Pieczenie pstrąga

napisał/a: alina24 2009-02-23 13:40
Czy któraś z Pań mogłaby mi doradzić w kwestii tego w jakiej postaci piec pstrąga? Słyszałam, że powinien być pieczony z głową, ale niestety nie jestem w stanie wydłubać mu oczu ;) Dlatego chciałabym wiedzieć, czy naprawdę zdekapitowana rybka jest gorsza w smaku.
rakastan
napisał/a: rakastan 2009-02-23 14:16
Ja piekę z łbem i nie bawię się w wydłubywanie oczy. Nacieram solą i czosnkiem na zew. i wew. Układam plasterki cytryn i kawałki masła (na zew. i wew.). Forma musi być posmarowana olejem. Wychodzi wyśmienity.
napisał/a: madzialena15 2009-02-23 14:55
Muszę spróbować tak jak radzi rakastan. Do tej pory kupowałam zawsze filety z pstrąga, które moczyłam w oliwie z oliwek, z czosnkiem, tymiankiem, sokiem z cytryny, solą i pierzem. Potem na patelnie i gotowe. Polecam :)
napisał/a: Izolda86 2009-02-24 18:50
ja piekę pstrąga z głową < niestety z oczami :/ > przyznam się, że nie wiem ak to jest bez głowy...
napisał/a: ola_miko21 2009-02-24 19:10
Moj partner robi pysznego pstraga calego (z oczami). Dokladnie wymyc, srodek oproszyc sola i pieprzem, skropic swieza cytryna, dac do srodka maslo, pietruszke, troche koperku. Zawija w folie aluminiowa. Pieczenie ok 20 min w 180st.
Polecam dziewczyny pyszny wychodzi:)
napisał/a: gochaaXp 2009-03-07 11:54
rybę się powinno piec całą, z głową z płetwami.
Pstrąg najlepiej smakuje z grilla pieczony w folii z przyprawą do ryb, jarzynką i cebulką. SMACZNEGO ;)