Parówki

napisał/a: Tula87 2010-06-15 12:41
Jakie parówki jecie i jak je gotujecie?? Ja sama jestem ich wielkim fanem i z chęcią poznam inne opinie, bo moje przepisy już mi się trochę znudziły:D
napisał/a: patryskaa89 2010-07-01 20:17
u mnie to roznie bywa:) ale najczescie jem paryzanki.
To moj ulubiony przepis (szybki w przygotowaniu):
Składniki:
1 opakowanie ciasto francuskie, 8 sztuk parówki, 1 sztuka jajko
Ciasto francuskie rozkładamy a następnie tniemy na paski o szerokości ok 2-3 cm. Parówki obieramy z owijek i owijamy parówki. Jajko roztrzepujemy a następnie smarujemy ciasto na parówkach i pieczemy ok 20 min w temp.20'C. Można podawać z ketchupem.
cohenna
napisał/a: cohenna 2010-07-01 21:40
-8 cienkich parówek
-8 plasterków żółtego sera
-8 cienkich plasterków boczku
-1 łyżka masła
-1 przyprawy (zioła prowansalskie, tymianek itp. co kto lubi)
-pieprz

Parówki obrać z osłonek,naciąć wzdłuż z jednej strony.W nacięcie wsunąć po plasterku żółtego sera.Każdą parówkę owinąć boczkiem,posypać ziołami i pieprzem,a następnie spiąć wykałaczką.W naczyniu żaroodpornym ułożyć parówki,włożyć łyżkę masła,po czym wstawić do piekarnika i zapiekać w temp.200* przez około 20 minut (aż ser się rozpuści).
Smacznego :P :P :P
napisał/a: Tula87 2010-07-02 12:36
A znacie ten przepis:

Składniki: -4 parówki -1 duża czerwona cebula -1 ząbek czosnku -1 czerwona papryka -1 mała chilli -6 dużych pieczarek -2 łyżki keczupu -150 g tartego żółtego sera -2 opakowanie kruchego ciasta -2 łyżki oleju -1 łyżeczka
masła -szczypta oregano -sól, pieprz

Sposób przygotowania: Parówki pokrój na grube
plastry, cebulę w piórka. Posiekaj czosnek i chilli, paprykę pokrój na paski, pieczarki na grube plastry lub w ósemki. Na dużej patelni rozgrzej olej, podsmaż parówki razem z cebulą i czosnkiem. Po 4-5 minutach dodaj
paprykę, chilli i pieczarki, duś przez 5-6 minut
. Przypraw oregano, keczupem, solą i pieprzem. Rozgrzej piekarnik do 180 stopni. Formę do tarty natłuść masłem, rozwiń ciasto i włóż je do formy, dokładnie wylepiając brzegi. Ponakłuwaj ciasto widelcem i posyp tartym serem. Na ser wyłóż farsz z parówek i warzyw, wstaw do nagrzanego piekarnika na 20 minut.

Trochę trudny, ale warty zachodu:)
cohenna
napisał/a: cohenna 2010-07-02 13:47
Ja jeszcze robiłam coś takiego: na patelni podsmażałam pokrojoną paprykę, pieczarki, cebule, pomidory, cukinię (i co kto woli) dodawałam sól, pieprz, zioła, koncentratu pomidorowego, parówki, groszek i kukurydzę z puszki. Mieszałam i na ryż wykładałam :)
napisał/a: patryskaa89 2010-07-03 21:29
Szaszlyki ;D
Składniki:
300 g kamamber 8 paryżanek, 200 g cienko pokrojonego boczku, pieprz kolorowy, czerwona papryka, cebula
Parówki podziel na pół, przekrój wzdłóż, ale nie do końca. Połóż na środku parówki ser kamamber, plasterek papryki i cebuli, posyp kolorowym pieprzem . Zawiń każdą parówkę boczkiem. Zepnij wykałaczką. Piec na grillu ok. 10 min
napisał/a: Tula87 2010-07-05 12:35
Zapiekanki:)

Składniki:
1 długa bagietka. kilka parówek . 5 pieczarki. 1 duża świeża papryka. 1 świeża cebula. 25 dkg żółtego sera. 1 łyżka masła

Rozgrzać patelnie na maśle, obrane pieczarki zetrzeć na tarce o grubych oczach i podsmażyć aż odparuje woda. Wysmarować nimi przeciętą wzdłuż bagietkę. Ułożyć kolejno: pokrojone parówki , pokrojoną w drobna kostkę paprykę i posypać startym żółtym serem, na wierzch położyć cienkie plasterki cebuli i zapiekać w rozgrzanym piekarniku do 180 st. około 10-15 min

pychotka!!! Bardzo polecam;)
cohenna
napisał/a: cohenna 2010-07-05 15:44
Ta zapiekanka może być całkiem całkiem :)
Madziaq
napisał/a: Madziaq 2010-07-06 17:29
u mnie królują bułeczki „Caterpillar” - parówki obtoczone ciastem drożdżowym, w wyglądzie przypominają gąsieniczki :D
napisał/a: Tula87 2010-07-15 14:33
Ja je jeszcze bardzo lubię w jajecznicy, szczególnie na śniadanie albo na kolacje)
cohenna
napisał/a: cohenna 2010-07-15 15:09
Ja dziś na szybko robiłam bigos z cukinii i dałam do niego parówki :P
napisał/a: patryskaa89 2010-07-15 23:25
a moge poprosic o przepis? ;D jeszcze nie robilam czegos takiego :) zazwyczaj robilam bigos z kapusty i czasem tez dodawalam parowek ;)