nietypowy deser

napisał/a: final 2010-10-13 14:50
Czy znacie może przepisy na jakieś dobre desery, nie chodzi mi o szarlotkę, ale o coś wykwintnego - jakieś nietypowe ciastka, czy coś innego.Ewentualnie wrzućcie namiary gdzie można coś dobrego zjeść, jakieś miłe miejsca, mogą być również nietuzinkowe - dodam jeszcze tylko, ze w Krakowie.
napisał/a: Nneka 2010-10-19 15:07
Ja za bardzo deserów nie robię, raczej kupuję, albo jadam w restauracjach. W Krakowie w Krakowskim Przedmieściu (w Business Parku) można dostać najlepsza panna cottę jaką jadłam;) Na pewno nie jest kupna, mają tam świetnego kucharza.
napisał/a: okorock 2010-10-28 12:48
Jak dla mnie to w Sacndale Royal podają przepyszny creme brulee, chyba najlepszy jaki do tej pory jadłam. Doskonały smak, idealna skorupka a pod nią ten przepyszny kremik. Jeżeli ktoś lubi tego typu desery, to warto tam się udać.
napisał/a: skapolka 2011-02-22 19:30
Może:

CARPACCIO TRUSKAWKOWE NA SZPINAKU

Składniki:
• garść liści młodego szpinaku
• 7 truskawek pokrojonych w plasterki
• ½ pomarańczy pokrojonej w cząstki
• Sok z drugiej połówki pomarańczy
• 1 łyżeczka miodu
• 1 łyżeczka siemienia lnianego (opcjonalnie)
• 3 łyżeczki jogurtu naturalnego
• 1 łyżeczka brązowego cukru

Szpinak umyć, osuszyć i odciąć łodyżki. Ułożyć na półmisku i dodać owoce (truskawki i pomarańczę). Sok z pomarańczy wymieszać z miodem i polać sałatkę. Posypać siemieniem i cukrem. Na koniec dodać jogurt.

lub:

DESER JOGURTOWO – TWAROGOWY

Składniki:
• 2 galaretki truskawkowe (wiśniowe)
• 2 galaretki porzeczkowe (jagodowe)
• 2 serki wiejskie (ziarniste)
• 500 ml gęstego jogurtu z owocami leśnymi
• 500 ml gęstego jogurtu z truskawkami
• kilka łyżek mrożonych jagód (lub ze słoika)
• kilka łyżek suszonej żurawiny

1. Oba smaki galaretek wsypać osobno do miseczek (po dwie) i każdy smak zalać filiżanką wrzątku (ok.150 ml) - mieszać do rozpuszczenia. Do gorącej galaretki truskawkowej wsypać żurawinę, zamieszać i pozostawić do spęcznienia.
Do galaretki porzeczkowej dodać jagody mrożone. Wymieszać.
2. Jogurt truskawkowy połączyć z jednym serkiem wiejskim, a leśny z drugim serkiem.
3. Galaretkę porzeczkową połączyć z jogurtem leśnym i dokładnie wymieszać do połączenia - wylać do naczynia żaroodpornego lub innej foremki o odpowiedniej pojemności. Wstawić do lodówki do czasu aż stężeje.
4. Kiedy masa stężeje przygotować drugą warstwę w ten sam sposób i wylać ostrożnie jako drugą warstwę.
5. Schłodzić w lodówce przez kilka godzin, a najlepiej przez noc.

