Pierniczki i pierniki ....

napisał/a: Joanna36 2007-11-29 05:39
Ciasto na staropolski piernik nalezy przygotowac kilka tygodni przed pieczeniem i upiec co najmniej 1,5 tygodnia przed swietami. Surowe ciasto musi dojrzewac co najmniej 2 tygodnie na dole lodowki.

Do upieczenia piernika potrzebujemy:
- 1/2 kg miodu
- 2 szklanki cukru
- 25 dag masla
- 1 kg maki pszennej
- 3 cale jaja
- 3 lyzeczki sody oczyszczonej
- 1/2 szklanki mleka
- 1/2 lyzeczki soli
- 2-3 lyzeczki przypraw korzennych (cynamon, gozdziki, galka muszkatalowa, imbir) - w Polsce mozna kupic gotowa przyprawe do piernika
- orzechy wloskie + 3 lyzki skorki pomaranczowej (jak kto lubi)

1)
Miod, cukier i maslo powoli podgrzewamy, doprowadzajac niemal do zagotowania, nastepnie studzimy.
Do chlodnej masy miodowej dodajemy stopniowo, wyrabiajac reka, make, jaja, sode rozpuszczona w mleku i przyprawy.
Nastepnie dodajemy garsc pokruszonych orzechow i skorke pomaranczowa usmazona w cukrze.

Bardzo starannie wyrobione ciasto wkladamy do kamionkowego lub emaliowanego (ja wkladam do szklanego) naczynia, przykrywamy sciereczka i wstawiamy na dol do lodowki, aby dojrzewalo.

2)
Po co najmniej 2 tygodniach dojrzale ciasto dzielimy na 2-3 czesci i po rozwalkowaniu wkladamy do wysmarowanych tluszczem blach i pieczemy w srednio nagrzanym piekarniku ok. 50 minut.

UWAGA!!!
Ciasto bezposrednio po upieczeniu jest bardzo twarde, ale po okolo tygodniu kruszeje (wtedy przekladamy powidlami sliwkowymi) i niemal rozplywa sie w ustach.

Dziewczyny - moj piernik juz dojrzewa w lodowce. Jeszcze jest czas ale zachecam do robienia....

Jeszcze sie nie zdarzylo zeby ten piernik nie wyszedl a dzieki temu,ze dojrzewa tak dlugo jest nieporownywalny do zadnego innego...Polecam

napisał/a: reni123 2007-11-30 09:18
brzni smakowicie
spróbuję co wyjdzie
napisał/a: MonikaDaria 2009-11-17 11:58
Jako że zbliżają się święta to czas odświeżyć ;) A ja dorzucam swoje pierniczki, które też najlepiej przygotować kilka tygodni wcześniej. W zeszłym roku wyszły wspaniałe i chciałyście przepis, więc teraz wrzucam tu bo w temacie Magii świąt ciężko odnaleźć ;)


PIERNICZKI


Składniki na około 100 sztuk:

* 55 dag mąki (+ więcej do podsypywania)
* 30 dag miodu (z miodem sztucznym pierniczki szybciej będą miękkie, niż z prawdziwym)
* 10 dag cukru pudru
* 12 dag masła
* 1 jajko
* 2 łyżeczki sody oczyszczonej
* przyprawa do piernika - około 60 g (można dać mniej)
* kakao (opcjonalnie, tym razem dałam 2 łyżeczki)

Miód podgrzać (wg autorki przepisu) i wymieszać z pozostałymi składnikami, wyrobić, aż ciasto będzie jednolite w przekroju (ja miodu nie podgrzewałam, rozpuściłam za to masło = świetnie się wałkowało). Wałkować podsypując mąką (ja na grubość około 2-3 mm, ale można grubsze - grubsze są bardziej miękkie po upieczeniu). Wykrawać pierniczki.

