Olej czy oliwa

napisał/a: persefonka 2008-03-28 10:29
Na czym smażycie potrawy - na oleju czy oliwie? Czy może na maśle? Co jest zdrowsze?
anathe
napisał/a: anathe 2008-11-12 13:48
ja smażę niestety na oleju (najcześciej rzepakowego)... ze względów finansowych. oliwy z oliwek tylko dodaję czasem do sałatek.
ale prawda jest taka, że oleje się utleniają podczas smażenia i tworzą się wolne rodniki. jak nie ma się problemów z cholesterolem czy otyłością, to najlepiej chyba na smalcu smażyć :D
ja zawsze dodaję łyżkę masła pod koniec smażenia, bo nadaje lepszy smak potrawom. poza tym masła używam jeszcze do smarowania pieczywa, duszenia warzyw i do zup. mając na myśli masło mam na myśli masło typu kerrygold czyli takie, które zawiera odp. ilość tłuszczu i NIE zawiera olejów roślinnych.

poza tym to też zależy od grupy ludności, bo wiadomo, że dla dzieci jest coś innego wskazane, dla osób starszych coś innego, dla osób z miażdżycą też coś innego itd.
napisał/a: weronisia03 2008-11-12 14:08
ja tylko oliwy...na oleju i smalcu nic nie smaże, masłem nie smaruję, margaryny już dawno nie widziałam:) podobno z całego zestawu najardziej niezdrowa jest margaryna.
napisał/a: miniar10 2008-12-02 19:30
do smazenia uzywam oleju, do salatek oliwy, dziecku do zupek oliwe, do pieczywa maslo
napisał/a: dalila4 2008-12-02 19:38
oliwa jest najzdrowsza, olej kujawski z pierwszego tłoczenia też jest dobry (ten w szklanej butelce), olej z pestek winogron też jest niezły do smażenia (nie ma zapachu więc nie przechodzi nic do smażonej potrawy). Taka jest opinia jednego z moich znajomych lekarzy. Unikać margaryny i wszelkich podróbek masła. Masło w niewielkich ilościach i tylko to o zawartości po. 82% tłuszczu, żadnych smasełek ani masmixów - to utwardzone tłuszcze trans bardzo niebezpieczne dla zdrowia.
napisał/a: emila3000 2008-12-12 02:49
a co z tym keargarden... ? to jest mix masla i oleju rzepakowego... on tez ma te kwasy trans... ? ja polecam maslo polskie mlekowity... pycha... czasem posmaruje nim kanapke jak mnie najdzie czasem ochota...

rzadko smaze, a jak juz to na zwyklym oleju... albo na masle jak to np jajka... do zupki dla malej daje wlasnie to maslo od mlekovity... i dla siebie do zupy tez zeby miala fajny smak...
napisał/a: deedee86 2008-12-12 05:08
ja smaze na olivie do kanapek tylko prawdziwe masło
napisał/a: justy123 2011-12-07 05:06
wszelkiego rodzaju oleje : do chinskich potraw sezamowy, lubię też z pestek winogron. jesli oliwę to tylko extra virgin.
napisał/a: trycja13 2012-06-14 14:06
oliwa z oliwek zdecydowanie :)
napisał/a: 0sweetness0 2012-09-13 11:12
używam oliwy i masła :)

____________
Kuchnia - Odkrywaj i zbieraj swoje inspiracje z Stylowi.pl
napisał/a: pychota 2012-12-16 01:41
jak próbowałam smażyć na oliwie, to tak jakoś dziwnie smakowało. tak więc przestawiłam się na opcję podobną jak u anathe, olej (kujawski) i masło, dają naprawdę rewelacyjny smak. oliwa za to ląduje do sałatek, grzanek itp.
co do smażenia na margarynie, czy smalcu, to dla mnie jest to naprawdę nie do zniesienia. śmierdzi to tak paskudnie, że odechciewa się jedzenia. poza tym smażenie na margarynie jest chyba na końcu w rankingu tych najzdrowszych metod. kiedyś słyszałam, że smalec jest o wiele zdrowszy niż olej, ale nigdy się do niego nie przekonam.
ada233
napisał/a: ada233 2012-12-17 19:18
Nie porównując smaku oliwa jest zdecydowanie zdrowsza i moim zdaniem jest to dobry argument by zmienić nawyki żywieniowe.