Smacznego!
judytka_z
napisał/a: judytka_z 2011-11-30 09:20
ja polecam na deser mrożony jogurt, taki np. jak oferuje Yogen Fruz. można też spróbować zrobić go w domu samemu, ale w sumie ja bardzo lubię do nich chodzić (Wola Park w Wawie) i wybierać sobie składniki, z których ma być zrobiony mój deser ;)
w sumie mrożone jogurty są w Stanach bardzo popularne, to u nas dopiero taka nowość, dlatego myślę, że póki co deser jest nietypowy :) polecam! zwłaszcza kobietom, które lubią słodycze a są wiecznie na diecie ;)
diuszessa
napisał/a: diuszessa 2012-01-01 18:12
całkiem nietypowy deser oferuje yogen fruz, można sobie na miejscu skomponować składniki wedle uznania. dominują owoce i jogurt mrożony jako baza i to w tym wszystkim jest najpyszniejsze. do tego dochodzą walory zdrowotne, z czym sam deser często się nie kojarzy:D
napisał/a: maritta 2012-01-04 11:54
Fajne przepisy są np. na blogu Moje wypieki, np. banalnie prosty tort bezowy, a robi wrażenie :)
napisał/a: trycja13 2012-06-14 14:05
na nietypowe? zalezy co dla kogo jest nietypowe, połączenia mogą być nietypowe ale przecież to, co tradycyjne smakuje najlepiej.
napisał/a: 0sweetness0 2012-09-06 20:20
Nietypowy deser to chyba taki ,który ma inspirować i zachwycać :) Myśl ,że TYM zachwycisz każdych gości ,tych małych jak i dużych :)


_______________
Kuchnia - Odkrywaj i zbieraj swoje inspiracje z Stylowi.pl
napisał/a: AnnaRosiak 2013-05-27 00:11
Ja podzielę się z Wami moim ukochanym deserem :) Banan z czekoladą na gorąco. Na samą myśl cieknie mi ślinka :D Wiem, że to dość kaloryczny deser, ale za to jaki pyszny... Tutaj macie dokładny przepis: http://apetycznie.pl/desery/banany-na-cieplo-z-czekolada/ :)
HellNo_Kitty
napisał/a: HellNo_Kitty 2013-05-27 10:36
Ja ostatnio zachwyciłam znajomych nietypowym, a bardzo łatwym deserem - musem z awokado i bananów. Potrzebne jest jedno duże, miękkie awokado i dwa miękkie banany - miksujemy blenderem i wstawiamy do lodówki (ale na krótko, bo ciemnieje). Smak wybitnie kremowy, rozpływa się w ustach... w dodatku nie jest zbyt słodki. Przy tym zdrowy!
napisał/a: klub-bajek 2013-08-02 14:43
Z domowych nieco mniej typowych polecam plum crumble (chociaż poza jesienią można wykorzystać dowolne inne owoce) oraz ciastka czekoladowe z chilli.

Z takich dostępnych w restauracjach od dawna chodzi za mną przysmak z hiszpańskiej restauracji - niestety nigdy nie byłam w Hiszpanii... Niestety nie mam pojęcia jak przyrządzić taki mus i piankę aby uformować całość w... jadalne mydło. Przeczytałam o tym na jakimś forum i zgadzam się z autorką tamtego posta, że to musiałoby robić niesamowity efekt na gościach :)))
Wygląda to tak: http://www.tasteaway.pl/2013/06/12/madryt-mydlo-na-deser-w-la-antonita/



A przepisy na wspomniane desery są na blogu amu-am, a poniżej podaję składniki, przygotowanie jest dość proste :)


ciastka z chilli

Składniki
ilość sztuk: około 30-35 ciastek

* 200 g mąki
* 2 łyżki kakao
* 2 łyżeczki proszku do pieczenia
* pół łyżeczki sody oczyszczonej
* łyżeczka cynamonu
* łyżeczka sproszkowanego pieprzu cayenne (chilli)
* 80 g jasnego cukru trzcinowego
* 100 g masła
* 1 łyżeczka drobniutko posiekanego chilli (kupuję większe papryczki, mniej ostre)
* 3 łyżki syropu klonowego (można zastąpić golden syrup lub miodem syntetycznym)
* łyżka chłodnej wody
* 100 g posiekanej gorzkiej czekolady
* 100 g posiekanej mlecznej czekolady

plum crumble

Składniki:
ilość porcji: 1-8 :)

* 1 kg świeżych śliwek
* 200 g mąki
* 175 g cukru trzcinowego
* 150 g zimnego masła
* łyżka soku z cytryny
* 150 ml wody
* 2 szczypty cynamomu