Kulinarne szaleństwa
napisał/a:
KarolciaK
2012-10-15 11:15
\
ja czzesto robie z kapusty kiszonej z cebulka,sola i pieprzem
napisał/a:
margaret3
2012-10-15 11:23
ja zawsze dodaje jeszcze tartą marchewkę i troche jabłka i też lubię na ostro z pieprzem bo np moja teściowa do takiej surówki dodaje cukier tak samo jak do mizeri (
napisał/a:
Jusik
2012-10-15 11:24
jasne :)
* 300 g gorzkiej czekolady
* 200 g masła
* 200 g cukru
* 4 jajka
* 1 łyżeczka proszku do pieczenia (ja nie używam, daję jedno jajko więcej zamiast tej chemii)
* 150 g mąki
* 1 łyżeczka esencji waniliowej
* 150 g łuskanych orzechów włoskich (u mnie mielone migdały)
Do dekoracji miałam polewę z białej czekolady i płatki migdałowe
Orzechy zmiel w maszynce do mielenia mięsa lub zmiażdż je w moździerzu. Czekoladę z masłem rozpuść w kąpieli wodnej, umieszczając jeden garnek w drugim, większym z wrzącą wodą. Jajka utrzyj z cukrem i powoli, ciągle mieszając dodawaj, najpierw czekoladę, a następnie esencję waniliową, mąkę, proszek do pieczenia i orzechy włoskie. Całość dokładnie wymieszaj i przelej ciasto do wysmarowanej masłem foremki. Piecz 25-30 minut w piekarniku rozgrzanym do 180°C.
* 300 g gorzkiej czekolady
* 200 g masła
* 200 g cukru
* 4 jajka
* 1 łyżeczka proszku do pieczenia (ja nie używam, daję jedno jajko więcej zamiast tej chemii)
* 150 g mąki
* 1 łyżeczka esencji waniliowej
* 150 g łuskanych orzechów włoskich (u mnie mielone migdały)
Do dekoracji miałam polewę z białej czekolady i płatki migdałowe
Orzechy zmiel w maszynce do mielenia mięsa lub zmiażdż je w moździerzu. Czekoladę z masłem rozpuść w kąpieli wodnej, umieszczając jeden garnek w drugim, większym z wrzącą wodą. Jajka utrzyj z cukrem i powoli, ciągle mieszając dodawaj, najpierw czekoladę, a następnie esencję waniliową, mąkę, proszek do pieczenia i orzechy włoskie. Całość dokładnie wymieszaj i przelej ciasto do wysmarowanej masłem foremki. Piecz 25-30 minut w piekarniku rozgrzanym do 180°C.
napisał/a:
margaret3
2012-10-15 11:29
Jusik, dzięki Na pewno zrobie
Jaka wielkosć foremki
Jaka wielkosć foremki
napisał/a:
~gość
2012-10-15 11:39
Ja też dodaję cukier :) Do tego jabłko, cebulka, pieprz i trochę oleju.
napisał/a:
margaret3
2012-10-15 11:44
Dla Mnie z cukrem jest ble
napisał/a:
~gość
2012-10-15 11:50
Ale tego cukru jest odrobina, tak z pół łyżeczki na salaterkę dla 4 osób. Przełamuje kwaśny smak kapusty :)
napisał/a:
Jusik
2012-10-15 11:55
napisał/a:
Blanka:)
2012-10-15 12:07
ale ja to w ogóle cukru nie używam (tylko do ciast). Jak już coś muszę, to miodem słodzę.
napisał/a:
Zazi
2012-10-15 13:32
wiesz ja tam lubilam zawsze takie prosto od krowy, a nie jakies a la mleko Dawniej pilam wiecej, a teraz to niewiele...
Misiaq, u nas najczestsza surowka obiadowa jest salata, pomidor, ogorek (swiezony lub konserwowy), kukurydza(jak jest) i zabki czosnku+ majonez takze do ryby ale bardzo lubie tez swieza kapuste z marchewka i cebula i majonez, to chyba moja ulubiona
[ Dodano: 2012-10-15, 13:37 ]
ja zawsze dodaje jeszcze tartą marchewkę i troche jabłka i też lubię na ostro z pieprzem bo np moja teściowa do takiej surówki dodaje cukier
ja tez dodaje ociupinke cukru, mama tez do mizerii pierwsze slysze
napisał/a:
daffodil1
2012-10-15 13:46
[ Dodano: 2012-10-15, 13:48 ]
ejj Dziewczyny, używacie do wypieków tych silikonowych foremek? Lepsze, gorsze? :)
napisał/a:
~gość
2012-10-15 13:50
Daff, ja mam jedną silikonową. Użyłam jej raz, do sernika na zimno i od tamtej pory leży. Bardzo niewygodna w użyciu, wygina się, więc trzeba przenosić na tacy albo desce. Sernik nie chciał mi z niej wyjść, nie wiem jak ciasta pieczone. W każdym razie nigdy więcej.