Ogórki małosolne

napisał/a: dudek2 2008-07-17 07:22
Możecie podać przepis na ogórki małosolne?
napisał/a: justynaXsanko 2008-07-17 07:49
nie znam przepisu, ale są pyszne jadłam je "tonami' jak byłam w ciąży.
napisał/a: agnkel 2008-07-20 21:47
Ogórki małosolne
Składniki:
- 1 kg ogórków do kiszenia ( niewielkie)
- 1-3 główki czosnku
- wiązka kopru pięknie wyrośniętego, z owocami na czubkach,
- 2 litry dobrej, przegotowanej, schłodzonej wody,
- 2 łyżki soli
Jak przyrządzić?
1) Ogórki porządnie myjemy. Odkrawamy płytko oba czubki.
2) Gotujemy wodę i po zagotowaniu rozpuszczamy w niej sól. Do jeszcze gorącej możemy dodać część czosnku i kopru.
3) Dobrze wymyty kamienny garnek mościmy koprem. Wkładamy po kolei ogórki i koper, gdzieniegdzie utykając ząbki czosnku. Wszystkie składniki staramy się "upychać" ciasno.
4) Całość zalewamy przygotowaną wcześniej, ledwie ciepłą wodą.
5) Kładziemy na wszystko w miarę równo talerzyk i obciążamy go kamykiem, dopasowanym odpowiednio do naszego garnka. Ogórki muszą być dokładnie zakryte solanką.
6) Tak przygotowane ogórki stawiamy w spokojnym miejscu w kuchni. Co najmniej na 24-36 godz. Po tym czasie możemy dokonać próby smaku. Ogórek powinien zmienić swój kolor na ciepło zielony, ale niekompletnie. Najbliżej środka powinien być prawie surowy.

ja jestem teraz w ciąży i często je robię :)
magwiz
napisał/a: magwiz 2008-07-20 23:02
A jak się przegapi TEN moment i potrzyma się je dłużej, to wyjdą nie małosolne, ale kiszone.
Ale w ciaży miewa sie różne zachciewajki;):p
napisał/a: Nyana 2008-07-21 00:19
No właśnie :P Można kilka na dłużej zostawić i na zachciankę jak znalazł , dwa rodzaje :D
napisał/a: Bunia71 2008-07-25 21:37
Takie ogórki ja robie w zwykłym szklanym dużym 3-4 litrowym słoju i na wierzch dodaję "piętkę" chleba.Słoik zamykam plastikową nakładką ale może być zakręcany.Pycha!!!!! Moje dzieci je uwielbiają!!!!!!!!!
napisał/a: aaniaap 2008-07-25 21:58
ja dodaję jeszcze chrzanu swieżego, kilku liści wiśni i winogrona
napisał/a: miniar10 2008-07-25 23:54
ja nie mam tyle cierpliwosci i robie szybciej

wkladam na dno naczynia lisc chrzanu, ukladam kilka ogorkow przekrojonych wzdluz, wrzucam kilka zabkow czosnku, kisc kporu, przykrywam to znowu lisciem chrzanu i zalewam wrzatkiem( 1 litr wody z rozpuszczona duza lyzka soli kamiennej) i odstawiam na min 12 godzin
magwiz
napisał/a: magwiz 2008-07-29 00:31
miniar napisal(a):ja nie mam tyle cierpliwosci i robie szybciej

wkladam na dno naczynia lisc chrzanu, ukladam kilka ogorkow przekrojonych wzdluz, wrzucam kilka zabkow czosnku, kisc kporu, przykrywam to znowu lisciem chrzanu i zalewam wrzatkiem( 1 litr wody z rozpuszczona duza lyzka soli kamiennej) i odstawiam na min 12 godzin


Można jeszcze szybciej. Pójść do sklepu i kupić.;)
napisał/a: bazylissa 2008-07-31 19:13
miniar napisal(a):ja nie mam tyle cierpliwosci i robie szybciej
...



Ja dodaje "mieszankę do ogórków kwaszonych" i tak wszystko zależy od ogórków, jesli są dobre to będa dobre, jesli gorzkie lub nie daj boże z chemią, nic z tego nie wyjdzie.
napisał/a: 3-kolory_pl 2012-03-02 19:20
Niepowtarzalny smak. Nie da się ich porównac do surowych, kiszonych ani konserwowych. Małosolne sa najlepsze. Mieszkanka -też próbowałam. Polecam.