Jeśli chcemy pierniczki z otworkiem do przewlekania i potem na choinkę, otworek robimy przed pieczeniem (np. słomką)


Jeśli chcemy pierniczki dekoracyjne - smarujemy przed pieczeniem powierzchnię pierniczka roztrzepanym jajkiem, naklejamy cukrowe perełki, orzechy itp.

Piec około 8 - 10 minut (piekłam 7 minut) w temperaturze 180ºC
Lukrujemy lub polewamy czekoladą po upieczeniu.

Pierniczki po upieczeniu są twarde, później zmiękną (należy je przechowywać w szczelnie zamkniętym pojemniku). Bardzo długo i dobrze się przechowują (nawet kilka miesięcy). Można upiec je kilka tygodni przed świętami, lukrowanie zostawiając na później.



To te moje zeszłoroczne :)


napisał/a: Karolinka_U 2009-11-17 12:06
Moniś, tego właśnie szukałam
napisał/a: kasia_b 2009-11-17 12:09
a ja nastawiłam w weekend ten staropolski - już 3ci raz bo nawet na Wielkanoc był - jest wyśmienity z masa orzechowa od Donia1981
napisał/a: MonikaDaria 2009-11-17 12:32
kasia_a napisal(a):jest wyśmienity z masa orzechowa od Donia1981

Ty nie chwal tylko daj przepis na masę :P


Karolinka_U napisal(a):Moniś, tego właśnie szukałam

No widzisz jak ja o ciebie dbam :D Czytam ci w myślach kochana
napisał/a: kasia_b 2009-11-19 09:50
Moniś napisal(a):Ty nie chwal tylko daj przepis na masę :P

z niewielkim opóźnieniem ale proszę

1 szklanka cukru pudru
8-10 łyżek mleka
25 dkg zmielonych orzechów włoskich lub laskowych
1 żółtko
1 łyżka masła
trochę spirytusu

Cukier,mleko i orzechy zagotować. Jeśli będzie za gęsta można dodać więcej mleka.
Do ciepłej masy (ale nie wrzącej bo będzie jajecznica) dodać żółtko,masło i na końcu spirytus.

Piernik przełożoną taką masa jest wyśmienity - ta porcja pozwala mi na przełożenie 2 razy dużej blachy.
napisał/a: MonikaDaria 2009-11-19 09:54
kasia_a, dzięki :)
napisał/a: ~gość 2009-11-19 10:32
kasia_a napisal(a):jest wyśmienity z masa orzechowa od Donia1981

Ciesze się, że Ci przepis podpasował :*
Ja w tym roku może się trochę pobawię w takie dekoracyjne, wypróbuję przepis Moniś albo poproszę sis, żeby mi podesłała swój, podejrzewam, że podobny. Takie pierniczki są rewelacyjne
napisał/a: kasia_b 2009-11-19 11:09
Donia1981 napisal(a):Ciesze się, że Ci przepis podpasował :*

ba - piernik bez Twojej masy to nie piernik
Donia1981 napisal(a):Ja w tym roku może się trochę pobawię w takie dekoracyjne, wypróbuję przepis Moniś albo poproszę sis, żeby mi podesłała swój, podejrzewam, że podobny. Takie pierniczki są rewelacyjne

tez właśnie nad tym myślę ponieważ mam takie piękne formy do wykrawania a nie mam kiedy ich użyć - na święta byłyby idealne
napisał/a: kasia_b 2009-11-21 12:49
Moniś, schładzasz ciasto przed wykrawaniem pierniczków??
napisał/a: kasia_b 2009-11-22 13:49
właśnie ciasto na pierniczki Moniś, się chłodzi - jak każda kucharka przepis tez zrobiłam po swojemu
miód z masłem i cukrem podgrzałam aż się połączyły (miodu nie wolno zagotować ! ) masa ostygła i połączyłam z resztą składników, przyprawy piernikowej dałam z 40g ale dosypałam jeszcze imbiru - zobaczymy co z tego wyjdzie, wróci M. z uczelni mamy się bawić bo już foremki do wycinania naszykowane