Lekkie desery

napisał/a: Devilisme 2014-05-06 15:31
Zrobiłam się głodna patrząc na ten mus czekoladowy!
napisał/a: gabrijellla 2014-07-30 17:11
Lekki deser to owoce przeróżne (maliny, jagodny, borówki, truskawki) wsypujemy na dno pucharka, potem dodajemy jogurt, potem trochę dżemu, znowu owoce, i jogurt a górę posypujemy prazonymi płatkami owsianymi wcześniej maczanymi w miodzie :)
napisał/a: myszunia11 2014-11-11 19:40
Daję link:
http://wkuchnizwedlem.wedel.pl/konkurs/przepis/karmelowy-mus
Do deserku jaki przyrządziłam wczoraj wieczorem dla męża i dla siebie. Mieliśmy taki mały jubileusz tak więc chciałam go czymś zaskoczyć. A jednocześnie nie chciałam spędzić całego wieczoru w kuchni. Deserek przepyszny. Czekolada KarmeLove ze śmietanką i ciasteczkami. Plus owoce.
Niby prosty deser ale idealny na wieczór we dwoje.
napisał/a: danina 2014-12-30 10:53
Dzięki za stronę Wedla, bo sporo ciekawych rzeczy na niej jest. Bardziej niż mus zainteresowało mnie fondue i zadziwił mnie ten czas przygotowania - niecałe 15 minut :) W sumie może zaraz się za to wezmę, bo ze składników jakie są potrzebne, to w domu nie mam tylko śmietanki. A Ty zrobiłaś ten mus? Jak wyszedł?
napisał/a: olivka88 2014-12-30 20:23
Też jestem ciekawa :) bo bardzo lubię musy takze chetnie spróbuje przepisu wedla.
napisał/a: asia445 2015-01-12 11:56
Przepis na Kisiel żurawinowy
czas: ok. 15 minut
liczba porcji: 2
Składniki

1/2 szklanki żurawiny
ok. 500 ml wody
2–3 łyżki cukru
1 łyżeczka cukru z wanilią
1 łyżka mąki ziemniaczanej

Przepis na kisiel
Krok 1
Do garnuszka wlewam połowę wody, wrzucam żurawinę i ją rozgniatam, by nie popękała podczas gotowania. Drugi sposób to wrzucić pokrojoną. Doprawiam cukrem i cukrem waniliowym.
Przepis na kisiel
Krok 2
Gotuję ok. 10–15 minut, aż żurawina będzie szklista, wtedy dodaję resztę wody, odcedzam nadmiar żurawiny. Dodaję mąkę ziemniaczaną rozmieszaną z niewielką ilością wody. Mieszam, aż lekko zgęstnieje (do zagotowania). Sprawdzam, czy pasuje mi słodycz, czy warto dosłodzić.
Przepis na kisiel
Krok 3
Nalewam do kubków lub pucharków, dekoruję rozkrojoną na pół żurawiną i listkami świeżej mięty lub melisy. Smacznego.
napisał/a: roberta18 2015-01-20 20:55
mus malinowy

Niskokaloryczne desery - składniki:
- 75g malin
- 5 łyżek jogurtu naturalnego
- 2 łyżeczki cukru
- łyżeczka żelatyny

Niskokaloryczne desery - sposób przygotowania:
Żelatynę zalać małą ilością zimnej wody aż napęcznieje. Następnie podgrzać żelatynę w kąpieli wodnej aż się rozpuści. Maliny opłukać, odszypułkować, osączyć, dokładnie zmiksować. Następnie dodać do nich jogurt i cukier, ponownie zmiksować. Na koniec dodać żelatynę, wymieszać. Niskokaloryczne desery przełożyć do pucharków i wstawić do lodówki. Podawać udekorowane świeżymi malinami.
napisał/a: pjerunr 2015-01-28 09:54
Lody waniliowe z podgrzaną malinową Konfiturą Babuni. Mniam!!!
napisał/a: cyprys99 2015-02-23 20:46
Mus truskawkowy z nutą cynamonu - składniki:

2 szklanki truskawek
łyżeczka zmielonego cynamonu
odrobina gałki muszkatołowej
szklanka jogurtu naturalnego
szklanka soku z pomarańczy (najlepiej świeżo wyciśnięty)
serek homogenizowany waniliowy
bita śmietana
kilka orzechów włoskich
listki mięty

Mus truskawkowy z nutą cynamonu - sposób przygotowania: Truskawki obieramy z szypułek i myjemy, następnie miksujemy z jogurtem, sokiem pomarańczowymi serkiem homogenizowanym. Dodajemy cynamon i gałkę muszkatołową. Mus przelewamy do pucharków i schładzamy. Dekorujemy bitą śmietaną, pokrojonymi truskawkami oraz posypujemy orzechami oraz listkiem mięty.
napisał/a: MariMari 2015-03-13 13:44
A próbowaliście taki domowy deser jogurtowy? Warstwa jogurtu, warstwa dżemu (jakiegoś kwaskowatego najlepiej, u nas w domu się sprawdza porzeczkowy ze Stovitu), warstwa musli itd. :) Lekkie i pyszne :)
napisał/a: moonkaz 2015-07-14 15:47
U mnie w domu w takie gorące dni jak teraz królują lody .Zajadamy się nimi całą rodziną .Zwykle przygotowuję dla każdego deserek lodowy z lodów bakaliowych posypanych rodzynkami. i na to polewa albo czekoladowa albo adwokatowa. Pycha !

Bardzo smakuje mi równiez nowe ptasie mleczko od Wedla o smaku Frappe. Biała czekolada oraz marmurkowe nadzienie. Jest bardzo lekkie w smaku i najbardziej smakuje mi zamrożone.Tak tak , można je mrozić ! Na początku nie byłam do tego trochę przekonana ale po zamrożeniu jest jeszcze smaczniejsze.
napisał/a: hryystuf 2015-07-14 16:12
OOO