Majonez a jogurt
napisał/a:
rychu
2013-08-20 12:18
Jaki jest wasz stosunek do zastępowania majonezu jogurtem w różnych sałatkach? Czy psuje to waszym zdaniem smak? Czy jeśli zrobię tak że zamienię pół majonezu jogurtem tak jak to tutaj: sałatka curry z kurczaka jest postulowane to nie zepsuje całej sałatki?
napisał/a:
joanna_z
2013-08-20 15:13
Chociaż jestem fanką majonezu to żeby było zdrowiej staram się zamieniać co jakiś czas majonez na jogurt. Zwykle wybieram jogurt o jakimś delikatnym smaku (polecam marki Bieluch) i dodaję do niego przyprawy pasujące do danej potrawy : curry, chili suszone, bazylię. Smakuje o niebo lepiej, niż zwyczajny majonez. :)
Jeśli nie chcesz całkowicie odstawiać majonezu to rób sos z majonezu i jogurtu w proporcji 1:3.
Jeśli nie chcesz całkowicie odstawiać majonezu to rób sos z majonezu i jogurtu w proporcji 1:3.
napisał/a:
Kasia_marek
2013-08-27 22:17
Ja z powodzeniem zastępuję majonez jogurtem, już się przyzwyczaiłam i tak mi nawet lepiej smakują sałatki :)
napisał/a:
manusia86
2014-11-27 09:49
Ja nie cierpię majonezu ze sklepu... Dlatego zwykle stosuję jogurt, le od święta się szarpnę na swój, domowy majonez, który ejst genialny i skamuje zupełnie inaczej niż etn sklepowy... polecam przepis
Składniki:
4 żółtka
200-250 ml oleju rzepakowego Oleofarm
sok z cytryny
sól, pieprz i cukier do smaku
Przygotowanie:
Jajka umyj i sparz, żółtka oddziel od białek.Utrzyj je w dużej misce. Do ubitych żółtek powoli dolewaj olej i mieszaj do uzyskania pożądanej konsystencji. Na koniec przypraw według uznania sokiem z cytryny, solą, pieprzem i cukrem. Majonez odstaw na 2-3h do lodówki.
Składniki:
4 żółtka
200-250 ml oleju rzepakowego Oleofarm
sok z cytryny
sól, pieprz i cukier do smaku
Przygotowanie:
Jajka umyj i sparz, żółtka oddziel od białek.Utrzyj je w dużej misce. Do ubitych żółtek powoli dolewaj olej i mieszaj do uzyskania pożądanej konsystencji. Na koniec przypraw według uznania sokiem z cytryny, solą, pieprzem i cukrem. Majonez odstaw na 2-3h do lodówki.
napisał/a:
vitani900
2015-02-06 18:20
Ja zastępuję często majonez jogurtem, ale wtedy dodaję też coś na wzmocnienie smaku, np czosnek albo przyprawę czosnkową
napisał/a:
zimorrodek
2015-02-26 12:52
Jak każda z nas wie majonez jest tuszący i posiada wiele kalorii , które są szkodliwe dla osób , które pragną schudnąć . Ostatnio przeglądałam zeszyt mojej mamy , która zbierała różne przepisy , Chciałam poszukać jakieś sałatki a tu proszę do każdej sałatki trzeba dodać majonez . Myślę sobie ze mogę ten przepis trochę zmodyfikować zamiast majonezu dam kremowy jogurt naturalny , przyprawy do smaku pieprz i odrobinkę soli i myślałam nad natką pietruszki . Co wy o tym sądzicie .
napisał/a:
smerfetkaaa8
2015-07-10 12:42
Są takie potrawy, jak pasta z jajek, że mimo wszystko wolę jednak dać do nich majonez. Ale w sosach zazwyczaj zastępuje go jogurtem naturalnym.
napisał/a:
mallvinka
2015-07-17 12:17
Ja robię tak samo :)
napisał/a:
mikmikmm_27
2016-01-12 11:09
Ja staram się jak najczęściej zastępować majonez jogurtem i muszę przyznać że smak jest wyborny. Polecam szczególnie jogurt naturalny mlekovity który używam przeważnie.
napisał/a:
felixxxa
2016-01-19 14:52
To zależy, do sałatki warzywnej jogurt wogóle nie pasuje, nie wyobrażam sobie tego smaku. Ale do lekkich sałatek jak najbardziej, a smak mozna podkręcić musztardą lub pastą curry.
napisał/a:
smerfetkaaa8
2016-02-03 13:19
Ja zazwyczaj robię sosy na bazie jogurtu, a nie majonezu. Moim zdaniem nie ma jakiejś większej różnicy w smaku, a jest bardziej dietetycznie.
napisał/a:
iamklaudka
2016-02-03 13:46
A ja wolę majonez. Nie przejmuję się aż tak kaloriami.