Myslal indyk o niedzieli ... ;)
napisał/a:
saxony
2009-12-22 01:06
W Swieta planuje upiec indyka ...
Lezy sobie teraz w zamrazalniku, ale niedlugo trzeba go bedzie wyjac, rozmrozic, zamarynowac i upiec ;)
I tu zaczynaja sie schody; nigdy nie pieklam indyka, a chcialabym by byl idealny ;) Wiem, ze taki na pewno za pierwszym razem mi sie wyjdzie, ale sprobowac mozna ;)
Czy ktos z was zna jakies sprawdzone przepisy i porady co do pieczenia :) ?
Poczytalam troche w internecie na ten temat, ale ja wolalbym juz sprawdzone metody :)
No i z czym najlepiej podawac indyka? Lubimy ziemniaki, ale w swieta chcialabym cos innego badz ziemniaki w innej postaci niz tluczone ;)
Za wszelkie pomysly, rady i sugestie bede niezmiernie wdzieczna
Lezy sobie teraz w zamrazalniku, ale niedlugo trzeba go bedzie wyjac, rozmrozic, zamarynowac i upiec ;)
I tu zaczynaja sie schody; nigdy nie pieklam indyka, a chcialabym by byl idealny ;) Wiem, ze taki na pewno za pierwszym razem mi sie wyjdzie, ale sprobowac mozna ;)
Czy ktos z was zna jakies sprawdzone przepisy i porady co do pieczenia :) ?
Poczytalam troche w internecie na ten temat, ale ja wolalbym juz sprawdzone metody :)
No i z czym najlepiej podawac indyka? Lubimy ziemniaki, ale w swieta chcialabym cos innego badz ziemniaki w innej postaci niz tluczone ;)
Za wszelkie pomysly, rady i sugestie bede niezmiernie wdzieczna
napisał/a:
Karolinka_U
2009-12-22 11:18
Indyk pieczony nr 1
Sredniego indyka obmyj, obsypac przyprawami /pieprz/czerwona papryka w praszku, zielony koperek -drobno pokrojony najlepiej suszony albo pietruszka./ Tym wszystkim natrzec calego indyka z wierzchu i od srodka .
Rozprowadzic kosztke bulionu moze byc wolowa albo z drobiu,w 1/2 szklanki wody i prze wysmarowaniem indyka przyprawami polac go od /tylko/ srodka/wiecej soli nie potrzeba to co jest w bulionie wystarczy/
Dalej wypchac calego indyka jablkami./kwaskowe ze skorka-pokrojone na cwiartki/ spiac indyka wykalaczka , wlozyc do piekarnika w odpowiednim naczyniu /dno naczynia lekko posmarowac tluszczem/ po kazdej 1/2 godzinie wyciagnac i polac indyka na wierzchu 1/4 szklanki wina wytrawnego/na calego indyka powinno sie przygotowac okolo 1 szklanki wina /moze byc czerwone albo biale ,to zalezy tylko od gospodini/
Smacznego
Ja pieke sredniego indyka 5 kg -3 godz kazdy nastepny kg. dokladam 1/2 godz. Piekarnik na 180 st.C (350 st.F) Ale pierwsze pol godz. daje na 200 st.C (400 st.F). /ale to w mojm piecu ,ja mam na prad piekarnik -rada, kazda pani powinna znac swoj piec /
Indyk pieczony nr 2
http://simplecookingpleasures.blogspot.com/2009/05/nadziewany-indyk-pieczony-w-caosci.html
Sredniego indyka obmyj, obsypac przyprawami /pieprz/czerwona papryka w praszku, zielony koperek -drobno pokrojony najlepiej suszony albo pietruszka./ Tym wszystkim natrzec calego indyka z wierzchu i od srodka .
