Omlety

napisał/a: gosiawie 2009-07-17 09:38
OMLET Z SZYNKĄ I CUKINIĄ

nieduża cukinia
mała cebula
5 dag szynki
3 jajka
2 łyżki mleka
3 dag żółtego sera
łyżeczka masła
ziarenka smaku ziołowe Winiary
pieprz
kilka gałązek natki pietruszki
olej do smażenia

Cebulę obrać, posiekać. Cukinię umyć, pokroić w plasterki, a następnie w paski. Szynkę pokroić w kostkę. Ser zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Natkę umyć, wysuszyć, posiekać.
Na patelni rozgrzać 2 łyżki oleju, zeszklić cebulę. Dodać cukinię i smażyć 8 minut, od czasu do czasu mieszając. Dołożyć szynkę, przesmażyć.
Wymieszać jajka z mlekiem i startym serem, doprawić ziarenkami smaku i pieprzem.
Do warzyw i szynki dodać masło, a gdy się rozpuści, wlać jajka. Smażyć, aż jajka się zetną. Można odwrócić omlet na drugą stronę. Gotowy przełożyć na talerz, posypać natką.

-------------------------------------------------------------------------------------------------------

OMLET Z POMIDOREM I BAZYLIĄ

2 jajka
łyżeczka mąki
pomidor
kilka gałązek bazylii
olej
ziarenka smaku Winiary uniwersalne
pieprz

Pomidor umyć, osuszyć, pokroić w plasterki. Bazylię umyć, osuszyć, oderwać listki, pokroić w paski. Oddzielić białka od żółtek. Żółtka wymieszać z mąką, doprawić ziarenkami smaku i pieprzem. Białka ze szczyptą soli ubić na sztywną pianę, wymieszać z żółtkami.
Na patelni rozgrzać olej, wlać jajka. Smażyć na małym ogniu, aż się zetną (można odwrócić na drugą stronę lub wstawić do gorącego piekarnika).
Omlet przełożyć na talerz, na wierzchu ułożyć plasterki pomidora, posypać bazylią. Złożyć na pół i podawać.
napisał/a: Alpro Soya 2010-06-02 16:44
My to nazywamy śniadaniowe pancakes :)

A co potrzeba?
- 250 g mąki razowej
- 1 szkl. napoju sojowego [Mod: reklama usunięta]
- 1 łyżka oleju
- 2 łyżki cukru
- szczypta proszku do pieczenia
- 2 dojrzałe banany, zmiksowane na gładką masę
- rozdrobnione migdały lub płatki migdałowe
- konfitura, cukier puder, melasa, syrop klonowy, świeże owoce

Zmiksować lub dokładnie wymieszać wszystkie składniki . Odstawić na kilka minut. Następnie wylewać na patelnię z odrobiną oleju, formując nieduże (średnica ok. 15 cm) lecz grube naleśniki. Smażyć z obu stron aż się zarumienią. Udekorować czym dusza zapragnie i gotowe!

Naprawdę pyszne!
napisał/a: ~gość 2011-04-05 13:23
Podbijam temat, bo szukam inspiracji na omlety na słodko
napisał/a: lodowa 2011-04-13 00:16
Ja zawsze jem omleta z dzemem. Nie wyobrazam sobie go z czym innym.
napisał/a: ~gość 2011-04-13 17:50
ramisia napisal(a):Ja zawsze jem omleta z dzemem. Nie wyobrazam sobie go z czym innym.

Ostatnio zrobiłam z rodzynkami i dżemem oczywiście. Tylko, że jakiś mało pulchny mi wyszedł
napisał/a: zonaMarcina 2011-08-10 14:22
omleciki z serem żółtym sa super, pod koniec smazenia moz najuz dolozyc plaster zeby sie roztopil...