Mazurki

napisał/a: nella2 2008-03-11 18:15
idzie wielkanoc, macie przepisy na mazurki? ja znam jeden:
Składniki:
- 25 dag mąki
- 15 dag masła
- 1 jajko
- sól
- 2 łyżki śmietany
- 4 łyżki kwaskowej marmolady
- biała polewa czekoladowa
- po pół opakowania czerwonej i pomarańczowej galaretki

Każdą galaretkę rozpuścić w szklance gorącej wody. Wylać cienką warstwę do prostotkątnej formy, zastudzić. Masło posiekać z mąką. Dodać jajko, sól i śmietanę. Zarobić kruche ciasto. Uformować kulę, zawinąć w folię, schłodzić. Ciasto rozwałkować na grubość do 1 cm. Wyłożyć nim dno i boki prostokątnej formy. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 200ºC, upiec na rumiano. Ciepły kruchy spód posmarować marmoladą, ostudzić. Polać rozpuszczoną polewą, zastudzić. Z galaretki powykrawać kwiatki, ozdobić nimi mazurek.

KTOŚ MA SWÓJ ULUBIONY PRZEPIS?
napisał/a: dudek2 2008-03-16 21:01
Jako masę na upieczone już ciasto można wyłożyc masę bananową (zmiksowane na papkę banany zmieszane z namoczonymi dzień wcześniej w wódce lub rumie rodzynkami). Bardzo dobre, ale szybko czernieje (urok bananów :)
napisał/a: floressa 2008-03-19 09:05
Ja dotychczas robilam tradycyjne mazurki, na spod dawalam polewe z czekolady i dekorowalam migdalami, posypka, bakaliami etc. Albo robilam kratke z bialej i czarnej czekolady.
W tym roku sie za to skusze na mazurek z marmolada!!
Taki: http://www.mojeciasto.pl/wiosna/wielkanoc/mazurek_z_powidlami
Wyglada po prostu slicznie, prawda? :)
napisał/a: dudek2 2008-03-21 08:24
Upieczonego mazurka można posmarować serkiem homogenizowanym np. waniliowym lub brzoskwiniowym i na to ułożyć bakalie. Nie jest to pracochłonne, a dobrze smakuje i ładnie wygląda - moja mama takiego robi!!!