiem,
- pomidor z cebulką, śmietaną i odrobiną octu.
napisał/a: Misiaq 2012-10-15 10:01
Monini napisal(a):u nas zawsze do rybki jest surówka z kapusty kiszonej z cebulką,
Miśka27 napisal(a): z kapusty kwaszonej
Takie proste, a ja na to nie wpadłam
Dzięki dziewczyny
napisał/a: Jusik 2012-10-15 11:07
E to i ja się pojawiam jako INNA

U nas są imprezy na 24/26 osób (najbliższa rodzina na urodziny) i zawsze muszę mieć coś innego ostatnio zaczęłam więcej piec i robię torty i ciasta (np. wczoraj miałam dla Teściów i mojej Mamy ciasto bardzo czekoladowe z mielonymi migdałami) zdarza mi się od czasu do czasu upiec chlebek i bułki

Jutro przychodzą znajome na babski wieczorek i zamierzam zrobić zapiekankę ze słodkich ziemniaków z brokułami tu jest przepis:


* 50 g pokruszonych nerkowców
* 300 g brokułów podzielonych na malutkie różyczki i ugotowanych w osolonej wodzie
* 1 szklanka mleka kokosowego lub kremu kokosowego z puszki
* margaryna do formy (ja margaryny nie używam w ogóle więc smaruję masłem)
* 1 czubata łyżeczka curry
* sól, pieprz
* 150 g naturalnego serka homogenizowanego
* 1 słodki ziemniak (400 g) obrany, pokrojony w kostkę o boku 1 cm i ugotowany w osolonej wodzie

Rozgrzej piekarnik do 200 stopni. Nerkowce zmiksuj z czosnkiem. Żaroodporną formę wysmaruj od środka masłem, włóż ziemniaka i brokuły, posyp czosnkiem z orzechami, przypraw solą i pieprzem, wymieszaj. Zmieszaj mleko z curry, przypraw solą i pieprzem, polej składniki w formie i jeszcze raz wymieszaj. Zapiekaj 20 minut, potem posmaruj serkiem homogenizowanym i włóż do piekarnika jeszcze na 10 minut.
napisał/a: margaret3 2012-10-15 11:13
Jusik napisal(a):wczoraj miałam dla Teściów i mojej Mamy ciasto bardzo czekoladowe z mielonymi migdałami)
Dasz przepis ja uwielbiam wszelkiego rodzaju ciemne ciasta