Makarony...pycha:)

napisał/a: warzywnik 2014-08-29 12:04
..a ja namawiam na makaron z bakłażanem w salsie z pomidorków. Pychota. Przepis na moim blogu. Polecam bo fajny i szybki przepis:)
http://www.slaskiwarzywnik.blogspot.com
doris1988
napisał/a: doris1988 2014-09-07 23:26
Uwielbiam makaron w każdej postaci. Dziewczyny, takie pyszności opisujecie aż ślinka cieknie :)

Jeśli lubicie makarony, ale nie chciałoby Wam się gotować (tak jak często mnie się to zdarza), to coraz więcej restauracji oferuję opcję dowozu. Można nawet sobie z pracy zamówić przez Internet (co by nie denerwować szefa tym, że się gdzieś dzwoni :).

Ja ostatnio korzystam z tego serwisu Foodpanda (ale są też inne np. PizzaPortal). I co prawda nie mam takich super przepisów na makaron (robię zazwyczaj jakiś prościutki), to chociaż podzielę się z Wami tym, co znalazłam.
Na www.couporando.pl jest kupon rabatowy właśnie do Foodpanda aż na 11 zł! Więc można sobie na imprezkę zamówić taniej :))
napisał/a: marlenan21 2015-01-07 09:05
Składniki

opakowanie makaronu so spagetti nie tandety bo będzie twardy !
mięsko mielone powinno być wiep-woł. ale ja polecam z indyka
pomidorki w puszce bez skóry
2 cebule by było przyczym popłakać
2 ząbki czosnku
oliwa z olivek ale olej też może być
bazylia , oregano ,rozmaryn
pieprz i sól
opcjonalnie wino czerwone wytrawne
koncentrat pomidorowy i tu proszę kupić lepszy jest bogatszy smakowo
ser parmezan ale może być również inny jak ktoś niema

Etapy przygotowania

1

Zaczynamy od smażenia cebuli drobniutko posiekanej pod koniec smażenia dodajemy czosnek także posiekany drobno , gotowe leci do gara w jakim zrobimy sos
2

następnie smażymy mięso i tutaj proszę uważać należy je drobno rozgniatać widelcem przez cały czas smażenia tak aby nie było grud mięsnych i również przekładamy do naczynia z cebulą i czosnkiem. Następnie zaczynamy dusić to wszystko z dodatkiem ziół tu dodajemy wedle uznania chodzi o smak ale uwaga co za dużo to niezdrowo więc porcjować umiarkowanie ;-0
3

następnie pomidory wraz z sosem i koncentraten rozdrabniamy można w mikserze i dodajemy do naszego sosu i tak wszystko razem dusimy około 25 minut sos powinien być gesty jak jest za gęsty podlewamy winem lub bulionem albo poprostu wodą i dusimy jeszcze 10 minutek.
4

a w między czasie gotujemy makaron wedle przepisu z opakowania i dodajemy troszkę oleju do wody to nam się makaron nie poskleja./
5

a teraz tak gotowe danie nakładamy na większy talerz może być większy niż standardowy to lepiej się prezentuje oraz łatwiej spożywa makaron , na makaron sos z mięsem dekorujemy to kilkoma listkami bazylii i posypujemy tartym serem , jeśli nie macie świeżych ziół to posypcie delikatnie suszonym oregano.

teraz już tylko świeca lampki z winem i kolacja romantyczna gotowa dla partnera lub partnerki przepis na partnerkę podam kiedy indziej
smacznego


Chcesz pomalować mieszkanie barwami wiosny? Poradź się na http://www.jowitakonieczny.e-blogi.pl/komentarze,217841.html. Obejrzyj projekty na każdą porę roku.
madzixx
napisał/a: madzixx 2015-01-29 16:25
Również jestem makaronożercą :P jem go chyba z 5 x w tyg! uwielbiam ze szpinakiem i lososiem albo tradycyjne bolognese, mój hicior to też tzw. „ruskie cannelloni” albo „hiszpańska carbonara” :) mam zresztą cały zeszyt przepisów. I na ile uwieeelbiam pichcić to czasem tez testuje makaronowe sosy gotowe. Plusik dla sosu słodko-kwaśnego Międzychód - niektóre kwaśne czuć octem czy czyms podobny a tu tak wszytko łagodnie się łaczy – awaryjnie gdy nie ma czasu może być.
Hmmm a tak w ogóle zastanawiam się ost. nad jakimś makaronowym rekoredem, może być coś dla makaroniarzy zorganizować ;)
napisał/a: arturo900 2015-01-31 21:45
Makaron z bazyliowym pesto z orzechami nerkowca
Co kupić
makaron typu penne rigate Combino: 300 g
orzechy nerkowca Alesto: 40 g
świeża bazylia: 2 szklanki
oliwa Primadonna: 3,5 łyżki
czosnek: 1 ząbek
sól Castello: do smaku
pieprz Mikado: szczypta
Grana Padano: 90 g

