Moja ulubiona zupa.

napisał/a: milena70 2009-09-23 12:22
Ja bardzo lubie zupy tzw.smieciówki. Wszystko co mam z warzyw wrzucam do parowara i zalewam bulionem. Szybko i według mnie smacznie.
napisał/a: MonikaDaria 2009-09-23 12:30
Karolinka_U napisal(a):Moniś, masz przepis na kapuśniak


Ja robię z tego co popadnie ;) Ale mniej więcej tak:

Kapucha kiszona + biała lub sama kiszona na wywar, mięsko i włoszczyzna z wywaru pokrojone do środka, dużo koperku, pomidorki bez skórki pokrojone w kawałeczki, ziele, listek, pieprz i trochę cukru dla złamania kwasowości :) Wsio :)

Ziemniaczki można w kostkę do środka, ale ja wolę duszone obok ze skwareczkami :)
napisał/a: Misiaq 2009-09-23 17:25
Ma ktoś sprawdzony przepis na gulaszową????

Edytka odnośnie rosołu to tak jak pisała Moniś jak gotujesz na dużym ogniu to może się białko z mięsa za szybko ścinać i dlatego rosół mętnieje, po za tym te udka ze "sztucznych" kur chyba nigdy nie dadzą smaku i klarowności takiego prawdziwego rosołu z kurki, która sobie wcześniej dzióbała ziarenka na słoneczku
napisał/a: kasia_b 2009-09-23 17:41
Edytka, Moniś, ma racje - ja gotuje rosół przynajmniej z 1,5 - nawet na "szmatławcach" czyli korpusach - z których zawsze zdejmuje skórę - eh takie dietetyczne dziwadło ze mnie a najlepszy rosół wychodzi na kurze - ja kupuje niestety mrożone kury rosołowe -są małe takie max 1,2 kg ja je zwę - "przepiórki" plus kawałek szpondru wołowego dorzucam do nich i oczywiście wszelki warzywa plus opalona cebulka koniecznie no i taki rosołek o nawet 3 godz się gotuje na najmniejszym palniku na najmniejszym ogniu jaki możliwy

misaq ja nie mam - ale tez się podłącze pod Twoja prośba ja to tylko mam przepis na zupę kalifornijską - koleżanki z pracy robią podobno pycha - ja jeszcze nie robiłam
napisał/a: Misiaq 2009-09-23 17:45
kasia_a napisal(a):zupę kalifornijską
Brzmi ciekawie. Możesz wrzucić przepis
napisał/a: MonikaDaria 2009-09-23 17:55
Gulaszowa i węgierska to w zasadzie to samo ;)


Ja mam taki przepis:



60 dag wieprzowiny (od łopatki)

3 łyżki oliwy z oliwek

3 duże cebule,

5 średnich ziemniaków,

łyżeczka słodkiej czerwonej papryki,

1 marchew, 1 pietruszka, 1 czerwona papryka,

3 łyżeczki koncentratu pomidorowego,

sól, pieprz, ostra mielona papryka

fasolka szparagowa mrożona



Mięso pokroić w drobną kostkę, szybko przysmażyć na silnym ogniu na rozgrzanej oliwie na patelni, dodać łyżeczkę papryki słodkiej. Wsypać posiekaną drobno cebulę, postawić na bardzo małym ogniu. smażyć ok. 15 min. Wsypać drobno pokrojony strąk papryki. Po kilku minutach wszystko przełożyć do garnka, dodać pietruszkę i marchewkę w cienkich plasterkach, lekko posolić . Dodać koncentrat pomidorowy. Wlać wrzątku tyle, żeby poziom płynu był na pół dłoni powyżej zawartości. Zagotować, wsypać ziemniaki pokrojone w drobną kostkę. Gotować do miękkości ziemniaków. W oddzielnym garnku ugotować na pól miękko fasolkę odsączyć i dodać, gdy ziemniaki będą już miękkie. Doprawić pieprzem i ostrą papryką. Posypać świeżą natką.
napisał/a: Misiaq 2009-09-23 18:20
Moniś, dzięki. Na pewno wypróbuję. Tylko bez koncentratu, bo go nie lubię. Najwyżej kolor będzie mało wyraźny
napisał/a: kasia_b 2009-09-23 18:53
misiaq, to zamiast koncentratu dodaj pomidora dużego surowego - pewnie wyjdzie podobny smak
kalifornijska podam na dniach - muszę upewnić się z przepisem
napisał/a: Misiaq 2009-09-23 19:10
kasia_a napisal(a):kalifornijska podam na dniach
OK
kasia_a napisal(a):misiaq, to zamiast koncentratu dodaj pomidora dużego surowego
Zamiast koncentratu dodaje pomidory z puszki
napisał/a: szprycha1 2009-09-23 19:42
a ja uwielbiam barszcz bialy a w nim kielbaska cebulka ziemniaczki marchewka pare plasterow pora oraz pietruszka mniam a oprocz tego ogorka, pomidorowa i rosol :)
napisał/a: Edytka 2009-09-24 12:20
A ja narobiłam sobie wczoraj na ta grochówke ala moja babcia No i musiałam ugotować. Dam Wam przepis bo zupka naprawdę dobra i tania. Mj mąz który z zup jada tylko rosół nawet spróbował i powiedział, że dobra.

Grochówka z zielonego groszku
Kość wędzona
Boczek wędzony (taki pasek)
Puszka zielonego groszku
marchewka
4 ziemniaki
jajko
mąka

Na kości ugotować wywar, dodać pokrojony w kostkę boczek, do tego pokrojone w kostkę ziemniaki i marchewkę. Jak się podgotuje wlać całą zawartość z puszki groszku i nadal gotować. Z jajka i mąki zrobić ciasto i uformować wałek, zetrzeć na tarce ciasto do zupy i znów podgotować. Dla mnie pycha.
napisał/a: gwiezdna 2009-09-24 14:25
Smacznie to brzmi, jeszcze takiej grochówki nie jadłam, ale mam ochotę wypróbować, bo przepis bardzo prosty i chyba bardzo szybko się tę zupke robi.