Moja ulubiona zupa.

napisał/a: MonikaDaria 2009-09-24 15:00
No bardzo bardzo ciekawa może być ta grochówka z:


napisał/a: Monini 2009-10-06 13:12
Grzybowa na prośbę Edytki

Tym razem ugotowałam na wołowince... tylko to był kawałek nogi wołowej z kością, bo u nas jako mięso na zupę sprzedają śmieci, które nie chcą zmięknąc...

300 g wołowiny
włoszczyzna
prawdziwki suszone ok. 70 g
podgrzybki świeże, około 20 małych (ale co do tego to zależy jakie były zbiory w lesie można też same suszone)
Smietana 30 proc.
Mąka
Kostka rosołowa wołowa
sól, pieprz, wegeta

Mięsko umyć, zalać gorącą wodą (ja tak przynajmniej z braku czasu robię) jak się zagotuje, zdjąć ściete białko, wrzucić kostkę rosołową i włoszczyznę, gotować do miękkości mięsa, wyjąć włoszczyznę, mięsko pokroić w kostkę i wrzucić grzyby suszone.
Po ok. 30 min. wrzucić pokrojone w cienkie paski grzyby świeże, pogotować do ich miękkości.
Śmietanę wymieszać z mąką (nie podam ile mąki bo robię na oko) tak, żeby nie było żadnych grudek i wlać do zupy, zagotować, żeby zgęstniała. Doprawić do smaku.
Osobno ugotować ziemniaki, dać je na talerz i zalać zupą.
Smacznego
napisał/a: Edytka 2009-10-06 13:27
Monini, dziękuję tylko ja zamiast ziemniaczków zaeksperymentuje z makaronem :) Jadłam taką kiedyś na wakacjach w pensjonacie grzybową z makaronem i strasznie mi smakowała :)
napisał/a: Monini 2009-10-06 13:37
Edytka, nie ma za co myślę, że z makaronem będzie równie dobra. Robiłam ją też bez mięsa tylko na samej kostce, była też dobra

Aha co do rosołu to może też mętnieć od dodania zbyt wcześnie soli
napisał/a: agrafka2 2009-10-14 15:41
ja proponuje krem szpinakowy. 2 szklanki bulionu zagotowujemy. na patelni dusimy szpinak razem z jednym ząbkiem czosnku. po chwili gdy juz uzyskamy konsystencje masy przyprawiamy i miksujemy. dolewamy 3/4 szklanki smietany do zup oraz wlewamy do gotującego sie bulionu. to dodatkowo posypujemy startym serem żółtym oraz juz na talerzu wsypujemy małe grzanki (chleb w kostke podsmażony na masle do momentu zarumienienia i sczerstwienia) smacznego
Rybeczka26
napisał/a: Rybeczka26 2010-03-03 10:18
a zna ktoś przepis na krem marchwiowy?
napisał/a: ~gość 2010-04-12 13:36
trzeba troche odswiezyc ten temat.. :) ja uwielbiam zupe fasolowa i fasolke po bretonsku z mieskiem .. ale pojecia nie mam jak to zrobic... :( moze ktos pomoze? :)
prosze o w miare prosty przepis bo jesli chodzi o zupki to jestem laikiem... jedynie umiem biały barszcz z jajeczkiem i na kiełbasce..ale to z torebki :P
napisał/a: ~gość 2010-04-16 19:03
moja ulubiona zupa?
babcina pomidorówka
napisał/a: białadama 2010-04-16 21:12
Rosół i jeszcze raz rosół.Uwielbiam.
napisał/a: ~gość 2010-04-16 22:13
1. pomidorówka koniecznie z lubczykiem, taka babcina
2. koperkowa
3. wiosenna kalafiorowa
4. żurek (ale tylko mój)
5. rosół tez lubię, ale mój mąż uważa że to przecież półprodukt i nie ma sie czym zachwycać
6. brokułowa z grzankami
7. krupnik uwielbiam, chociaz kiedyś nienawidziłam
napisał/a: ~gość 2010-04-16 22:33
zadzwoniłam do mamy i wiem jak zrobic fasolowa:
namoczyc na noc fasolę.. (pół opakowania ponoć wystarczy na duuużą ilość zupki)
Nastepnego dnia wrzucic do garnka i gotowac np. z przygotowanym wcześniej udkiem (lub jakaś kością, lub kiełbaską - kiełbaskę też dodawać pod koniec z przyprawami) az do momentu w którym zrobi się miękka, ugotowane mięsko w międzyczasie oddzielić od kości.. i zacząć dodawać przyprawy.. listek laurowy, pieprz ziołowy (mama mówiła ze koniecznie z Prymatu) i bezwarunkowo majeranek, bo to on nadaje aromat.. i na sam koniec zrobić zasmażkę (łyżka mąki & łyżka smalcu, rozgrzać na patelni, dobrze wymieszać, żeby się nie zrobiły kluski..)
i powinno być b.dobre.. ciekawe czy mi się uda :P
napisał/a: ~gość 2010-04-16 22:53
Moja ulubiona od zawsze to pomidorówka z lanymi kluskami, pychotka!