Rozprowadzic kosztke bulionu moze byc wolowa albo z drobiu,w 1/2 szklanki wody i prze wysmarowaniem indyka przyprawami polac go od /tylko/ srodka/wiecej soli nie potrzeba to co jest w bulionie wystarczy/
Dalej wypchac calego indyka jablkami./kwaskowe ze skorka-pokrojone na cwiartki/ spiac indyka wykalaczka , wlozyc do piekarnika w odpowiednim naczyniu /dno naczynia lekko posmarowac tluszczem/ po kazdej 1/2 godzinie wyciagnac i polac indyka na wierzchu 1/4 szklanki wina wytrawnego/na calego indyka powinno sie przygotowac okolo 1 szklanki wina /moze byc czerwone albo biale ,to zalezy tylko od gospodini/
Smacznego
Ja pieke sredniego indyka 5 kg -3 godz kazdy nastepny kg. dokladam 1/2 godz. Piekarnik na 180 st.C (350 st.F) Ale pierwsze pol godz. daje na 200 st.C (400 st.F). /ale to w mojm piecu ,ja mam na prad piekarnik -rada, kazda pani powinna znac swoj piec /
Indyk pieczony nr 2
http://simplecookingpleasures.blogspot.com/2009/05/nadziewany-indyk-pieczony-w-caosci.html
napisał/a:
saxony
2009-12-22 11:26
tez mam elektryczny, uff ;)
a ten indyk bardzo przesiaknie tymi jablkami i winem, bardzo to bedzie czuc w smaku ? Chociaz z wina i tak bede musiala zrezygnowac, bo Vicky tez bedzie z nami jadla
ten drugi przepis tez jakos nie bardzo jakos te owoce do mnie nie przemawiaja, nie wiem - moze dlatego, ze nigdy tak miesa nie robilam i obawiam sie, ze nie bedzie to cos, co nam zasmakuje
Karolinka_U, podziekowania dla znajomej i dla Ciebie
ogolna zasade pieczenia mam takze czesc za mna
napisał/a:
MonikaDaria
2009-12-22 11:35
Saxony ja indora piekę samego bez żądnych owoców i innych dodatków. Nacieram go solą, papryką słodką i odrobiną majeranku a potem piekę na chrupiąco i taki dla mnie jest naj ;) Jak chcesz jakieś owoce, to można dodać jabłka gruszki albo śliwki suszone ale obok indorka i wtedy tak podawać w jego sosiku z tymi owocami. A do tego to najlepiej ziemniaczki małe pieczone smakują i ładnie wyglądają ;)
napisał/a:
saxony
2009-12-22 12:01
oooo nieee ;) ja wlasnie nie chce zadnych owocow - jakos mi to nie pasuje ;)
Moniś, a ten sos, ktory sie robi podczas pieczenia doprawiasz jakos, zageszczasz? Czy polewasz tym, ktory jest :) ?
Mam jeszcze jedno pytanie, chyba najwazniejsze - jak dlugo sie indyk rozmraza ? I czy najlepiej rozmrazac tak, jak kuraka?
Rany, czemu ja sie na indyka zgodzilam
napisał/a:
MonikaDaria
2009-12-22 12:05
No dlatego ja nie dodaję, z owocami to kaczka może być a nie indyk. Zrób tak jak ci napisałam na pewno będzie pyszny ;)
Możesz go pod koniec pieczenia zlać do garnuszka i sobie doprawić albo zagęścić, ja tego nie robię bo do pieczonych ziemniaczków sos raczej mało potrzebny a do mięska wystarczy to co masz z pieczenia, taki naturalny ;)
Dłuugo, ale możesz go wrzucić do wody to szybciej pójdzie :P
Bo jest fajny?
Acha nie wiem czy lubicie, ale ja do indyka podaję żurawinę lub borówkę idealnie pasuje :D
A n przystawkę robię prawie zawsze czerwoną kapustkę słodko-kwaśną z rodzynkami ;)
napisał/a:
saxony
2009-12-22 12:09
wlasnie takie proste rozwiazanie by mi pasowalo najbardziej ;)
chociaz ... jakis dodatek by tez fajnie wygladal ;)
ok, to jak pieke 25-tego, to kiedy najlepiej go wyjac :P
jest ? Jestes pewna ?
wierz lub nie, ale A. dzis po pracy kupil zurawine to on moze bedzie mial, bo ja nie
jak sie ja podaje :) ?
oj, rodzynek nie lubie
napisał/a:
MonikaDaria
2009-12-22 12:16
To wyjmij 24 po południu spokojnie ci się przez wieczór i noc sam rozmrozi ;)
A rano upiecz bo samo pieczenie to te dobre ponad 3 godziny ;)
O A. pisałam że fajny :P Bo dla niego to pewnie robisz ;)
Ale taki dżemik upił? Ja normalnie podaję w miseczce i troszkę się na mięsko bierze, jak chrzan na wędlinkę np :P
Może być bez ;)
napisał/a:
saxony
2009-12-23 10:03
myslisz? Bo jednak indyk 'grubszy' niz kurak :P
hehe, no on fajny i fakt - dla niego bardziej niz dla siebie ;)
no, dzemik to juz wiem, jak podam
napisał/a:
MonikaDaria
2009-12-23 10:18
No to wyjmij teraz ;)
Ciesze się że wszystko już wiesz