Pieczenie chleba

napisał/a: Lilinka 2011-11-22 22:35
Cześć dziewczyny
Może któraś z Was piecze chleb w domu? bo mam straszną ochotę zacząć, ale w sumie nie wiem, jak się do tego zabrać? :confused:
napisał/a: Artletta 2011-12-12 12:52
Cześć Lilinka :) jeśli dopiero zaczynasz przygodę z pieczeniem chleba w domu to możesz piec albo w specjalnej maszynce do tego lub w piekarniku, jeśli takiej nie masz i nie chcesz specjalnie kupować i dobrze jest zacząć od pieczenia ze specjalnej, gotowej mieszanki. Zobacz sobie, jak takie pieczenie wygląda, tu jest instrukcja http://profibra.pl/produkty/baltycki-ciemny/ bajecznie łatwe :) powodzenia i smacznego
napisał/a: trycja13 2012-06-09 16:20
ja pieke i musze powiedzieć,że frajda niesamowita. w dodatku wiem co jem i zawsze urozmaicam menu. a już nie wspomnę jak pachnie w domu!
napisał/a: Malinowa29 2012-07-27 17:47
Ja piekę w piekarniku. Ale robię to tylko od czasu do czasu, bo jednak lenistwo bierze górę i nie chce mi się codziennie wypiekać chleba. Mimo wszystko jak już się za to wezmę, to jestem zadowolona, że faktycznie wiem, co jem, bo np. wsypałam tam ziaren słonecznika, czy też dodałam zmielonych ziarenek siemienia lnianego.
napisał/a: Hart1 2012-09-15 18:46
Ja polecam Ci książkę "pieczenie Chleba", w której masz różne techniki i sposoby wypieku opisane krok po kroku wraz z historią i opisem regionu, w którym tak się wyrabia chleb. Fajna sprawa.
napisał/a: Margerytka28 2012-09-16 10:15
ja chyba w saturnie kupowałam maszynę do pieczenia chleba i czasem pieke, a i owszem, choć drażni mnie, ża za kazdym razem muszę się ściśle trzymac przepisu i jak wrzucę do ciasta garstkę słoneczniku za dużo, to już chleb jakiś nie taki wychodzi
napisał/a: anijaa 2013-03-12 11:13
Ja kupiłam sobie specjalny piecyk do chleba, aby w nim piec i mąkę i zakwas i nawet wychodzi ale mojej znajomej lepiej a takie same składniki dodajemy od czego to może zależeć?
napisał/a: johN11 2013-06-28 21:18
Lilinka napisal(a):Cześć dziewczyny
Może któraś z Was piecze chleb w domu? bo mam straszną ochotę zacząć, ale w sumie nie wiem, jak się do tego zabrać? :confused:
nic trudnego, nie trzeba ani specjalnych mieszanek ani maszyn,grunt znalesc dobry i prosty przepis na odczyn, niech polezy(najlepiej w formie przykrytej np.kocem by trzymal cieplo 1 godz potem znow wyrabiasz formujesz chleb niech polezy pol godziny, do pieca piekarnika znaczy okolo godziny w temp 185 i tyle!aha-uzyj drozdzy granulowanych,maka moze byc nawet zwykla,oliwa z oliwek,troszke cukry,ziarna sezamu polecam,sol
napisał/a: Edit123 2013-11-12 09:41
Lilinka napisal(a):Cześć dziewczyny
Może któraś z Was piecze chleb w domu? bo mam straszną ochotę zacząć, ale w sumie nie wiem, jak się do tego zabrać? :confused:


W pieczeniu chleba ważne są nie tylko składniki, ale i naczynie, w którym się go wypieka. Ja wypróbowałem niedawno nowy produkt Termisil - żaroodporną keksówkę. Wbrew swojej nazwie, świetnie sprawdza się nie tylko do przygotowywania ciast, ale i chleba właśnie. Prostokątny kształt i duża głębokość naczynia Termisil sprawia, że chlebek pięknie wyrasta. Poza tym naczynie jest wykonane ze szkła borokrzemowego, dzięki czemu nie wchodzi w reakcje z żywnością. Chlebek pachnie więc tylko tym, czym powinien: mąką i przyprawami. :)
napisał/a: manusia86 2014-11-27 09:46
Lilinka napisal(a):Cześć dziewczyny
Może któraś z Was piecze chleb w domu? bo mam straszną ochotę zacząć, ale w sumie nie wiem, jak się do tego zabrać? :confused:


Nie ma co się zabierac tylko trzeba spróbować:) ja zaczęłam trochę z przymusu, bo okazało się, że mam nietolerancję na gluten:/ i piekę chcleb gryczany na gryczanym zakwasie:) Pycha! Ale jak jest zbyt wilgotno to zakwas nie wychodzi:/