Pieczeń :) delicious

napisał/a: ~gość 2010-04-27 14:33
Ostatnio wpadłem na ciekawe danie (a z zamiłowania jestem wirtuozem kuchennym) i postanowiłem zrobić pieczeń na słodko i wyszła Karkówka w Żurawinie.
Skład:
1,5 kg karkówki (jak najmniej poprzerastana, może być szynka)
10 dag żurawiny ze słoiczka (można więcej nawet do 20 dag - wówczas będzie ciekawsze połączenie)
3-5 ziarna ziela angielskiego
pół łyżeczki pieprzu cayenne
10 łyżek oliwy z oliwek
3 listki laurowe
ząbek czosnku
łyżeczka ziół prowansalskich
kilka rozgniecionych ziaren gorczycy
sól, pieprz do smaku ;)
Przygotowanie:
Zlewamy zalewę z żurawiny (możemy najpierw ją troszkę podgotować) dodajemy przyprawy i nacieramy nimi pieczeń (zalecam najpierw ponakuwać widelcem mięsko) wkładamy do naczynia żaroodpornego przykrywamy i odstawiamy na 1 dzień.
Po tej marynacie wszystko razem wstawiamy do piekarnika dodawając całą żurawinę którą mamy i pieczemy całość tak aby mięsko było kruche.
Pieczeń wyciągamy na półmisek, zagęszczamy sos mąką i podajemy polane z kartofelkami.
Polecam :)