Niskokaloryczne posiłki - co polecacie?
napisał/a:
stanos
2015-02-16 17:47
Najlepszy na świecie barszcz ukraiński:
Składniki:
# surowa kapusta
# duży słoik buraczków startych na grubych oczkach
# duża garść suszonych grzybów
# puszka białej fasoli
# 2 kostki warzywne
# buteleczka zakwasu buraczanego (ok. 300 ml)
# ziemniaki
# 2 marchewki
# 1 pietruszka
# korzeń selera
# nać selera
# majranek
# opakowanie barszczu w proszku ( niekoniecznie, ale jeśli ktoś lubi, może dodać)
# sól, pieprz
Sposób przygotowania:
Do garnka z wodą wrzucamy 2 kostki warzywne, pokrojoną w kostkę marchewkę, cały seler wraz z nacią oraz całą pietruszkę. Kiedy warzywa są pół twarde dodajemy pokrojone w kostkę ziemniaki, po chwili wrzucamy poszatkowaną kapustę. Kiedy warzywa będą miękkie, dodajemy fasolę z puszki, buraczki, wlewamy kwas buraczany, ewentualnie również barszcz w proszku. Zagotowujemy. Na koniec przyprawiamy solą, pieprzem i majerankiem. Dla tych, którzy spożywają śmietanę, polecam jej dodanie.
Składniki:
# surowa kapusta
# duży słoik buraczków startych na grubych oczkach
# duża garść suszonych grzybów
# puszka białej fasoli
# 2 kostki warzywne
# buteleczka zakwasu buraczanego (ok. 300 ml)
# ziemniaki
# 2 marchewki
# 1 pietruszka
# korzeń selera
# nać selera
# majranek
# opakowanie barszczu w proszku ( niekoniecznie, ale jeśli ktoś lubi, może dodać)
# sól, pieprz
Sposób przygotowania:
Do garnka z wodą wrzucamy 2 kostki warzywne, pokrojoną w kostkę marchewkę, cały seler wraz z nacią oraz całą pietruszkę. Kiedy warzywa są pół twarde dodajemy pokrojone w kostkę ziemniaki, po chwili wrzucamy poszatkowaną kapustę. Kiedy warzywa będą miękkie, dodajemy fasolę z puszki, buraczki, wlewamy kwas buraczany, ewentualnie również barszcz w proszku. Zagotowujemy. Na koniec przyprawiamy solą, pieprzem i majerankiem. Dla tych, którzy spożywają śmietanę, polecam jej dodanie.
napisał/a:
kappka
2015-02-23 10:58
Kurczak po chińsku składniki:
300 gramów piersi z kurczaka lub indyka
1 ząbek czosnku
pół chilli
kawałek imbiru
1 duża cebula
1 czerwona papryka
100 gramów zielonej fasolki szparagowej
50 gramów świeżych grzybów shitake – lub 5 sztuk suszonych
garść pieczarek
szczypior
3 łyżki sosu ostrygowego
1 łyżka sosu sojowego
odrobina pieprzu i ewentualnie dodatkowo szczypta suszonej chilli
100 gramów makaronu ryżowego (suchego) do zaparzenia we wrzątku
Kurczak po chińsku przepis przygotowanie:
Na patelnię wrzucić cebulą i podlać odrobiną wody, dodać drobno posiekane: chilli, czosnek i imbir.
W międzyczasie podgotować lekko zieloną fasolkę.
Na patelnię dorzucić mięso drobiowe pokrojone w paski, podsmażać powoli – ewentualnie dolewając wody, żeby nic się nie paliło :)
Na patelnię dorzucić pokrojoną w paski paprykę, grzyby shitake i pieczarki oraz fasolkę.
Całość podlać sosem ostrygowym i sojowym, oprószyć pieprzem i ewentualnie chilli.
W międzyczasie zaparzyć makaron ryżowy. Całość oprószyć szczypiorkiem.
Danie przewidziane jest na 2 osoby – czyli 50 gramów suchego makaronu na osobę oraz ogromna porcja warzyw z mięsem. Danie jest chude, aromatyczne i lekkostrawne. Dzięki dużej zawartości warzyw ma sporo witamin. Polecam zdrową, domową kuchnię azjatycką.
Karol przygotował dziś alternatywną wersję z wołowiną i smażył wszystko tradycyjnie na oleju – zyskał tym samym około 300 kalorii. Poniżej wołowina w sosie ostrygowym – była równie pyszna!
300 gramów piersi z kurczaka lub indyka
1 ząbek czosnku
pół chilli
kawałek imbiru
1 duża cebula
1 czerwona papryka
100 gramów zielonej fasolki szparagowej
50 gramów świeżych grzybów shitake – lub 5 sztuk suszonych
garść pieczarek
szczypior
3 łyżki sosu ostrygowego
1 łyżka sosu sojowego
odrobina pieprzu i ewentualnie dodatkowo szczypta suszonej chilli
100 gramów makaronu ryżowego (suchego) do zaparzenia we wrzątku
Kurczak po chińsku przepis przygotowanie:
Na patelnię wrzucić cebulą i podlać odrobiną wody, dodać drobno posiekane: chilli, czosnek i imbir.
