Makowo

napisał/a: lexieloop 2012-12-17 11:54
Już niedługo święta, czas pieczenia i makowców:)
Robicie tradycyjne makowce, czy staracie się być oryginalne?
Jakieś sprawdzone przepisy?

Ja sobie ostatnio poeksperymentowałam z babeczkami z makiem.
Piekłam razem z panią Tereską (dosłownie, oglądałam fotorelację i tym sposobem nic nie zepsułam:D )

Przepis:
Składniki:
Ciasto:
225 g mąki tortowej
150 g masła
120 g cukru
1 jajko
30 g zmielonych migdałów najlepiej ze skórką
Szczypta soli

Masa makowa:
½ puszki Masy makowej domowej Dr. Oetkera
2 jajka
50 g drobno posiekanych orzechów włoskich
50 g rodzynek
2 łyżki likieru kawowego (niekoniecznie)

Do miski wkładam pokrojone w kostkę masło, sól, mąkę, cukier, zmielone migdały oraz jajko. Zagniatam ciasto po czym zawijam je w folię spożywczą i odstawiam do schłodzenia na 30 minut do lodówki.

Do masy makowej dodaję jajka, orzechy, rodzynki, likier i mieszam wszystko mikserem.

Foremki metalowe o średnicy 6,5 cm smaruję cienko masłem i wyklejam ciastem. Starannie dociskając ciasto w foremkach nakładam do środka po łyżce masy makowej. Ustawiam foremki na blasze z wyposażenia piekarnika i piekę około 30 minut w temperaturze 190 C na złoty kolor. Babeczki delikatnie wyjmuję z foremek, gdy są jeszcze ciepłe (odwracam je do góry dnem i delikatnie ściskam foremkę palcami).

Wystudzone babeczki dekoruję lukrem zrobionym z ½ szklanki cukru pudru roztartego z 2 łyżkami wody. Żeby babeczki były jeszcze słodsze i jeszcze piękniejsze na wierzch nakładam po czekoladowej gwiazdce

Dla chętnych fotorelacja


Pyszności:)