Jak zrobić
poziom: łatwy porcji: 4 czas: 25min
Przygotowanie
Gotujemy makaron al dente w lekko osolonej wodzie. Następnie odcedzamy, zachowując 1/2 szklanki wody.
Do wysokiego naczynia wkładamy bazylię oraz orzechy nerkowca, odkładając niewielką ilość orzechów do dekoracji i 2-3 listki bazylii. Dodajemy starty parmezan lub ser typu pecorino, oliwę z oliwek, świeżo zmielony czarny pieprz, szczyptę soli do smaku oraz czosnek. Wszystkie składniki dokładnie miksujemy blenderem. Dodajemy 1/2 szklanki wcześniej zachowanej wody z makaronu, aby otrzymać odpowiednio gęste pesto.
Jak podawać
Odcedzony makaron mieszamy z pesto, przekładamy do głębokich talerzy, dekorujemy orzeszkami oraz listkami bazylii.
Uwaga: Pesto można również używać do smarowania grzanek. W słoiczku, zalane z wierzchu oliwą, można przechowywać w lodówce mniej więcej do tygodnia.
napisał/a: arturo900 2015-01-31 21:46
Oryginalne Pancakes amerykańskie Δ



Pancakesy amerykańskie smakują i wyglądają jak oryginalne, podawane w IHOP w Stanach Zjednoczonych (International House of PANCAKES).

Amerykańskie IHOP Basic Pancakes:
ok 8 - 10 szt
Składniki:
1 i 1/4 szklanki mąki
1 jajko
1 i 1/4 szklanki maślanki
1/4 szklanki cukru pudru
1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżeczka sody
1/4 szklanki oliwy
szczypta soli
W blenderze miksuję wszystkie składniki na gładką masę o konsystencji gęstej śmietany. Rozgrzewam patelnię i na średnim ogniu smażę pancakes z dwóch stron. Podaję z syropem klonowym, masłem lub cukrem.
napisał/a: arturo900 2015-02-09 19:02
Składniki

400 g makaronu penne
1 brokuł
1 cukinia
3 łyżki oliwy
2 ząbki czosnku
200 ml 12% śmietany
200 g sera typu roquefort
1/2 łyżeczki startej gałki muszkatołowej
sól, pieprz



Sposób przygotowania

Gotujemy makaron al dente zgodnie z opisem na opakowaniu. W tym czasie wrzucamy do gotującej się wody brokuła podzielonego na małe różyczki (bez twardych łodyg) i cukinię pokrojoną w półplasterki. Blanszujemy 3-4 min, tak aby warzywa pozostały chrupkie. Na patelni rozgrzewamy oliwę, wrzucamy przeciśnięty przez praskę czosnek i podsmażamy 2 min. Zmniejszamy ogień, wlewamy śmietanę, wrzucamy pokruszone kawałki sera i gotujemy, cały czas mieszając, aż ser się rozpuści.
Sos doprawiamy gałką, solą i pieprzem. Dodajemy odcedzone warzywa i makaron. Podajemy od razu albo wkładamy do plastikowego pudełka i wrzucamy do kosza piknikowego (makaron świetnie smakuje na zimno).
napisał/a: albert7000 2015-02-10 16:40
Składniki:
makaron spaghetti 1 op.
6 dojrzałych pomidorów
3 ząbki czosnku
sól czosnkowa
1 cebula
słoiczek oliwek zielonych bez pestek
oliwa z oliwek
zioła prowansalskie
pieprz kajeński
400g mięsa mielonego mieszanego
tarty parmezan Sposób przygotowania:
Makaron ugotować w lekko osolonej wodzie, odcedzić, przelać zimną wodą i ostawić do ocieknięcia.
Na rozgrzaną patelnię nalać 2-3 łyzki oliwy z oliwek, na tym usmażyć mięso z dodatkiem ziół i soli czosnkowej oraz z pokrojoną w kosteczkę cebula (dla amatorów cebuli polecam użyc więcej - okolo 3-4 cebul, pokrojonych w półksiężyce). Pomidory sparzyć wrzątkiem, obrać ze skórki. Pokroić w kostkę i dodać do usmażonego mięsa z cebulą. Czosnek przecisnąc przez praskę, również dodać. Całość dusić pod przykrywką ,aż pomidory się rozpadną. Oliwki pokroić w plasterki i dodać do sosu, który należy dusić aż woda z pomidorow wyparuje i sos zgęstnieje. Makaron polewać sosem i podawać na ciepło. Na wierzch posypać startym parmezanem (moze być jakikolwiek ser zółty).
Smacznego
napisał/a: d00nia 2015-02-19 13:54
Makaron domowy


Przesiać mąkę, wbić jajka, dodać sól, wodę i zagnieść twarde ciasto. Wywałkować bardzo cienko i zostawić do przeschnięcia.

Posypać mąką, zwinąć w rulon, przesunąć do brzegu stolnicy.

Kroić ostrym nożem wąskie paski i rozrzucić na stolnicy. Zagotować wodę w dużym, płaskim rondlu, osolić, wrzucić makaron, zamieszać i przykryć. Ugotować, odcedzić, a następnie przelać letnią wodą. Po odsączeniu wyłożyć na półmisek.

Makaron można też przechowywać w zamkniętym pojemniku w suchym i chłodnym miejscu.
malvvina
napisał/a: malvvina 2015-04-10 11:32
chyba aż za bardzo kocham makaron, ale cóż jest to produkt z dużym potencjałem wariacji kulinarnych.
napisał/a: nastazja135 2015-04-23 10:42
lasagne + szpinka + wloskie orzechy =
napisał/a: kulinarny90 2015-04-27 12:38
Widzę, że znalazłem tak samo jak ja zakręcone duszyczki duszyczki na punkcie włoskiego jedzenia :D Dzisiaj na obiad lasagne, ale z rana przed pracą zaserwowałem sobie pizzę z [url]www.pizzataxi.pl[/url] ! Kaloryczne, ale jakie pyszne!