miłośnicy tortów

cohenna
napisał/a: cohenna 2010-06-02 16:08
Nie kuszę :) Namawiam :)
bajaderka
napisał/a: bajaderka 2010-07-14 12:07
torty to ja baaardzo lubię jeść:D
często też robię i wychodzą mi całkiem ładne ale przede wszystkim są naprawdę smaczne
mój podstawowy przepis na tort to biszkopt który kroję na trzy lub cztery blaty i kremy do tortów dok. oetkera, każdy tort jest inny gdyż lubię wariacje ze smakami kremów i przystrojeniem :)
a w takie upały jak teraz robię torty z masą śmietanową zamiast kremu, jest lżejsza ;)
napisał/a: takaja9 2010-07-14 12:37
Majorka22 napisal(a):Witam,założyłam ten wątek ponieważ uwielbiam robić torty to moja pasja i chciałabym poznać inne kobiety co mają podobne zainteresowania może inne pomysły :) czekam :)




a ja uwielbiam je jeść:) szczególnie biszkoptowy ze śmietaną i owocami mniam

sama nie potrafię robić:(
cohenna
napisał/a: cohenna 2010-07-14 13:37
takaja9 napisal(a):a ja uwielbiam je jeść:) szczególnie biszkoptowy ze śmietaną i owocami mniam

sama nie potrafię robić:(


Warto spróbować :) to nic trudnego :D
napisał/a: 29leneczka 2010-12-10 13:11
dziewczyny podajcie mi jakiś przepis na tort na pierwsze urodziny mojej córeczki.Zdecydowałam się sama zrobić tort,ale nie mam pomysłu na krem a chciałabym aby i ona mogła troszkę zasmakować.Prosze podajcie mi jaki wy zrobiłyście.pozdr.
cohenna
napisał/a: cohenna 2010-12-10 15:20
To zależy co twoje dziecko już je i jak ma urozmaiconą dietę.
Jednak we wszystkim umiar wskazany
Ale może coś takiego?


Biszkopt z 6 jaj (jasny lub ciemny).

Na masę bananową:
1 kg bananów
250g masła lub margaryny
1/2 szklanki cukru pudru
cytryna

Na masę z bitej śmietany:
750 ml śmietany kremówki (30%)
1/2 szklanki cukru pudru
3 śmietan fixy
cukier waniliowy

Gotowa polewa czekoladowa

Upiec biszkopt. Wystudzić i przekroić na dwa placki. Blaszka 25x40.
Zmiksować banany na jednolitą masę (najlepiej blenderem).
Do masy dodać trochę soku z cytryny co ma zapobiec ciemnieniu bananów.
Masło utrzeć z cukrem pudrem. Dodawać po łyżce masę bananową.
Śmietanę kremówkę ubić z cukrem pudrem i cukrem waniliowym. Dodać śmietan fixy.

Kolejność warstw: biszkopt - masa bananowa - bita śmietana - biszkopt - bita śmietana(cienka warstwa) - polewa czekoladowa .
cohenna
napisał/a: cohenna 2010-12-10 15:23
Składniki
Biszkopt z 6 jajek

6 jajek
0,5 szklanki
mąki pszennej
0,5 szklanki mąki ziemniaczanej
1 szklanka cukru
1 łyżeczka
proszku do pieczenia
1 łyżka octu
2 łyżki kakao


Masa

2 kostki margaryny
4 łyżki cukru
1 litr mleka
4 łyżki mąki pszennej
4 łyżki mąki ziemniaczanej
6 dużych bananów
4 jabłka


Dodatkowo :

2 galaretki
banany na wierzch ciasta
sok cytrynowy (cytrynka)




Wykonanie biszkoptu.

Zółtka utrzeć z cukrem do białości. Mąki wymieszać razem z proszkiem do pieczenia i dodawać po jednej łyżce do masy jajecznej. Wymieszać dodać łyżkę octu i kakao. Ubić na sztywno białka i bardzo wolno wymieszać.
Piec ok 30 min w 180 c

Wykonanie masy.

Gotujemy
budyń z litra mleka odlać pół garnuszka wsypać mąki i cukier wymieszać.
Wlać na gotujące się mleko. Gdy budyń ostygnie dodać utartą margarynę.
Do całej masy dodać zmiksowane banany oraz jabłka starte na grubych oczkach.


Na biszkopcie (można ponczować wodą z kwaskiem cyutynowym i cukrem lub z sokiem cytrynowym) wyłożyć masę poukładać pocięte w plasterki banany każdy zamoczony w soku cytrynowym żeby nie zczerniały (można wlać do miseczki sok i zamoczyć wszystkie pocięte krążki banana), a na koniec zalać to tężejącą galaretką.
cohenna
napisał/a: cohenna 2010-12-10 15:25
Biszkopt:
4 jaja
1 szkl cukru
0,5 szkl mąki tortowej
0,5 szkl mąki ziemniaczanej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
Masa:
2 serki homogenizowane
3 łyżki śmietany
1 cukier waniliowy
2 łyżki cukru pudru
3 łyżeczki żelatyny
0,5 kostki masła
1 cytryna
2 banany
ewentualnie ziarna sezamu


Białka ubić pod koniec dodając cukier.Ciągle ubijajac dodajemy po jednym żółtku i ubić na puszystą masę.Mąki wymieszać z proszkiem do pieczenia-dodać do masy jajecznej delikatnie mieszając łyżką.Wyłożyć do wysmarowanej i posypanej bułką tartą tortownicy, piec około 30 min w temp.180 st.C
Żelatynę namoczyć w niewielkiej ilości zimnej wody.Masło utrzeć z pudrem i wanilią.Dodać serki,śmietanę,rozgniecionego 1 banana,starta skórkę z cytryny i część soku z cytryny.Żelatynę rozpuścić podgrzewając,wystudzić i pomału wlewać do masy-całość z miksować.
Biszkopt przeciąć na pół,wyłożyć niecałe pół masy,przykryć drugim krążkiem i wylać resztę masy aby spływała po bokach.Boki obsypać sezamem.Drugiego banana obrać pokroić w cienki plastry,namoczyć w soku z cytryny i udekorować wierzch ciasta-wstawić w zimne miejsce na około 2 godz.
Lara5
napisał/a: Lara5 2011-08-09 10:25
Cohenna przejrzałam twoje stronki Rewelacja masz niezwykłe zdolności Gratuluję talentu :)
A z przepisów też na pewno skorzystam Przy najbliższej okazji muszę wypróbować tą masę bananową aż mnie kusi...
cohenna
napisał/a: cohenna 2011-08-09 10:46
życzę smacznego :)
napisał/a: emila3000 2011-08-11 11:01
ja tez miłośniczka tortów :D
w lodowce ostatnie okruszki tortu tiramisu zostały :D

nie lubie tych smetanowych o ktorych pisalyscie - dzem + smietana + brzoskwinie, bleh
moja szwagierka robi takie - zawsze takie same, nawet latem kiedy jest masa świeżych owoców
tirlitirli
napisał/a: tirlitirli 2011-08-12 12:47
Mmmm tort tiramisu brzmi smacznie. Masz przepis na niego? :)