W międzyczasie podgotować lekko zieloną fasolkę.
Na patelnię dorzucić mięso drobiowe pokrojone w paski, podsmażać powoli – ewentualnie dolewając wody, żeby nic się nie paliło :)
Na patelnię dorzucić pokrojoną w paski paprykę, grzyby shitake i pieczarki oraz fasolkę.
Całość podlać sosem ostrygowym i sojowym, oprószyć pieprzem i ewentualnie chilli.
W międzyczasie zaparzyć makaron ryżowy. Całość oprószyć szczypiorkiem.
Danie przewidziane jest na 2 osoby – czyli 50 gramów suchego makaronu na osobę oraz ogromna porcja warzyw z mięsem. Danie jest chude, aromatyczne i lekkostrawne. Dzięki dużej zawartości warzyw ma sporo witamin. Polecam zdrową, domową kuchnię azjatycką.
Karol przygotował dziś alternatywną wersję z wołowiną i smażył wszystko tradycyjnie na oleju – zyskał tym samym około 300 kalorii. Poniżej wołowina w sosie ostrygowym – była równie pyszna!
napisał/a:
Vervus
2015-02-23 11:36
Niskokaloryczny posiłek: Torebka ryżu+ pyszny sosik pomidorowy własnej roboty+surówka np. z buraczków. Sos taki można zrobić bardzo szybko, jest zdrowy i smaczny. Na małej łyżeczce oliwy troszkę podsmażyć pokrojone pomidory wraz z czosnkiem lub pokrojoną pietruszką aż wszystko zacznie puszczać soki, przyprawić według uznania, dodać trochę wody i gotować do rozpadnięcia pomidorów, jesli jest za rzadki, to odparować więcej wody, ewentualnie można zaprawić niedużą ilością mąki (np. mała łyżeczka). Polecam.
napisał/a:
crycry
2015-02-24 11:09
Ugotuj woreczek ryżu, podziel na 3 posiłki, do tego chuda wędlina w kostkę, warzywa jakie lubisz (ogórek, pomidor, rzodkiewka, młoda cebulka, łyżka groszku, kukurydzy...) przed jedzeniem dodaj łyżkę jogurtu, sól, pieprz i pyszna sałatka gotowa. Pożywna i niskokaloryczna.
napisał/a:
smerfetkaaa8
2015-02-24 18:53
Warto robić np. pełnoziarniste makarony z pesto - pesto np. z rukoli jest doskonałym źródłem różnych witamin w naprawdę pysznej postaci.
napisał/a:
MariMari
2015-04-13 12:11
Ja polecam naleśniki z pełnoziarnistej mąki z dżemem. Można dostać pyszne specjalne dżemy niskokaloryczne, np. Stovit ma takie w serii Premium :) Smak rewelacja a przy tym zdrowo, bo słodzone są fruktozą.
napisał/a:
mioskoska
2015-04-30 10:45
Właśnie te naleśniki nie są takie niskokaloryczne, wręcz przeciwnie to są bomby kaloryczne i nie warto ich zajadać. bo powodują tylko takie tycie. Ja bardziej polecam coś takiego co ma mało kalorii to właśnie jakieś sałatki albo surówki :) To jest niebo w gębie i jeśli ktoś jeszcze zrobi je sam to już całkiem miło :* :*
napisał/a:
Oluchna87
2015-06-08 20:22
Kasza Bulgur (http://www.tobio.pl/kasza-bulgur-400g-duplikat-1.html) jest niskokaloryczna i daje na długo uczucie sytości. Jak ktoś próbował turecki kuskus to wie, o co w tym chodzi. Sama kasza może zaś być bazą do dalszego eksperymentowania w kuchni.
napisał/a:
mallvinka
2015-07-01 09:56
Chłodniki! Są najlepsze na gorące dni i do tego nieskokaloryczne
napisał/a:
olivka88
2015-07-06 15:55
Niskokaloryczne hmmm ja tam od siebie polecić mogę głównie udział sera twarogowego najlepiej pół tłustego :) który można rzucić zarówno na kanapkę jak i do 1 max 2 placków naleśnikowych ( nie więcej bo węglowodany) albo zrobić z niego samemu placka białkowego z dodatkiem stevii albo kakao.
napisał/a:
talentedgirl
2015-07-14 11:20
Ogólnie dużo jogurtów, sera białego (ale też bez przesady), do tego warzywa, najlepiej świeże. Na pewno warto unikać rzeczy ciężkich, pieczonych na patelni, raczej przestawić się na gotowanie np. na parze.
napisał/a:
steevenja
2015-07-20 18:15
Ja też to popieram dużo sera białego oraz dużo jakiś to jogurtów. To może być bardzo ważne i to może być jednym z najlepszym niskokalorocznym posiłków :) ja czasem jeszcze jem tak dla lepszego to metabolizmu specjalnie pieczony chleb na zakwasie, pomaga mi to.